METÁL

DOCELA ZACHOVALÁ MEDAILE.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Válečná medaile 1873 (2 názory), Pamětní medaile (1 názor) bohmerwalder: Válečná medaile 1873, Fousek: Pamětní medaile, KNAKER: Válečná medaile 1873

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

METÁL
METÁL
METÁL
METÁL
METÁL
METÁL
METÁL

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Nokta
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
1033x,
komentářů:
2,
nálezce:
bohmerwalder bohmerwalder
vyfotografováno:
21. května 2021,
vloženo:
22. května 2021

Komentáře

prvoválečná medaile.
tak zvaná věštecká, protože jí vydali 41 let před válkou
je vidět, že příprava na WWI byla důkladná

a nebo to bylo úplně jiná válečná událost???

Dne 2. prosince 1873, oslavil císař František Josef I. 25. výročí nástupu na trůn a při této příležitosti rozhodl o zřízení nového vojenského vyznamenání, kterým by bylo možné odměnit i zpětně služby prokázané vlasti a panovníkovi.
Válečnou medailí byl dekorovaný každý, kdo v období od nástupu Františka Josefa I. na trůn až do doby zřízení medaile sloužil v jednotkách rakouské a rakousko-uherské armády a válečném námoníctve. Obdrželi ji také všichni, kteří se zúčastnili válečných operací a tažení z konce roku 1848 av roce 1849, v Itálii v roce 1859, účastníci vojenské expedice v roce 1864 a všichni účastníci války v roce 1866, bez ohledu na to, na kterém frontě bojovali.
Medaile měla kruhový tvar o průměru cca 36 mm a hmotností cca 25 g. a byla ražena z děloviny získané z ukořistěných nepřátelských kanónů.
Lícová strana - uprostřed medaile portrét císaře z profilu, při okraji v mezikruží popis FRANZ JOSEPH I. KAISER V. Oesterreich KOENIG V. Boehm. ETC. Apos. KOENIG V. UNGARN (František Josef I., císař rakouský, král český atd., Apoštolský král uherský)
Rubová strana - uprostřed medaile nápis 2. / DECEMBER / 1873, rámovaný neuzavřeným věncem z dubové a vavřínové ratolesti.
Válečná medaile byla nošena na náprsní trojúhelníkové stuze šířky 36-40 mm, v barvě císařské žluté, uprostřed příčné černé šrafování, po obou stranách ohraničená černým pruhem a žlutým pruhem okrajovým (žluto-černá verze stuhy za statečnost).
Protože statut medaile nevylučoval ani její udělení v budoucnosti, byla použita i později k dekorování účastníků ozbrojeného připojení Bosny a Hercegoviny k říši v letech 1878-1879 a příslušníků námořní expedice do Číny v letech 1900-1901 k potlačení "boxerské povstání".


Použitá literatura:
Koláčný, Ivan: Řády a vyznamenání Habsburské monarchie, Elka Press, Praha, 2006

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru