Mini naboj

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: derringer 41 short (2 názory), Civilní palné zbraně (1 názor), SSSR (1 názor), Spínadla nábojové brašny (1 názor) Noger: SSSR, poklady2: derringer 41 short, Kalt: Civilní palné zbraně, michalk: Spínadla nábojové brašny, Najduvse: derringer 41 short

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Mini naboj
Mini naboj
Mini naboj

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
293x,
komentářů:
1,
nálezce:
Noger Noger
vyfotografováno:
11. února,
vloženo:
11. února

Komentáře

22 Hornet
Ve 20. letech experimentovala skupina vývojových pracovníků ve springfieldském arzenálu s nábojem .22 WCF. Z těchto prací vznikl náboj .22 Hornet, jehož výrobu zahájila firma Winchester počátkem 30. let. Kulovnice s komorou tohoto náboje se začaly vyrábět u firem Winchester, Savage a Stevens. Náboj se stal velmi rychle populárním a proto jej zařadili do svého výrobního programu téměř všichni američtí a později i evropští výrobci. Byl prvním nábojem s malým průměrem střely s vysokou rychlostí. Je příbuzný s nábojem 5,6x35 R Vierling, avšak svými vlastnostmi jej překonává a v průběhu 50. let jej vytlačil z trhu.
Náboj .22 Hornet pro poměrně vysokou počáteční rychlost střely, mírný zpětný ráz při výstřelu a relativně nízkou cenu se stal oblíbeným loveckým nábojem pro lov menší zvěře a nábojem vhodným jak pro tlumení škodné zvěře, tak i pro výcvikovou střelbu. Dnes po zavedení dalších nábojů ráže .22, začal svůj význam ztrácet. Je laborován poloplášťovými i celoplášťovými střelami o hmotnosti 2,90 až 3,00 g o počáteční rychlosti 740 m.s-1.


Zdroj: Náboje do ručních palných zbraní, Jindřich Hýkel a Václev Malimánek
https://naboje.org/sites/default/files/styles/bullet-large/public/bullet-main/2001_0.png?itok=fKic6Mhq

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru