Lesní munice

Zdravím všechny hledače. Nejdřív jsem to sem ani nechtěl dávat, ale jako osvěta pro blázny, kteří si podobné nálezy odnesou domu jako parádní těžítko, by to mohlo být dobré. Nejsem znalec výbušnin a nechci dělat chytráka, jenom se podělím o zajímavou zkušenost a získané info.
Tohle je můj nález z letošního jara. Šlo o dělostřelecký protipancéřový tříštivý granát 7,5 Pzgr.Patr., určený proti pancéřovaným pozemním cílům. Na půl kilometru byl schopen prorazit pancíř tanku o tl. 75 mm. Nyní už jen vlastní tělo projektilu bez balistické kukly a Makarovovy čepice, nicméně pořád funkční a pouze „spící“. I když nevelký a na první pohled nevypadající až tak nebezpečně, je nadívaný cca 1 kg TNT. Přivolaní Pyroši ho omrkli a rozhodli se ho raději zlikvidovat na místě. Vyhloubili velkým vrtákem pod kořeny stromu díru, do které ho spustili špičkou napřed. K dnovému zapalovači u stopovky přiložili iniciační rozbušku a dálkově odpálili. Byla to slušná prda dobře slyšitelná až ve dva kilometry vzdálené vesnici. Pak jsme dohledávali fragmenty co z něj zbyly, protože pyroši potřebovali zadokumentovat výsledek likvidace. Ty již neškodné fragmenty mi pak zůstaly jako „suvenýry“. Ten průrazný hrot překvapí svou váhou a ty střepiny jsou masivní a velice ostré. V důsledku razance při výbuchu uvnitř tanku, to musel být pro jeho posádku strašný masakr. Podobnou paseku by takové „těžítko“ mohlo udělat někomu doma…
Musel jsem ocenit, že jak pyroši, kteří se bahnili po poli k místu nálezu na kraji lesa, tak i policajti co zajišťovali okolí při likvidaci, byli na pohodu – i když už byl podvečer a počasí nestálo za nic. Ani ne za hodinku bylo „uklizeno“ a po proběhlých manévrech ani stopy. Prostě profíci.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dělostřelecké granáty (1 názor) Lacko: Dělostřelecké granáty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Lesní munice
Lesní munice
Lesní munice
Lesní munice
Lesní munice
Lesní munice

Okolnosti nálezu

Lokalita:Ústecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:oči
12 hlasů
12 hlasů
zobrazeno:
2688x,
komentářů:
11,
nálezce:
Lacko Lacko
vyfotografováno:
14. března 2020,
vloženo:
26. října 2020

Komentáře

Dobrý poučný článek.... :-)

"je nadívaný cca 1 kg TNT" ....................PĚKNÝ BLÁBOL, dle wiki je hustota TNT 1,66g/cm³ = 1 kg je cca 600 cm³, pokud budu uvažovat se sílou stěny aspoň 1cm zbývá na dutinu 5,5cm průměr a potom by výška válcové dutiny musela být cca. 25cm........... a to podle měřítka nemá ta šiška celá. :-P

Pěkný článek ;-)

To Diblice: Asi máš pravdu, možná tam bude jenom půl kila, ale to není podstatné, o to v tomto článku vůbec nejde. Na nebezpečnosti těchto potvor to nijak neubírá. I pár stovek gramů tě spolehlivě pošle do věčných lovišť…

Samozřejmě že to na nebezpečnosti nic neubírá, ale když píšeš článek měl bys ověřovat fakta.
Pohledala jsem např. v angličtině a bylo tam pouhých 17 či 18g. = 0,018 kg, a navíc ne TNT, nýbrž RDX.
To je sakra rozdíl. :-/

https://en.wikipedia.org/wiki/Panzergranate_39

https://i.imgur.com/4hFOXhn.png

Ano, do těchto granátů používal se RDX, TNT, Cyklonit, nebo PENT (Pentrit s voskem). Protože není jisté o jaký model granátu přesně šlo, nedá se vyloučit ani jedno. Fakta jsem ověřoval v publikaci dlouholetého policejního pyrotechnika mjr. Václava Bilického, (Václav Bilický Munice-Německo WW2 barevné pdf.) kde u modelu 7,5 Pzgr.Patr.KwK uvádí náplň TNT a PETN/vosk 1322g (zřejmě omylem udal chybnou gramáž). No jak jsem uvedl v úvodu, nejsem znalec, takže peskovat ho za to nebudu.
Nemám zájem se handrkovat o gramáž nádivky. Smyslem mého příspěvku bylo upozornit na nebezpečnost takové munice a na to, že pyrotechnici ani policie nemá s oznámením nálezu žádný problém a není potřeba se obávat nějakých negativních reakcí :-)

Tak, tak....máš to dobře napsané :-) Dohadovat se o přesné gramáži a složení explozívní nálože je v tomto případě nedůležité...

Lacko - máš naprostou pravdu. o:-)

A našla jsem si toho Bilického, fakt tam má napsaný takový hausnumero. :-O

No asi se tam vloudil překlep. Jsme jenom lidi. Ale máš dobrý odhad Diblice, poznat na první dobrou že není reálné aby se to tam vešlo – to teda klobouček dolů! :-)

No nám doma ve špajzu zkameněl balíček práškového cukru.................. tam jsem viděla jaký objem zabírá 1kg a hustotou se to nebude moc lišit........ tak mě napadlo že by se náplň do tý střely nemohla vejít a dala jsem se do počítání. ;-)

To muselo být strašný, když to vlítlo do tanku. 😬
Super záběry jsou ve filmu T34. Je tam například záběr, kdyz protitankový, jen lízne věž. Chlapi uvnitř mají v hlavě permoníky půl minuty, jaký je vevnitř hluk.
Doporučuji. ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru