Kolečkový zámek

Kolečkový zámek se poprvé objevuje na přelomu 15. a 16. století. Celý mechanizmus byl před výstřelem natažen prostřednictvím klíče, podobně jako hodiny. Po stisknutí spouště se uvolnilo a pootočilo rýhované kolečko, ke kterému byl současně prostřednictvím pružiny sklopen kohout s křesacím kamínkem. Vzniklé jiskry vznítily střelný prach na pánvičce a způsobily výstřel. Pozdější konstrukce byly zdokonaleny, kolečko bylo přemístěno dovnitř zámku nebo vylepšené natahování mechanizmu probíhalo namísto klíče pouze vztyčením kohoutu. Jako materiál křesacího kamínku byl používán nejprve křemen, později pyrit.
Zbraně s kolečkovým zámkem měly pohodlnější obsluhu, byly pohotovější ke střelbě a nepotřebovaly ke své funkci doutnák citlivý na nepříznivé vlivy počasí. Protože však byly příliš drahé, dlouho nemohly vyřadit z pěchotní výzbroje zbraně s doutnákovými zámky. Rovněž byly konstrukčně značně složité a citlivé na znečištění.
Kolečkový zámek se uplatnil u mušket i arkebuz a zároveň zapříčinil i vznik prvních krátkých palných zbraní s tímto zámkem - pistolí.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Střelné zbraně do r.1938 (1 názor), Militaria (1 názor), 30.letá válka (1 názor), Části zbraní (1 názor) skuder: Militaria, hranda: Střelné zbraně do r.1938, Drapal: 30.letá válka, Motopetak: Části zbraní

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Kolečkový zámek
Kolečkový zámek
Kolečkový zámek
Kolečkový zámek

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:25 cm
Použitý detektor:X-Terra 705,dohledávačka Minelab
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
4021x,
komentářů:
3,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
20. dubna 2013,
vloženo:
20. dubna 2013

Komentáře

Zámek arkebuzy. Natahuje se kličkou-podobná je u pendlovek. :-)

Kouknu na hlaveň. ;-)

Zámek do pistole bez krytí kolečka s kolíkem pro uvolnění pánvičky. Dle tvaru zámkové desky velikosti kolečka cca 1600-1610 plus mínus. Německé země, Čechy, Rakousko.
Jednu takovou pistoli jsem zrovna dělal.
Kdyby kolega nevěděl co s tím, tak rád pomůžu.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru