Lesní záhada

Zdravím potřebuji pomoc oč se jedná. Nalezeno v hloubce asi 20cm pod asi deseti +-12cm kameny takže jen taková ztráta to nebyla a bylo to tam asi schováno, netuším proč. Signál ani trochu do železa ale +-20. Omlouvám se za fotky nechal jsem to v lese a zakopal jsem to na stejné místo které si pamatuji, byl jsem rád že jsem to v té zimě vykopal a nafotil, natož tahat domů.

Výška +-23cm
Šířka užší části +-12cm
Šířka širší části +-15cm
Váha min. 5kg
Ze žádné strany to nemá díru či nějaký otvor, je to tak celistvé jak jde vidět z každé strany, jen skrz malé vyžrané dírky to vypadá dutě ale asi není byl to fakt velký kus kovu.

Ještě jednou se omlouvám za fotky, kdyby někdo věděl nebo měl tušení jen pište. Zda je to bordel tak prosím smazat ale první bych rád věděl co to je. Děkuji! Lovu zdar!

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Klíny (3 názory) Gorgo: Klíny, tony52: Klíny, Najduvse: Klíny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Lesní záhada
Lesní záhada

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Vanquish 340
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1874x,
komentářů:
23,
nálezce:
Ffpg96 Ffpg96
vyfotografováno:
18. listopadu 2023,
vloženo:
19. listopadu 2023

Komentáře

Možná nějaká kovadlinka. ...

štěrbinovej rozrážecí klín - to když je běžnej klín v pozici, kdy už si neví rady

Kloním se k tomu klínu, i když jsem se s tímto typem minul, ale dává to logiku.
Na trhání nejen pařezů by byl šikovnej, obzvláště když se "běžný" klín zasekne, druhej je též na doraz a ani jeden dejde vyrazit. Tohle (bez špice) by to vyřešilo.
A schovka pod kameny? Nic zvláštního, kdo by se s tím pořád tahal z a do lesa.

Podle fota klín, jen ty napsané rozměry jsou nějaké moooc velké :-D

Jo pánové to vše dává smysl, děkuji. Ta schovka mě taky nenapadla, tak jsem jim to tam nechal tak jak to bylo posledních 80let :-D a rozměry jsou podle paměti na metru, a velké to fakt bylo takže moc mimo snad nejsem :-D

Nejspíše tzv. prodlužovací klín na štípání silných kmenů.

Kovadlina, datace bude složitější. Doba železná až mladší středověk. Odkazy na dva z mnoha kousků:
https://samlingar.shm.se/object/7E6DF9A8-20BA-4B77-B83B-8E36BF87D528
https://samlingar.shm.se/object/41DF19D0-1571-4F20-80E0-BAB6833A4B4D

takže opravdu ta kovadlina - no, pravda, v lese bych ji nehledal.....a už vůbec né tu dlouhověkost, ještěže jste se tu stavil, mistře, díky za určení i obrázky ;-) :-)

Také nákovky pouzivali napr. Slovania, totožné sa našli na Slovensku napr. v Pobedime. To zakončenie je asi schválne tupé, aby to nebol klin;) nebol tam v okoli zdroj povrchovej Fe rudy ( bahennej) Duchacky na spracovania železa do polotovarou (lub, hrivna…) boli práve v lese kde boli zdroje.

Tak až tak to jsem nečekal, čumím a mám radost. Asi půl kilometru daleko je archeolokalita Hradiska jehož počátek se datuje do 150let před Kristem, hradisko je známo svojí rozvinutou železářskou produkcí. Zároveň pár desítek metrů vedle jsem našel kousek úvozu ve kterém jsem našel středověký hřeb(brzo zveřejním) takže datace bude matoucí. Ale chtěl bych dát s kovadlinkou vědět okolním archáčům či muzeím, bylo by mi potěšením přispět do lokální historie. Jen nevím jak ještě jsem to nedělal byl bych rád za pomoc. Nález je na svém původním místě a cca i ve stejné hloubce takže s někým tam zajít aby ho převzal by bylo nejlepší. Díky moc borci mám ohromnou radost 🙏🏻

Wyfol: v místech v okolí úvozu jsem měl na každém kroku a na každém mávnutí signál - 9 ten nejnižší možný, jen tam, nikde jinde, ikdyž jsem se tam vrátil. Takže nějaká ruda tam možná bude. Vše to hezky navazuje

Doriane, pěkný nález ;-) Myslel jsem si nejprve, že přeháníš s těmi rozměry, a fakt je to klín. Ono nakonec ne :-)

a kam teda s tím?? - když to bude ve středověku, tak to snad zdechne ;-)

GRT. Zajímavé....Koukám,že lovci bodů již určili. Ještě že je tu máme :-D

Petroff: Děkuji, sám tomu skoro nevěřím, že se mi povede něco takového. A já to měl za neúspěšnou, promrzlou hledacku plnou nabojnic. Teď jen najít nějaký archeo kontakt a pokračovat.

Lukegoss: Já bych počkal na názor někoho koho zkusím kontaktovat a dám tady vědět. Nebo jakpak to myslíš že to snad zdechne? :-D

Kaparaso: Děkuji :-D

Jakože to tam zdechne protože to není jeho přirozené prostředí :-D
A 👍

Teda její :-D

:-D - "zdechne" značí, že středověk je na půli cesty nemožnosti určení :-D

Jenže zároveň jsme na půli cesty k určení :-D
Už jsem psal do muzeja :-D

Jenže zároveň jsme na půli cesty k určení :-D
Už jsem psal do muzeja :-D

když Ti napíše mistr Hogofogo, že je rozmezí od Doba železná až mladší středověk, tak pokud Ti někdo řekne, že je to jistej středověk, tak kecá - to je jak s kroužkama a hřebama, jsou věci, kerý se bez nálezových okolností nedají přesněji určit

Ale nalezové okolnosti jsou, hlavně lokalita

Samozřejmě něčí vědomosti ani náhodou nezpochybnuji ani nechci aby to tak vyznělo ale lokalita to zajímavá je takže určitě to není slepá ulice.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru