Nábojnice-pistole?

Asi slepé pistolová nábojnice. Průměr11mm,délka 17mm

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Munice (2 názory), Poplašné a startovací pistole (1 názor), Pistolky (1 názor) 123Martin: Munice, PetrK: Poplašné a startovací pistole, Gorgo: Munice, MaDet: Pistolky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nábojnice-pistole?
Nábojnice-pistole?
Nábojnice-pistole?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Královéhradecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:hunter
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
715x,
komentářů:
8,
nálezce:
novej novej
vyfotografováno:
6. června 2022,
vloženo:
6. června 2022

Komentáře

Tipuji z jateční pistole

https://naboje.org/node/4759

Tam píšou start, to jako zabíjačky :-D

Start je jedno ze synonym nábojky 9x17R
Používají se na všechno možný. Akustické zbraně, plynovky i jateční pistole. Takže i na zabijačky :-D ;-)

https://www.militarysklad.cz/detail/naboj-revolverovy-start-9-mm-50-ks-sellier-bellot-jgs24015r

Lacko dík za odkaz.

Nábojnice do revolveru (ne do pistole). Akustická (pouze zvuková). Nevhodná do jateční pistole.
Jde o to, že "Start"ovací náboj je pouze zvukový, trošku víc "čoudí" z důvodu přítomnosti černého střelného prachu. Jeho použití v jateční pistoli je možné pro jeho stejný průměr komory jateční pistole, jinak méně výkonný, pro jateční účely nevhodný.
Jatečný náboj je zase plněn bezdýmným střelným prachem a jeho určení je ryze pracovní, pro technické účely - jateční pistole. Dříve existovaly různé stupně "síly", určené pro různé zvířata (prase, ovce/beran, kráva, býk..). Nevím, jak je to dnes, nikdy jsem řezníka nedělal, jen se okrajově zajímal o technické věci a jako mladší jezdíval na zabíjačky čuníka.
Další rozdíl jde poznat podle zvuku výstřelu. Sám jsem osobně v minulosti v rámci úspory peněz koupil pouze "jateční" nábojky, ale pak zjistil, že v porovnání s akustickými byly ty jateční nábojky znatelně zvukově slabší. Také docházelo k zanášení částí plynového revolveru zbytky nespáleného střelného prachu. Akustický náboj byl o něco málo dražší, zato znatelně hlučnější. Nicméně po střelbě (nejpozději do 24 hodin) muselo následovat důkladné čištění, neboť černý prach byl ke zbrani hodně nešetrný, co se týče koroze.
Zdroj informací: vlastní pokusy a zkoumání

P.S. vzhledem k tomu, že zápalka je částečně vysunuta, osobně bych tipoval, že náboj byl vystřelen z jateční pistole (kde při výstřelu klade určitý odpor tlouk, jehož píst se při výstřelu vysune, anebo byl náboj odpálen v něčem jiném, než plynový revolver :-D

Jak píše MaDet, tahle nábojnice je revolverová akustická, na záměnu těhdle nábojů se musí dát bacha, slyšel jsem historku o borci co našel v šupleti po strejdovi staré jateční náboje, rozměrově stejné a naládoval je do plynového revolveru a hned po první ráně se divil, že se mu zbraň rozletěla v ruce. Měl velké štěstí, že nepřišel o prsty. Ona totiž jateční pistole je vyrobena z oceli, zatímco plynovky se vyrábí ze zinkových slitin, aby se nedaly upravovat na střelbu ostrým střelivem.
Jinak si vzpomínám, že takové slepé prázdné náboje, jsme v polovině devadesátek jako haranti sbíraly po městě ve výkopech okolo domů, když se prováděla plynofikace, nebo snad výměna telefonních kabelů nevím už..., dělníci je používaly do nějakých nýtovaček či do čeho... ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru