Náprstek i s látkou

Jen pro zajímavost, látka je kupodivu zachovala byla uvnitř náprstku.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Jehly a náprstky (3 názory), Novověk (1 názor) MiniMalista: Novověk, Kaparaso: Jehly a náprstky, kacuro: Jehly a náprstky, Karinn: Jehly a náprstky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Náprstek i s látkou
Náprstek i s látkou
Náprstek i s látkou
Náprstek i s látkou

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
18 hlasů
18 hlasů
zobrazeno:
1128x,
komentářů:
13,
nálezce:
MiniMalista MiniMalista
vyfotografováno:
23. října 2021,
vloženo:
24. října 2021

Komentáře

Zajímavé! Nebylo něco v látce? Zajímalo by mě, proč s sebou lidi nosili na pole náprstky? o:-) Prý to byla taková improvizovaná náplast při zranění, ale tomu se mi pořád nechce věřit. Představa, jak se říznu o srp a na zbytek dne si dám náprstek, který bude pořád padat z prstu a poteče z něj krev mi nejde pod vousy o:-) To bych spíš věřil, že v náprstku bude látka s nějakým práškem štěstí :-D

Co takhle. Práce moc a času málo. V podvečer je doma tma a svíčky jsou drahé. No když budu fyzicky dělat na poli (čemuž se věnovalo víc jak 70%obyvatel) musím si taky odpočnout a při té chvíli co tělo nabírá sil, ruce nezahálejí a něco sešijí či opraví.

To je fakt dobrej nález, gratuluju :-)
@Argill - Hansi, řek´bych, že je tam vyvezli prostě s hnojem.
Leda by si zašívali v terénu své prosté, avšak vždy čisté oděvy :-D

Jo času bylo málo , taky si myslím že to ženský tahali sebou na pole hlavně ty starší a o pauzách na mezi ve stínu něco polátovali. Proto se těch náprsků nachází tolik, daleko od chalup.

Taková vícepráce se ale docela vzájemně vylučuje. S rukama od hlíny vyšívat? No nevím, to bych si asi nechal na doma.

Pokud se kosilo a sušilo seno nebo obilí , vázalo do snopů, okopávalo a podobné práce tak ses od hlíny moc nezamazal.A jedlo se často na poli , pro ty co už nezastali naročnou práci zbýval čas na jiné věci.

Ale jo, taky možnost. Takhle s tou látkou to fakt vypadá jako rychloobvaz :-)

přátelé badatelé, na poli nikdo nezašíval, tam se makalo, jedině tak možná sem tam zašily báby prvorodičku, ten náprstek se tam dostal později, navíc, je to tedy dle určení středověk, vydržela by v tom hnojeným poli ta hadra??

Nebo výstelka pro malý ukazováček, aby nepadal z prstu, popřípadě pro opření se do měkkého pokud se prošívala třeba silná (vícevrstvá ) pytlovina, nebo kůže. Každopádně bych tu látku daroval muzeu i s tím náprstkem, určitě si najdeš další, tam z ní dovedou zjistit více zajímavých věcí, pokud ale o ni budou mít zájem. Nedávno mi psal klučina, když jsem se zajímal o jeho nalezené nákončí, že o něj v muzeu nemají zájem. Co by za něj dalo moje áčko. Jiný kraj, jiný mrav.

Jako zajímavost jsem to ukázal drahé polovičce a ta se přiklání k výstelce proti otlaku, vyšívá a v tomto směru se zajímá o historii – pokud delší dobu člověk šije či vyšívá, může docházet i k prasknutí kůže pod nehtem a to je nepříjemné, jako když si ho zastřihnete. A něco z historie. V Německu, v Heidelbergu žila jistá paní vyšší honorace. Ta měla k vlastní potřebě čtyři švadleny. Pro ušití nových šatů na míru na ples konaný druhý den večer si zvala dalších dvacet. Pokud danou část svěřenkyně nestihla, nechala ji popravit. Jinak takový brokát dovážený z Anglie měl sílu jako dvojitá stanovina a ještě pogumovaná. Paní co ztratila tento náprstek, jistě s takovouto látkou zkušenost neměla, ale ruku na srdce, ono dvanáct hodin šít i obyčejné plátno nebyl také žádný med.

Muzeu to klidně dám, stejně to doma ztratí ducha. Našel jsem tam i jeden odost menší mě nejde ani na malíček, kupodivu úplně celej to jsem měl taky radost... Původně jsem tam šel dohledat druhou půlku Kladrubu na kulky, asi tak není bohužel 😌

http://thimbles.host-ed.me/Russian.html
http://thimbles.host-ed.me/Evolution.html

Tady máš nějaké to info co kdy kde a proč. Pokud to nebude, v češtině popros Googl. Luxusní práce anglického kardiochirurga na důchodě se svojí ženou ve spolupráci s Dr Christine Sauer z Nürnberku

Hodně dobre info díky. Ty norimberské už sem taky našel. 😉

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru