Nevím co to může být

Dneska sem svému synovi půjčil můj starej detektor a on kopl tohle ale nevím co to je budu velice rád když mi pomůžete. Tak sem přidal ještě 2 fotky na 1 je můj syn který to našel a na druhé otisk jo a rozměr je 2.5 cm.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pečetidla - typáře (2 názory) Harryll: Pečetidla - typáře, : Pečetidla - typáře

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nevím co to může být
Nevím co to může být
Nevím co to může být
Nevím co to může být

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Lone Star Pro
36 hlasů
36 hlasů
zobrazeno:
3859x,
komentářů:
55,
nálezce:
Balu111 Balu111
vyfotografováno:
29. července 2020,
vloženo:
29. července 2020

Komentáře

:-O :-O :-O

Já nevim jestli si z nás děláš legraci :D

Pravje že si zvas legraci nedělám

otoč si tu raznici zrcadlově a uvidíš sám

Něž mě předběhne někdo, kdo tomu rozumí, tak moje amatérský tipy - opravdu tipy protože na to nemam dost znalostí.
Stříbrný pečetidlo, font nějaký 16. století. Uprostřed S W svatý Václav, kolem se píše o svatym Mikulášovi a něco. Takže nějaký církevní pečetidlo, snad kostel sv. Mikuláše.

Teda ještě bych dodal, že bez ohledu na detaily je to extrémně hodnotná věc.

šak to tam áš,Nikolaj prvi

máš

tak zaber hodnoto,jinak to sem napíšu

taknějak - u tohoto koníčku jsou většinou jen hraboši.....

přesně tak, kdyby chodil cíleně a podíval se na místo kde to našel, že tam byla stará cesta která vedla do kostela, podíval se na ten kostel z které doby je, a rozlouskl si tu staroazbuku tak je to hned jasné,ale to nemachruju,jen jsem z okolí tak vím která církev tam vládla

Ani nevím jestli si to můžu nechat nebo to musím odevzdat

na zdokumentování určitě někoho v okolí kontaktovat

S církví je to špatný. Neodevzdáš a jdeš do Pekla.... :-D :-D :-D

je to krása nesmírná,gratulka synkovi,je to šikula.Udělal bych ještě otisk a přidal ;-)👍👍👍

Opis čtu jasně a zřetelně - S . NICOLAI . PLBI . IN . GOSTEL - tedy - Pečeť Mikuláše faráře z Kostela (Podivín).

Nejspíš tam u vás byl kostelík zasvěcený Sv. Václavu. Ale to už jen spekuluju.

http://www.digitalniknihovna.cz/mzk/view/uuid:523edba0-ffb7-11e9-af21-005056827e52?page=uuid:6620f7cd-773d-45c1-a5fe-2547ed7ac041&fulltext=Gostel

super, je to min. za tři bludišťáky

ne ted opravdu vážně, já jsem z Mikulova a Lednicko Valtický areál docela znám,to znamená i Podivín,Ladnou a okolní lokality, podivín je hystoricky hodně zajimavý, jen mě trochu mrzí že jsou mezi náma lidi kteří opravdu neví co dělají, asi hledají jen poklad!!!, Balu111 bez urážky.

omlouvám se, jen jsem si neuvědomil že rodák podivína neví jak se puvodně Podivín jmenoval

Velice hodnotný nález. Vážím si už toho, že jsi ho sem vložil a nebouchnul ho hned v Německu na burze. Jasně, že většina hledačů nemá rozsáhlé historické znalosti, ale máme tady dost dobrejch a chytrejch na určení. Je to nález, který se svou historickou hodnotou určitě bude tlačit do top nálezů tohoto roku. Alespoň tedy v mých očích. Ještě jedna gratulace. A s tím odevzdáváním opatrně. Nejvyšší kontrolní úřad udělal kontrolu v muzeích a depozitářích a zjistil. že chybí tisíce a tisíce vzácných artefaktů. Nikdo nekrade tak, jako profesionální archeologové. Takže já bych si ho určitě nechal.

Gratulace super kop nádherné luxusní krasavec fakt super gratulace synovi :-D ;-)

steelfalco: To tvrzení o té kontrole NKÚ se dá někde veřejně dohledat?

taky jsem to minulý týden četl, ale odkaz neuložil

To je rychta! Zkus udělat ještě pár ostrých fotek na denním světle. Tohle se neokouká, to je nový objekt do masturbačního rozvrhu :-D Luxus, gratulace! ;-)

Proběhlo to normálně informačními weby a určitě to půjde dohledat na stránkách NKÚ. Já jsem to nijak nepitval, jenom jsem to zaregistroval jako smutnou zprávu. Holt jsme v Čechách. :,-(

To cobasico - mhttps://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/ochrana-muzejnich-sbirek-ma-radu-nedostatku--stat-nema-prehled-o-sbirkach-v-cr-id11197/ám jí -

https://www.nku.cz/cz/pro-media/tiskove-zpravy/ochrana-muzejnich-sbirek-ma-radu-nedostatku--stat-nema-prehled-o-sbirkach-v-cr-id11197/

Díky.

Pánové všem vám moc děkuji za informace sem rad a syn má ještě větší radost moc vám všem ještě jednou děkujeme.a zejtra vám sem vložím fotku za byleho dne i s otiskem a své šťastlivce mého syna kterej to našel.jeste jednou děkuji moc.

Velká gratulace :-)

Steelfalco: :-O, 19 z 20 :-O Pěkný, díky!

To datování bude ještě trochu dál ... můj odhad je 14 - 15 století, určitě stojí za zdokumentování u profesionálů ;)

To carpathian. S tou anonymitou to moc nehrotím. Zadej si Steelfalco do vyhledávače a máš mě se stránkama, addresou i fotkama. Mne jenom dojímá, jak řada archeologů očerňuje detektoráře jako rabovače kulturního historického bohatství a sami mají spolu s ostatními pracovníky muzeí droboučký problémek. A pochybuji, že Nejvyšší kontrolní úřad vydal takto alarmující zprávu proto, že chybí nějaké kuthany a pár nádob restaurovaných ze střepů. Je to velice nepříjemná záležitost a vrhá bohužel velice nepříjemné světlo na odbornou archeologickou a muzejní obec. Někdo ty tisíce artefaktů musel zašantročit a ukrást. Takže si za svým názorem, že je cosi shnilého v archeo-muzejním systému v zemích Českých stojím. A kripl se píše s měkkým i. ;-)

Ano, archeologie je krásná, leč chudá milenka. Jasně, že většina bude slušných, ale pořád to někdo ukrást musel. A že blízce znáš hromadu archeologů, to mi hned tak nějak došlo. :-D :-D :-D Osobně spolupracuji s numismatiky z Národního muzea a nemůžu si stěžovat. A ano, při zpracovávání některých větších nálezů jsem za těch více než 20 let co hledám, narazil i na pěkný kriply. Pokud znáš jenom ty dobré, tak to ti gratuluji. ;-)

Jo a omlouvám se Baluovi111, že se mu tady hádáme pod tak skvělým nálezem. Příště se s přestřelkami vulgárnějšího charakteru přesuneme do soukromé korespondence. ;-)

Stě velice laskaví ale sám nevím a ani nevím komu mám říct aby to zdokumentoval a hlavně o to nechci přijít.budu velice rád když mi pomůžete

můj názor: No, určené to máš. Takže bych nic neřešil. Vím, že archeologové takovéto stránky sledují, když se ti někdo ozve, že by to chtěl zdokumentovat, domluvíš se s ním. Je to skvělý artefakt, ale nové křídlo muzea kvůli němu přistavovat nebudou. V klidu si ho vystav ve vitríně a těš se z něj. Můžeš si sám dohledávat možné historické souvislosti, to je na nálezech to nejlepší. ;-)

Dík moc steelfalco stě všichni dobří a kloubouk dolů před vámi všemi.jeste jednou vám moc děkujeme,já i můj syn.

Pro mě na první pohled,se toto jeví jako církevní medailón,ale je vidět, že tu je hodně profiku,co si dají práci s tím,aby to rozlouskly.Proto sem rád chodím a učím se.

Sondak, je to negativní písmo, tudíž jednoznačně určeno k otisku. ;-)

Ještě mě u toho chybí jedna věc a tou jsou rozměry, pokud budeš ještě vkládat lepší fotky zkus to vyfotit s měřítkem, předem díky!

steelfalco - jsi jeden z mála lidí stojících tzv. na druhém břehu, který veřejně řekne co si skutečně myslí (respekt). Já osobně se přikláním k Tvému názoru, neboť dobře pamatuju rozkradení jednoho nejmenovaného muzea v mém regionu začátkem devadesátých let. Kradlo se za komunistů, kradlo se po listopadu a krade se stále. Kdo myslí že ne, je naivní nanynka žijící v zajetí vlastních bludů.

Již jsem to zde psal: tak jako ženská v ZD krade bramory a zámečník ve fabrice železo, kradou kurátoři sbírek mince a jiné hodnotné věci. Je to v nás, všichni na těchto postech jsou Češi a nedá se s tím nic dělat. Čech napříč historií sekal latinu pouze v případě, když se někoho hodně bál - např. boha, Hitlera apod. Pokud bude nadále hledání detektorem legální, každýho věc.

Až jednou najdu dukát ze 17. století, rozhodně s ním nepoběžím do muzea. Pokud bych však našel igelitku s půl milionem, poctivě s ní dojdu a odevzdám do puntíku.
Divný? Možná! Každej je nějakej :-P

Namor - jde i něco mezi. Najdeš archeology, kterým věříš. Doneseš jim ten dukát a oni ti ho vrátěj. Jako že bych odevzdal dukát do muzea to fakt ne :D

Ahoj Balu... Přidáš fotku otisku a rozměr?
Díky ;-)

Jo přidám

Nález z říše snů! :-O

že já ti ten hlas do soutěže nedám, když nepřidáš otisk a rozměry... 8-)

To je z kostela u kterého jsem měl nedávno sraz s Medisem. Svět je malý. Si jsme Medis špatně hledali. :-O

Já už jsem ti hlas dal. :-D

Tak. Totok nebude gotika. Je to napodobenina gotiky a podle mě baroko. Co tam vidíme bratři? Vidíme drobné umělecké dílo velké kvality. Typář gotický ako nám popisuje věda sfragistická, měla tři funkce, průvodní, ochranou a tu třetí si nevzpomenu. Totok nemá ani jednu z tych funkcí, toto je umělecké dílo sběratelského charakteru.
Opis Mikuláš prví z Podivína. Uvnitř sv. Václav s barokní kanovnickou čapkou podobnou tej nepomuckého, kopí, písmena s.W. a pozor maltézský kříž, tedy odkaz na Johanity. A navic v slově prví otočené V na B.
Je to celé slovní hříčka. Nález Podivín. Majitel panství a já mám pocit že by to mohl být po bílé Hore, po tej šarvátke by mohli být Coloredové, měli hned v prvej línii po 30. válce Mikuláše se snaží ukázat vazbu na sv. Václava, respektive na jeho komorníka, možná příbuzného Podivena, jež po smrti konal zázraky. No píše se o něm v Kristiánovej Legendě. Proč je tam záměna B za V nevim, zatím. Maltézský kříž bude odkazovat na johanity. Snad byli dajak spojeny s rodem.
Za mě tedy baroko, parádná vec, neuveřitelná. A myslím, že toho byla celá sada. Lze jen těžko uvěřit, že by farár a jeho kuchařka měli v 13. století stříbrný typář. Pátrání pokračuje.

spletl jsem Colloredy s Des four Walderode.

A jak je to velké? Nemůže to být z prstenu?

pozerám, jak tu brááát odyssseusss bojuje......¨
- pozeral sem se na tu plošku a.....na zadní straně je značka - hvězdička - podobný značky se na pečetidla dělají, aby byl otisk správně orientován
- tak se ptám nálezcu - je tá značka na 12h - u hlavy figury??
- a pak další vec - dříve se pečetidla vyráběla tak, že se ploška vyrobila stříbrná a pak se na železné držátko napastila - a na tomto typáři ide vidět ten flek na středu - jako by to bylo někde přisoplený, bo letovat Ag a Fe jest problém.....
- kdyby to byl prsten, nebo pečatidlo s držátkem Ag, bylo by vidět stopy po letování - a tu je to hladký, bez zbytků spoje nějakého
- tak bych teda řekl, že totok bylo pečetidlo s Fe ručkou

Tak sem vám to doplnil jak sem slíbil.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru