Křemen

Tuhle zajímavost našel Martin na prvním poli při včerejší Tour. Trochu jsme netušili, co je to za materiál, ale rozhodně nesl stopy opracování. Vzal jsem si to domů, že to preventivně vezmu do muzea. Zkusil jsem s tím rýpnout do skla - krásné vrypy mě přesvědčily, že zřejmě půjde o křemen. Fotky jsou maximem mé snahy, na tomhle se prostě zrcadlovka nemá kde "opřít" ostřícím bodem.
Tak snad to není nějaký novodobý kousek, a Martin bude mít frčku.....

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Minerály (1 názor), Přírodniny a fosílie (1 názor) Plha84: Přírodniny a fosílie, Accipiter: Minerály

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Křemen
Křemen
Křemen
Křemen
Křemen
Křemen
Křemen

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:Martinovy oči
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
752x,
komentářů:
26,
nálezce:
prospektor prospektor
vyfotografováno:
24. července 2023,
vloženo:
24. července 2023

Komentáře

To je mi, ale krásná vec. 😀 No, malinko doufám a snad si i trošku (víc) preju, aby to bylo něco pravěkého abychom mohli obohatit muzeum a tim i historii.

Pĕkný kamínek 😃

Tak to přeju, aby to bylo něco starého :-D, já vždycky vidím stopy opracování, ale jiní je tak nějak nevidí :-D :-D :-D

To se stává Petro, ale tady u tohoto předmětu je pozitivní, že jsme ty stopy opracováni viděli oba dva.

Makoves: tak to je tedy dvakrát potvrzeno :-)

Asi se přidám,tohle je evidentně nástroj. Grt 👍👍👍

To vypadá pěkně. Křemen, chalcedon... To se z fotky těžko odhaduje. Mně přijde, že to má takový matný lesk....Ale když to rýpe do skla, je to tvrdší. Jsem zvědavá, co na to někde řeknou.

Díky za ohlasy, vážení.
Moc se omlouvám za fotky, ale tohle se prostě fotit nedalo, zrcadlovka bezmocně ostřila a ostřila...
V podélné ose jsou vidět odštěpky, jako na pazourcích, v dost rovných liniích.
Barva je jako u křemene, kalně mléčná, s voskovým leskem na ploškách.

Jak zrcadlovka ostřila a ostřila,? 🙂 Tam nejde dát ostření na střed nebo jednoduše manuálně. 😀 Přepínač je na objektivu.😉

Tatus - netřeba mě učit fotit.... :-D
Když se nemá ostřící bod o co "opřít", tak se můžeš přetrhnout a jsi rád za pár fotek, kdy se foťák "chytí" na nějaké prasklině nebo lomu objektu...

Jj netřeba učit.😉 Ale vážně to nejde na manální ostření? Proč má ostřit foťák?🙂 Ty máš oko dobré,zaostříš,zmáčkeš,víckrát s přeostřením a vybereš nejlepší. Teda Canon to docela zvládá😉 Co máš za "zrcadlovku"?

A vůbec. Dyk je to nepodstatné🙂 Hlavní je nález.Howhg.

Jo, moderní Canon by to asi dal....
Fotím hodně letitou E-500, od Olympusu. Fotil bych i s manuálním ostřením, ale to pak jde o desítky a desítky fotek. A ty musíš nejdřív stáhnout a prohlédnout v PC, protože na pididispleji foťáku nepoznáš tak úplně kvalitu. Fotky se nepovedly? Tak smazat a jít fotit znova. Nebo to fotit doma, kvalitně osvětlit, foťák na stativ a propojit kabelem do TV. Pak hned vidíš, jestli je fotka ok nebo ne.
Až budu fotit svatý Grál, bude to určitě s manuálním ostřením.... :-D

Honzo, svaty grál najdu příště. Ale budeme muset blíž k Jičínu, tam někde by měl bejt i s excaliburem.

Zdravím. Je nějaká analogie k předmětům z křemene. Ještě jsem to neviděl jen z pazourků. Kdyby to tedy byl nástroj jak by byl starý? Děkuji za odpovědi. 8-)

Kaparaso - tak jako mě, i tobě dá odpověď strejda gůgl.... Ale ve zkratce - používali vše, co bylo vhodné na nástroje, tedy i křemen ;-)

Kaparaso - analogie existují, u nás v Čechách jsou známé opracované valouny křemene už z paleolitu a v Českém krasu jsou lokality, kde opracované křemeny souvisí přímo se sídlišti Homo neanderthalensis. Archeoložka mi říkala, že i v mladších obdobích, např. v neolitu se občas křemen užíval, ale nebylo to nijak časté.

Zhruba totéž jsem se dočetl v nějakém pdf....
Sám jsem zvědav, co na to v muzeu řeknou ;-)

No,však to ja taky.

Děkuji všem za odpověď. Valouny myslíš křemeny obroušené vodou z řeky? Zajímavé. Jak to mohly vyrábět? To si nedovedu představit. Pazourek je přeci jen hodně štěpný ale ,,oblázek'' mi přijde dost tvrdý na vyrobení ostří/rydla .... Opravdu zajímavé,byli to mistři kameníci. :-O

Pokud máte nějaké PDF ke studiu dejte odkaz ke stažení. Díky.

Kaparaso - v pdfku to nemám, ale určitě to půjde stáhnout z netu v publikaci Archeologie pravěkých Čech, svazek Paleolit a mezolit. A určitě to vyšlo i jinde. V podstatě šlo o ty křemeny, jak popisuješ, stejné se dají najít utčitě i v řekách. Ty nástroje neandrtálců vyráběné z křemene byly dost jednoduché - v podstatě jednu stranu omlátili do nějaké jakés takés hrany a zbytek kamene zůstal, aby jim pěkně padl do ruky. V podstatě šlo o jakési jednoduché křemenné sekáče. Na sofistikovanější nástroje, jako hroty, čepelky, apod. už užívali pazourky.

Kaparaso - ještě pokud bys měl nějaké dotazy k tomu, nebo chtěl nějaké nepublikované informace, můžu dát kontakt na známého, dělá paleo a mezolit pro Nár. muzeum. Určitě rád odpoví, je to nadšenec, jen je to s ním na delší lokte.

Markoman - v těch zmíněných publikacích jsem viděl ty nástroje z křemene ;-)
Kaparaso - normálně jsem si do gůglu zadal "pravěké nástroje z křemene" a pak jsem prošel odkazy....

Už jsi byl v muzeu, Honzo? Kolega Plha si nemyslí, že by to měl být pravěký nástroj. Je to přírodnina nebo fosílie, tak jim to v tom muzeu vyřiď.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru