Ludvík II. Jagelonský, černý peníz

Místo tradiční povelikonoční „léčebné“ dovolené jsem si letos vzal dovolenou hledačskou a vyplatila se :-). Padlo pár pěkných mincí, včetně třech různých Marií Terezií, největší radost mě ale udělal tento drobeček. Mám rád, když je mince spojena s nějakým silným příběhem a osud Ludvíka II. Jagelonského je klasická rytířská story - romantická i tragická.
Tak snad odpustíte trochu historie...
Bitva u Moháče v r. 1526 byla pro mladého krále již předem ztracená. Proti více než dvojnásobné přesile tureckého vojska ( 55 000 mužů) stálo asi 15 000 jezdců ( většinou z Uher) a 10 000 pěších, mezi nimi i kontingenty z Čech a Moravy. Jedinou slabou nadějí na vítězství byl drtivý úder těžké jízdy, který by způsobil paniku mezi Turky, proto i přes početní nevýhodu zaútočila vojska českého a uherského krále jako první. Útok byl zprvu úspěšný a část tureckého vojska se skutečně obrátila na útěk, pak ale nápor ochabl a elitní sultánovi janičáři salvami z mušket útočící uherské jezdce zmasakrovali. Zatímco zbytky jízdy prchaly z prohrané bitvy, pěchota, která uprchnout nemohla, byla nucena bojovat beznadějný boj. Jak uvádí dobový kronikář, většina padla, včetně královského podkomořího Jakuba Kyšperského z Vřesovic a na Valči který „ lid pěší z měst královských vedl, a při nich v pavézách uzavřev se, od Turkův zabit s mnoha jinými“. Sám král Ludvík II. Jagelonský zahynul na útěku z bitvy – utopil se v moháčských bažinách...
Podrobnosti najdete např. v knize Zdeňka Vybírala Bitva u Moháče :-)
Mějte se všichni, hodně supr nálezů!

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ludvík II. Jagellonský (1516–1526) – Malý (černý) peníz-haléř (jednostranný) (č. 2759) Ludvík II. Jagellonský (1516–1526) Malý (černý) peníz-haléř (jednostranný)

Názory uživatelů

Průměr: 12,0 mm
Území ražby:
Panovník: Ludvík II. Jagellonský (1516–1526) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: Malý (černý) peníz-haléř (jednostranný) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Ludvík II. Jagellonský (1516–1526) – Malý (černý) peníz-haléř (jednostranný) (č. 2759) (1 názor) : 2759

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Ludvík II. Jagelonský, černý peníz
Ludvík II. Jagelonský, černý peníz
Ludvík II. Jagelonský, černý peníz
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
741x,
komentářů:
0,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
29. března 2016,
vloženo:
29. března 2016

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru