Nedělní muniční nadělení

To je halt tak, když neposloucháte své vnitřní já, jež vám většinou dobře radí. A i já jsem bohužel zase jednou neposlechl. Při včerejší hledačce šlo totiž o to dojít na jednu lesní cestu přes dvě už docela zarostlé louky, tudíž logické by bylo hodit vypnutej klacek na záda a nezdržovat se tu máváním. Jenže už tu v minulosti padlo pár pěkných věcí a člověku to prostě nedá, že. No a tak jsem to prostě zapnul a zrychlenou chůzí zamířil směr les. První pípanec - kousek harmoniky. Druhej - kus lžíce a pak bác ho. Takovej nemastnej neslanej signál, chvíli barva, chvíli zas železo... no moc se mi to kopat nechtělo, jako by uvnitř něco našeptávalo, abych to nechal bejt, ale já prostě neposlech. Možná zvítězila zvědavost, protože kdysi mi podobný ani ryba ani rak signál přinesl pečetítko a tak jsem prostě zaryl a vykulil se na mě tenhle válečnej zmetek. Samo sebou následoval telefonát na policii, kluci po chvíli dorazili, tu věc obhlédli, ofotili a už volali pyrotechnika. Bohužel měl prý jiný výjezd někde u Znojma, takže nedávalo valný smysl tam na něj bůhví jak dlouho čekat a tak mě kluci s díky propustili a já honem pelášil do lesa dohnat zameškané. Bohužel ale ten nalezený granát (či co to je) takříkajíc určil ráz celé mé následující hledačky, protože krom hrsti nábojnic a dvou vojenských knoflíků jsem ten den nenašel zhola nic dalšího...
Jinak ač vím, že to tu už opakuju poněkolikáté, musím opět zmínit perfektní přístup obou policistů, kteří vůbec neřešili fakt, že kvůli mě v tom hicu musejí lézt někde po loukách a ještě tam bůhví jak dlouho čekat na příjezd pyrotechnika. Naopak - jak prohlásil jeden z nich - lepší, než sedět někde v kanclu, je být v přírodě. Každopádně za mě palec hore !!! Jo a jinak ještě k té munici - vůbec netuším o jaký tip se jedná ani jestli je ruský, či německý. Já sám se v tom moc nevyznám a samotný Pyrotechnik - jak již bylo zmíněno před mým odchodem z "místa činu" nedorazil, tudíž je asi případné určení v rukou místních odborníků. Délku bych odhadoval tak na 15 - 20 cm a ráži něco mezi 20 - 30 mm. A ještě k těm fotkám - jednak pražilo slunko, takže člověk na ten displej mobilu skoro neviděl, tudíž jsem mohl posoudit samotné fotky v podstatě až doma, tudíž se za jejich kvalitu předem omlouvám a potom - jak už jsem tu opět několikrát psal - mám k podobným bouchavým věcem docela respekt a tudíž čím míň jsem v jejich blízkosti, tím líp !!!
Mimochodem jestli to dobře počítám, tak tohle už je můj jedenáctý pyrotechnický výjezd.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Dělostřelecké granáty (1 názor), Munice - letecká (1 názor) MaDet: Munice - letecká, SirMaik: Dělostřelecké granáty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nedělní muniční nadělení
Nedělní muniční nadělení
Nedělní muniční nadělení
Nedělní muniční nadělení
Nedělní muniční nadělení

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:xp Deus
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
1589x,
komentářů:
10,
nálezce:
Emersonskej Emersonskej
vyfotografováno:
15. května 2022,
vloženo:
16. května 2022

Komentáře

Zas o jednu mrchu míň 👍 palec za přístup 👍😊

ja bych to nevytahl..u ktere vesnice? kamos nasel stejnou kdyz oral s traktorem z Drnholce do Pasohlavek...traktor napul,on se nastesti jen posral....

To mu to za tím traktorem "pšouklo " ?

Ruská třicetsedmička z protiletadlovýho náboje pro 37mm PLK vz.39

https://img.allzip.org/g/216/orig/18134183.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/%D0%A1%D0%BD%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B4%D1%8B37%D0%BC%D0%BC.jpg

pod nim,myslim ze to zakryl motor...

To mel teda kurňa štěstí...

Tak jestli mu rozpůlilo 34 gramů náplně mašinu, tak to jel leda asi na Teře ne ??? :-D :-D

https://www.vari.cz/res/archive/262/029293.jpg?seek=1537609522

Ty se půlej samy... když je špatně začepuješ... 😁🤣

Před nějakou dobou jsem našel obdobnou střelu, ikdyž v trošičku lepším stavu (vytažena z potoka magnetem). Podle špičky výše zobrazené střely odpovídá stejnému popisu. Škoda jen, že chybí rozměry. Ten můj jsem tehdy identifikoval na 37 x 195 NS - 37 :
https://naboje.org/node/8525
Tento náboj byl poté nahrazován podobným nábojem - 37 x 155 N - 37, který se při střelbě choval "kultivovaněji". (https://naboje.org/node/10882)

Další možný zdroj informací:
https://www.mycollectionammo.cz/clanky/katalog-me-sbirky-raze-37---74-9-mm/37x195--53-3-_nabojnice_c.32.html

Tedy jinak stejná ráže i tvar. Jen ten od Diblice je do protileteckého kanónu, ten můj byl naopak do leteckého kanónu :-)

Díky všem za určení.
MaDet: Bohužel rozměry jsem neproměřoval. Jednak nebylo čím a taky - jak už jsem psal dřív, mám k podobným potvorám respekt a tudíž se k nim přibližuju co možná nejmíň. :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru