Lyžařský odznak

Nejprve jsem si myslel, že se jedná o sokolský odznak pro lyžaře, ale dle vyjádření jednatele Sokolské župy Beskydské, který to ještě konzultoval se sběratelem sokolských odznaků, se o sokolský odznak nejedná, ale nejspíše to bude odznak (možná replika) odznaku některého z Českých lyžařských spolků, které u nás vznikaly na přelomu 19. a 20. století. Velké S neznamená Sokol, ale Ski.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Lyžaři (2 názory), Spolkové a civilní odznaky (1 názor) cybork: Spolkové a civilní odznaky, yetan: Lyžaři, DING-DONG: Lyžaři

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Lyžařský odznak
Lyžařský odznak
Lyžařský odznak

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor: Bounty Hunter Tracker II
Musíte se přihlásit.
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
2162x,
komentářů:
3,
nálezce:
cybork cybork
vyfotografováno:
11. května 2012,
vloženo:
21. ledna 2013

Komentáře

A nebo to může znamenat Skol - lyžařský pozdrav.

mate1 - i to je možnost, každopádně jsem obeslal několik dalších znalců v tomto oboru a pokud zjistím další podrobnosti, tak je tady zveřejním.

Takže tady je vyjádření p. PhDr. Lubora Laciny, který pracuje jako historik a kurátor v Severočeském muzeu v Liberci: Vážený pane Vašku, na odznak jsem se ptal autora výstavy u nás v muzeu, Karla Novotného, a řekl mi, že to byl oblíbený symbol příznivců lyžování, připínali si ho například na čepice. Tyto odznaky byly velmi časté, existuje ještě varianta "L" místo "S" (které symbolizuje lyžařskou stopu, takže by písmeno nemělo být nějakým konkrétním odkazem na slovo začínající na "S"). Nepatřil tedy konkrétnímu spolku, byl to spíš takový obecný suvenýr, velmi oblíbený. Dobou by to mělo být někdy až k období před druhou nebo dokonce před první světovou válkou.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru