Náčelník? Bojovník ?

Zdravím slušné a správné hledače. Bylo po dešti a počasí nic moc. Na gumáky se lepilo bláto tak, že jsem sotva táhl nohy. I tak jsem si řekl, že se půjdu podívat na místo, kde jsem našel svůj první stříbrňák. Za dvě hodiny mávání ani jeden slušný nález a tak jsem to otočil směrem k autu. Cca 150 metrů od auta docela slušný signál, tak si říkám jestli ho vůbec mám nebo nemám kopat. Říkám si ´´to zase bude nějaká fólie jako při většině posledních kopů toho dne, na druhou stranu už jsem skoro u auta a co kdyby..´´ Tak kopnu a furt nic, ale v díře pořád hrozně silný signál. Pomalu odhrnuji hlínu, když v tom vidím vykukovat podobnou barvu jako když jsem kopnul bronzovou sekeru a okamžitě mě napadá, že by to zelenina klidně mohla být, ale nechtěl jsem si dělat naděje. Pomalu jsem odhrnoval hlínu a ze všech sil doufal, že to bude něco ´´zeleného´´. Po odhrnutí mi bylo vše jasné. a Začal jsem řvát ´´ty voleeee to je bronzovej méééč?!?!´´. Ihned jsem vzal telefon a vytočil archeologa, hlas se mi třásl a sotva jsem mu dokázal vysvětlit co se stalo. Po pár radách a informacích jsem ještě mávl nad dírou jestli tam ještě něco neni. Nic už se neozvalo a tak jsem díru zahrnul a domluvil se na schůzce s archeologem. V průběhu týdne jsme se sešli na místě s veškerými povoleními s majiteli a uživateli pozemku a to nejzajímavější mohlo začít. Odkrýt původní díru, odebrat vzorky půdy kolem meče a pak už jejich postup. Sonda. Postupné odkrývání vrstev půdy,když v tom najednou signál a hele malinká šipka, pokračuje se dále a zase signál, tentokrát slabý.. po dalším odkrývání se ve stěně díry objeví cosi třpytivého a všichni koukáme jako blázni ´´ty volee to je zlatá spiráláááá´´. Po důkladné dokumentaci a vyjmutí je vidět že jsme všichni napnutí co přijde dalšího. Po chvilce signál ve výhozu, který předtím nebyl slyšel a ´´heléé to snad nenii ani možnýýý.. to je další zlatá spirála a další malinká šipkáá´´. To už jsem byl aspoň já uplně mimo a zíral co se to děje..Po odkrývání se narazilo na nezvyklé kameny v docela větší hloubce a mezi nimi tmavý flek a tak se seškráblo ještě pár vrstev a najednou v jednom rohu jsme zahlédli cosi světlého... po opatrném odkrytí bylo jasno... jsou to zuby. Okolo už bylo bohužel jen pár kousíčků nejspíše lebky. a na druhé straně sondy něco podobného, nejspíše kousky kostí, ale žádné celé. Po prohledání nejbližšího okolí cca pul metru kolem sondy se objevil ještě kousek náramku. Po nedlouhé době jsem se tam šel podívat, ale už bez detíku a narazil jsem na povrchu cca 100 metru od místa nálezu na kost.. Nejspíše je i lidská a stará. a dost možná pochází z ´´hrobu´´ který jsem našel. Meč nebo mečík pochází z období mohylové kultury střední doby bronzové cca 1500 - 1200 let pr. Kristem. a stejně asi i ostatní předměty.
V hrobu se tedy zatím celkem našel 1 meč nebo mečík, 2 bronzové šipky, kousek náramku a 2 zlaté spirály.Ta co vězela ve stěně jámy, ta co vypadá jako zmuchlané brýle, váží 2,54 gramu a ta ve výhozu zásypu 5,02 gramu čili skoro přesně dvakrát tolik. Dohromady by to vydalo na jeden oppidální statér (7,56 gramu). Celkově bych chtěl poděkovat woodymu a archeologům za super přístup, pomoc a rady!! Vše probíhalo pod profesionálním dozorem a vedením archeologa. A na podzim by na místě mohl proběhnout geofyzikální a detektorový průzkum.. teda aspoň douufám ! bohužel sem nejde dát více fotek a tak aspoň takto. Až proběhne zkoumání, proplavení zeminy a konzervace všech předmětů a okolností, tak bych rád udělal lepší a kvalitnější příspěvek včetně fotek a všech informací. Jak do klubu tak obecně. Tímto bych se rád podělil o pravděpodobně životní nález a přispěním do české historie a muzea!

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dýky, nože, meče (1 názor), Doba bronzová (1 názor)
marekbartl: Doba bronzová, Willard: Dýky, nože, meče, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?
Náčelník? Bojovník ?

Okolnosti nálezu

Odevzdáno do: Středočeské muzeum v Roztokách u Prahy
60 hlasů
60 hlasů
zobrazeno:
3219x,
komentářů:
28,
nálezce:
marekbartl marekbartl
vyfotografováno:
12. května 2017,
vloženo:
4. července 2017

Komentáře

Jeden bronzový meč bych rozdýchal, ale druhý během týdne? Vy mě přivedete do hrobu :-D :-D
Gratulace :-)

Tak dneska same pecky !! Gratuluji ke krasnemu nalezu

Já jsem málem dostal infarkt, klepal jsem se jak drahej pes.... děkuji vám, jen mě mrzí že tu nemužu dát všechny fotky nebo aspoň jak to přibližně postupovalo. průběžně artefakty přidám po jednom a příslušně zařadím. 8-) ;-)

Mazec jako prase gratuluju. :-)

:-O :-O :-O Od včera se mi brada nevodlepila vod země a dneska mi k ní spad celej ksicht. Kdyby dal Elmara do soutěže ctx tak bych slintal eště na vánoce co by tu bylo za poklady. Super nález velká gratulačka a hodně štěstí Ti přeju kolego :-)

No to je mazec :-O moc gratuluju. Fotky můžeš přidat, dej upravit nález a vkládáš další ;-)

Tak to je nářez!Gratuluji,snad se i v některých očích změní pohled na detekoráře.

Gratuluji. Úžasný, tomu se říká životní kop a zážitek. ;-)

Gratulace, další pecka nález ;-)

Krásný kus historie, ale....!
Jak už bývá na LP zvykem, ty nejhezčí kusy se začnou objevovat až po vyhlášení nějaké soutěže o detektor. Tak například tento nalezený předmět byl fotografován v květnu 2017, v pondělí uveřejněná laténská dýka je z dubna 2017. Zjistit datum pořízení z fotografie není vůbec složité.
Vám to opravdu všem ještě nedocvaklo! :-)) A to, že nějaké muzeum už by to dávno mělo mít v ruce a protokol o přijetí nálezu není? Stále nic?

Chraň pánbůh abych někomu záviděl nález nebo hlavní cenu v soutěži. To není opravdu můj styl.
Ale zrovna tak není můj styl vyčůranost podobného ražení.

Ale přemýšlejte trochu tady nad tím. Děkuji..

Gratuluji ke krásnému nálezu a super přístup při spolupráci s archeo, jen tak dále chlape!

To je nářez :-O :-) :-)

Děkuji všem !! namor: Uplně vím jak to myslíš a na druhou stranu, neni ta soutěž taky trošku i o tom aby lidé vytáhli co maj doma zašitýho ve skříni? :-D :-D Dělám si srandu... V mém případě jsem to sem nechtěl dávat hned už jen z toho důvodu, abych sem nevkládal nějaké bláboly. Prostě jsem chtěl počkat až se dozvím vic informací jak o artefaktech tak celkově. Původně jsem z toho chtěl udělat kvalitní článek i s fotkama po konzervaci a po celým výzkumu. jak jsem tušil tak takové zkoumání a celkový průběh muzea atd. netrvá 3 týdny, ale v mém připadě to bude minimálně půl roku - rok než přijde můj nález na řadu. A proto jsem neodolal a vložil to sem. Popravdě jsem ani netušil, že nějaká soutěž vůbec existuje. na druhou stranu bych rád chodil i s moji druhou polovičkou a tak jsem vložil. myslím že to nebude takový problém o:-) Ještě jednou všem děkuji a pokud vše vyjde, tak koho to zajímá, tak se může dočkat nekdy v budoucnu doufám celé reportáže z této akce od začátku až do konce.. no uvidíme. Hezký den a děkuji :-)

Velká gratulace,další skvělý nález. ;-)

Tak to je husty Gratulace ;-)

Tady je to opravdu o infarkt. ;-)Gratulace velká. ;-)

Tak tohle je extraliga, blahopřeji.

Všem děkuji moc!!!!

Supr nalez i se zlatem gratuluji a co se tyce souteze tak bych ani nevedel ze nejaka je kdybych nezabruslil nekam do chatu ono ani nevim kde to ofiko je ze probiha nejaka soutez a to ze nalezy rostou je podle me nahoda sou dovoleny a vice casu se kochat prospesne v prirode ne courat a plytvat energii jen tak 2nalezy ktere stoji zato supr podivana a preju dalsi pro nase ocka a soutezivost neuskodi nikomu nikdy narikej nikdy lovu kovu zdar :-P :-P

Veliká a upřímná gratulace k nálezu a hezkému psaní .No a k datumu na fotkách nepřikládám žádnou váhu . Já sám jsem chodil s foťákem nastaveným na datum fotoaparátu jelikož mě nebavilo stále po vytažení karty přestavovat .Ještě jednou gratulka a atˇ se daří .

Díky všem !!!!! :-O :-O o:-)

Neskutečná paráda, za mě to má jedinou kaňku, ten debilní zapalovač coby měřítko, to si ten nález nezaslouží ;-)

Tak toto to je taky pořádná pecka :-) ;-) Palec nahoru a ať se daří :-) ;-) Lovu Kovů Zdar ;-) ;-)

Paradicka,moooc hezky
Namor,uz jsi vazne trapnej stejnej koment jak u prvniho mece,kusuj

Děkuji!!! :-O :-)

Tomama: Taky si říkám, ale co na palce se nehraje. ;-) :-)

@namor: já ty tvoje hejty vůbec nechápu. o co má jako jít?
....¨
autorovi velkej palec :-)

Jen bych ještě dodal, že pomocí XRF bylo množství zlata ve spirálkách stanoveno na 90-92% a zbytek bude stříbro :-)
Tomama: I mně :-)
ja.runa : Děkuji :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru