Nějaká svátostka

Rozměr 55x60 mm

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pravoslavná církev (3 názory) Wladyslav: Pravoslavná církev, odysseus: Pravoslavná církev, 123Martin: Pravoslavná církev

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nějaká svátostka
Nějaká svátostka
Nějaká svátostka
Nějaká svátostka
Nějaká svátostka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Olomoucký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
932x,
komentářů:
7,
nálezce:
Kovo Kovo
vyfotografováno:
18. října 2019,
vloženo:
26. října 2019

Komentáře

Ženy pravoslavná ikona?

Že by?pravoslavná ikona? 8-)

Že by?pravoslavná ikona? 8-)

Omlouvám se...nějak mi to tam naskocilo

Pěkný nález ikony. Tahle ikona je doplněk k ikonostasu. Není to jedna ze základní řady 10 ikon k svátkům ale je to Ježíš sedící na trůně držící evangelium a v rozích jsou 4 evangelisté, Lukáš. Jan, Marek a Matouš. Ty vlnky by na malované ikoně byli barevné a znázorňovali by nebeské sféry a v ní jsou právě usazení buď andělé nebo apoštolové. Kniha je někdy zavřená ale může být i otevřená a je v ní vyryt úryvek z Písma.
K stáří. Moc možností asi nebude. Je to ikona moskevského typu, vidím, že je z Olomoucka, no třeba z napoleonského období.

Jo, ještě k té dataci ikonky. Ježíš je ikoně znázorněn jako stařec. Takhle začal být znázorňován na ruských ikonách na konci 17. století a toto zobrazení přejal ze západu. Je to taková libůstka. Je svatá trojice. Tedy otec ,syn a duch svatý. Proroku Danielu se zjevil bůh, před vtělením do Marie ale je to vlastně už syn. Jak by mohl být Ježíš stařec? Vždyť ho ukřižovali v mladém věku!? Je to zjevné nepochopení. Tuto "herezi" přejali rusové pod vlivem západu v druhé polovině 17. století a začali syny znázorňovat jako starce. Je to ale Ježíš, tady syn. Zjevná herese. Do té doby byl na ikonách syn znázorňován jako mladík. Západní církev vlastně vytvořila chronologickou řadu trojice, kdy dokonce duch vychází ze syna. To ale východní církev neuznává, neboť vše jedno jest. Proto si myslím, že se jedná o úpadkové znázornění Ježíše Krista jako starce ze 18 století na ruské ikoně. Odborně se tomu mám pocit říká fililoque, nebo tak nějak. :-) Prostě velké schyzma.

Díky za info

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru