Náprstek

Tak konečně jeden trošičku zajímavý padl i mně ,no není starý jako některé kousky tady ale nebude ani nejmladší .Je to teprve můj druhy , ten minule už byl novější hliníkový. No není co dodat a tak aspoň nějaký příběh o náprstcích ( určitě už tady někde něco takového je ale na osvěžení paměti se to vždy hodí ):Náprstek je pomůcka využívaná při ručním šití, fungující jako ochrana před bodnutím jehlou do prstů. Slouží také pro snadnější a bezpečnější protlačení jehly látkou. Nejstarší náprstky pocházejí z období starověkého Říma při vykopávkách v Pompejích, který byl vyroben z bronzu a datován do prvního století. Římský náprstek byl objeven i na území St Albans v Anglii a je vystaven v tamějším muzeu. V dřívějších dobách se vyskytovaly náprstky také z kostí a rohoviny.
V Anglii se náprstky rozšířily ve 14. století, i když byly známy dříve. Původní kupolovitý tvar se v průběhu 15 století začal prodlužovat, až v 16. století nabyl tvaru shodného s dnešním.
Moderní náprstky jsou vyráběny od počátku 19. století.
Náprstky jsou v dnešní době nejčastěji vyráběny z kovu, kůže, plastu, dřeva, skla a nebo porcelánu. Hegemonem v produkci náprstků středověku a raného novověku, tedy konce 14. až začátku 17.století, bylo říšské město Norimberk , první zmínka o výrobě pochází z roku 1373. V pozdním středověku existovaly dvě základní techniky výroby náprstků. Odléváním kompletního náprstku nebo pájení z plechu z předtvarovaných dílů. Zprvu byly vrtané nebo ražené důlky na náprstku uspořádány vertikálně a následně, což bylo charakteristické pro Norimberk 15. století, ve spirále vzhůru ke špičce uzávěru. Na náprstcích můžeme najít spirály pravotočivé i levotočivé. Podle některých archeologů jsou náprstky s levotočivou spirálou starší a ty s pravotočivou se řadí až do raného novověku, tedy počátku 16.století. Převrat ve výrobě nastal roku 1530. Toho roku se poprvé podařilo vyrobit mosazný hlubokotažný plech.
Erasmus Ebener v Norimberku , vyrobil kovový zinek a tento objev dopomohl k výrobě mosazného plechu. Začíná výroba tvářených plechových mosazných náprstků. Byly však ještě vyráběny i náprstky starého typu – odlévané.Proto je někdy složité u odlévaných určit, zda se jedná o náprstek středověký nebo už raně novověký. K rozlišení by mohl přispět částečně i další poznatek. Ve středověku spadala výroba náprstků pod svobodné živnosti. V roce 1537 se výrobci v Norimberku sdružili do cechu. Jednou z povinností bylo značení výrobků vlastní značkou.Ta musela být umístěna na konci spirály na spodním okraji náprstku, z pohledu pozorovatele vpravo dole. Výzdoba náprstků se stávala pestřejší a v 17.století se začíná při ražení jamek objevovat už známy dekor vafle. Na počátku 17. století se v Holandsku oběvuje strojek na „puncování“ náprstku. Tedy ne ručním, ale už mechanickým vytvářením jamek na povrchu náprstku. Konec slávy norimberských ručně vyráběných náprstků však definitivně znamenala strojní výroba. Díky patentu, za kterým stál holandský mechanik John Loftingse se začaly náprstky strojně vyrábět na konci 17. století v Anglii.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Náprstky (3 názory), Jehly a náprstky (1 názor) ufo: Náprstky , petroff: Náprstky , Kroo: Náprstky , Najduvse: Jehly a náprstky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Náprstek
Náprstek
Náprstek
Náprstek
Náprstek
Náprstek

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:8 cm
Použitý detektor:Vanquish 440
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1621x,
komentářů:
2,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
23. prosince 2020,
vloženo:
26. prosince 2020

Komentáře

pěkně zpracováno

Fajnové :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru