Moje první stará mince

Marie Terezie 1761 Ein Kreuzer P, stav takový jaký je, ale stále jde přečíst, víc to vyčistit asi už nepůjde, zřejmě to nebyl čistý měďák, ale i tak má první mince starší než 1920 a podobně👍🏻, pokud víte něco víc o materiálu z čeho to je vyrobený tak napište, děkuji

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Kreuzer (1 Krejcar) (č. 420) Marie Terezie (1740–1780) Ein Kreuzer (1 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 25,0 mm
Území ražby: Rakousko-Uhersko (1 názor)
Panovník: Marie Terezie (1740–1780) (2 názory)
Rok ražby: 1761 (2 názory)
Nominál: Ein Kreuzer (1 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Měď (Cu) (1 názor)
Č. mince: Marie Terezie (1740–1780) – Ein Kreuzer (1 Krejcar) (č. 420) (3 názory) petroff: 420, GATTO: 420, Hardman: 420

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince
Moje první stará mince

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:EDS Detech Gold Catcher
1 hlas
1 hlas
zobrazeno:
804x,
komentářů:
33,
nálezce:
Trejtron Trejtron
vyfotografováno:
14. ledna 2023,
vloženo:
15. ledna 2023

Komentáře

Ražba je pěkná-vystouplá,když se jí pověnuješ,dočistíš,bude to hezká mince....👍😁Z mědi.

No nevím :-D a jak se to dělá mosazákem ? :-D

Hardman skus si najst videa na youtube, napriklad v cestine od prospektora.
Ale zaklad je nechaj to odmocit v destilke potom jemna kefka, sparatko a podobne

Hardman skus si najst videa na youtube, napriklad v cestine od prospektora.
Ale zaklad je nechaj to odmocit v destilke potom jemna kefka, sparatko a podobne

Pripadne skus na inej minci ktoru si tak necenis a je tiez medena

Jestli je z lesa, tak bude naopak parádní. Podrbej jí nehtem přes hranu jestli nezačne odskakovat krusta, šoupni jí na tejden do špenátu a uvidíš ;-)

Z lesa je, ale teda stavově nevím jestli to přežije

Přežije určitě ;-) Tyhle mince nejsou žádný chrastítka, ale pořádnej kus čistý mědi. To, co vidíš je kompletní lesní krusta a pod ní se schovává parádní, kudrnatá mařenka v krásný ražbě :-)

No to sem zvedavej jestli vyleze... Ale třeba jó, držím palec 👍😊

špenát

Ještě sem viděl u prospektora že to čistil v destilce, úplně stejnou minci, a jenže nemám trpělivost mít doma 7 dní minci ve špenátu tak to zkusím s tou destilkou a možná vám to sem dnes ještě hodím když se zadaří

Když nechceš čekat, tak elektrolíza. Za půl hodiny vyřešeno, přetáhnout kartáčkem, osušit, očoudit nad svíčkou a fertig ;-)

A nestačil by třeba ocet? Špenát doma stejně nemám a elektrolízu bych rád kdybych na to měl větší prostor nebo aspoň venkovní :-/, samozřejmě děkuji za typy :-)

Ocet je brutální....ale když budeš opatrnej a rychlej tak taky zabere.Namočit jen na pár minut...jinak máš po minci....a to je škoda.Tahle vypadá že by mohla být OK.

Ok jdu to zkusit snad to nepodělám o:-)

Ok jdu to zkusit snad to nepodělám o:-)

Mám přestat až z hnědý barvy uvidím zelenou nebo červenou?

Jak pravil Maso, s octem velmi opatrně. Ředěnej nezabere a čistej tu minci v podstatě spálí. Taky funguje, ale zkus si to nejdřív na nějaký mrtvici. Nenechával bych jí v octu déle než 10 minut a nezapomeň minci potom perfektně zneutralizovat. ;-)

Když už chceš zkusit ocet...kterej uplně nedoporučuju....tak na chvilu namoč-očisti...zas chvilu namoč-očisti.Přestaň až bude jakštakš čitelná.Pak bych ji hodil na pár dní do oliváku.
Pak se pochlub a vyfoť,jestli jsi to nedojebal...🤭😁

Zneutralizovat je myšleno pořádně opláchnout vodou, nebo hadr?

Zelená určitě sleze a jak uvidíš červenou, tak už je pozdě a mince je spálená. Ocet neředit a po deseti minutách jen promnout v prstech. Ideální barva rozpuštěný krusty je tmavě šedá, až černá. Stejně bych ale doporučoval počkat si. Ta mince bude pěkná a jestli je tvoje první, byla by škoda to posrat. Koupil bych špenát. Nic nehrozí a výsledek je perfektní. Jen si počkáš ;-)

Zneutralizovat mýdlem, nejlíp tekutým.

A co když je ta mince hnědá a pod ní je zelená, možná už sem to......No já radši přidám fotky a posuďte sami...

Pokud sem to ještě nezničil tak fakt radši koupím špenát, no snad je ještě šance...

Ale stejně nechápu ty barvy na internetu sem četl že to má mít červenohnědou patinu, když sou měděný mince kopaný tak jsou většinou zelený a já mám rovnou hnědou ok, pod hnědou je červená a pak se v nějakých částech objeví zelená už to nechápu asi sem to zničil úplně..těžko říct co z těch tří barev tam mám mít...

Ta krusta je tam pořád. Jednoduchá věc, dle známého rčení : Ani pes se rychle nevysere!
Chápu sice, že to chceš mít co nejrychleji, ale je lepší si pár dní počkat na pěknej medak než mít hned bazmek ;-). Tahle myslím dle těch fotek ještě půjde ;-)
Ale kolikrát je prostě v prdeli a zdechne i s tou krustou🤷
Ať se daří 👍

Dobře dík za tolik infa, tak já to ještě zkusím a příští víkend uvidíme výsledky, s tím příslovím máš pravdu ale to je tak když sem válkař a sem zvyklej všechno hned házet do octu, lehce si zapomínám uvědomovat věkovej rozdíl věcí 150 let, jinak se země stává obojetnej hledač někdy válka někdy lov za starýmy cestami, mám takovej pocit že budu asi vyjímka a věřím že i věkově ale to radši nebudu řešit, každopádně taky držím palce ať se ti daří a s touhle mincí mi ty musíš držet palce aspoň kleštěma😂 ;-) o:-) :-)

Ještě rychlá otázka z průběhu čištění jestli to dělám správně , četl jsem že z toho mám udělat kaši takže sem rozmrazil ten špenát hodil sem ho pak do sklenice rozmražený, natočil sem do toho vodu, udělal z toho kaši, zavřel a tam to mám nechat Teda týden že?

Oprava, vzal sem tu kašy a dal jí i s mincema do destilky zjistil sem že normální voda na to asi nebude úplně nejlepší nápad tak teď už to je snad správně, kdyžtak se omlouvám že zas otravuju ale tak potřebuju nabrat nějaký zkušenosti ale zatím to vypadá spíš na přísloví "chybama se člověk učí,, než" dvakrát měř jednou řež,, :-/

Nered to nijak vodou. Prostě stačí do granulovanýho listovyho špenátu, on rozmrzne sám. Pár válečku. Ta kaše, sracka, se z toho udělá sama. Po dvou dnech výměn, ten špenát hnědne, zasmrada. Nedávej do lednice. Minci v průběhu čisti jemným kartáčkem a vodou. Ne mýdlem, to zastavuje proces.
Někdo používá spenatovy protlak místo listovyho, tak je to asi fuk.

Ok dík za info ;-)

Přidány asi poslední fotografie, už vidím že ražba začíná jít dolů i s tou krustou, nechám to být dokud je aspoň poznat co to je za minci, bohužel snad najdu někdy další...

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru