Libyjské sklo?

Vyplaveno v Chorvatsku z moře. Může se jednat o Libyjské sklo?

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Minerály (1 názor) sylvestr: Minerály

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Libyjské sklo?
Libyjské sklo?
Libyjské sklo?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:0 cm
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
866x,
komentářů:
5,
nálezce:
sylvestr sylvestr
vyfotografováno:
17. června 2023,
vloženo:
21. června 2023

Komentáře

Barevně, tvarově ho dost připomíná, mohlo by být. Zvážil bych udělat analýzu ;-)

Libyjské sklo – impakt, není jako třeba vltavín při vzniku vymrštěn do velkých vzdáleností. Tahle událost se stala na jihozápadě Egypta na hranici s Libyí někde tam, kde se říká Velké písečné moře před 29 milióny lety. A tam odtud do Chorvatska je to cca 2500 Km. To spíš jsi objevil novou lokalitu. V Evropě jsou zatím snad jen Vltavíny a Kärnäit_Finsko (to je paskvil, zlatá maďarština) Nech si ho vyzkoušet – L sklo má až 99% SiO2

Díky za odpovědi .. Vím, že Velké písečné moře je dnes daleko, každopádně před milióny lety ty vzdálenosti asi byly jiné.. Anebo se mohlo jednat o import, ale to jsou jenom spekulace .. Každopádně vůbec nevím, kdo a kde by mi udělal rozbor toho skla ..

Jsme v Oligocénu. Afrika už je dávno oddělená mořem od Evropy, nyní se šoupe Indie k Asii. Libyjské sklo je impakt, ploch rozptýlení je cca 200x300 km. Uvažuje se i o tom, že ten asteroid explodoval v těsné blízkosti země. To není jako kráter v Ries v Bavorsku (vltavíny) ten má průměr 24 km. Představ si dnes, že najdeš vltavín na Krétě nebo u Istanbulu. Jestli to je L sklo, tak se tam dostalo jinou cestou než při dopadu asteroidu. Oni ho už lidé nějaký pátek sbírají a obchodují s ním. I Tutanchamon ho měl v hrobce a nejenom v jednom šperku a to jsme někde 1900 B.C.

https://ibb.co/3hTqTGr

Co se týče té zkoušky. Křemík je v třetí řadě a na to je potřeba už větší mašina. Laboratoře vysoké školy chemické (v Pardubicích ji mají), laborky matfyzu, možná Český zkušební ústav – něco takového v okolí tvého bydliště, nebo to vezmi na nějakou mineralogickou burzu a zeptej se tam. Lepší jsou školy, můžou to udělat studenti v rámci laboratorních prací, jinak to stojí asi 250 Kč.

oprava – plocha rozptýlení Libyjského skla je až 100 x 65 km

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru