Nevíte někdo? (Gewehr Sprenggranate 30)

Dnes nález, ovšem otázka je co to je? Doplněno - Gewehr Sprenggranate 30, všem zde díky...

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Puškové granáty (3 názory), Československo (1 názor) Jirka0207: Československo, somira: Puškové granáty, wittman44: Puškové granáty, SirMaik: Puškové granáty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nevíte někdo? (Gewehr Sprenggranate 30)
Nevíte někdo? (Gewehr Sprenggranate 30)
Nevíte někdo? (Gewehr Sprenggranate 30)
Nevíte někdo? (Gewehr Sprenggranate 30)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:4 cm
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
2722x,
komentářů:
12,
nálezce:
Jirka0207 Jirka0207
vyfotografováno:
12. dubna 2020,
vloženo:
12. dubna 2020

Komentáře

puškogranát, co spolehlivě trhá ruce..... :-O

k odevzdání

Bacha nesahat, tohle může být dost citlivý.

To je odvaha..

Při nálezu zachovejte klid. Pamatujte - nebudete-li s municí manipulovat, pak nevybuchne. Ihned zavolejte na linku 158 a nález oznamte a co nejpřesněji uveďte místo kde se nacházíte. Můžete použít GPS souřadnice. Vyčkejte poblíž místa nálezu na příjezd hlídky PČR a řiďte se jejími pokyny.
Pokud se musíte z místa vzdálit, označte vhodně místo, kde se munice nachází, např. šátkem, zapíchnutým klackem, případně i cestu vedoucí k munici.
V žádném případě neberte munici do rukou nebo s ní jinak nemanipulujte. Pokud ji nedopatřením zvednete, opatrně ji opět položte na zem, nejlépe tak jak ležela a odstupte od ní. Munici nepřemísťujte, nikam ji nenoste.
Ohlášení nálezu proveďte i v případě, že si nejste jisti, zda se o munici jedná nebo ne. Pokud se při prověření ukáže, že se o munici nejedná, nikdo vám nic nevyčte a vy splníte svoji občanskou povinnost.
V některých případech je na místě nálezu munice nutná evakuace obyvatel. Pamatujte, že je to pro Vaši bezpečnost. V takovém případě se řiďte pokyny příslušníků zajišťující evakuaci. Pyrotechnici udělají vše proto, abyste se mohli během co nejkratší doby vrátit domů. Evakuace zpravidla netrvá dlouho, v řádu desítek minut až jednotek hodin.
Poučte o nebezpečí nálezu munice svoje děti.
Nevyhledávejte cíleně munici. Pamatujte, že tímto se můžete dopustit trestného činu.
K provádění pyrotechnického průzkumu jsou v ČR specializované firmy, které disponují potřebným povolením a odbornými znalostmi. Pokud se například domníváte, že máte na pozemku munici, můžete k provedení pyrotechnického průzkumu využít jejich služeb. Kontakty je možné vyhledat na internetu.

Takový "puškáč" jsem vylovil z bahna v rybníce takže byl jak nový a přivolaný pyroš z něj měl velkou radost že bude mít krásný kousek do sbírky ;-) ;-) jinak je to pěkná "svině" a hlavně tam je pružinka s jehlou co v tomhle stavu bude sakra nestabilní :-/ :-/ :-/

Puškový granáty stojí obecně za hovno. Do ruky to neber. Válku jsem nějakej pátek dělal a mám pocit, že když jsi neměl flintu z který to vystřelit tak se vyšrouboval ten spodní špunt a na něm je provázek. Trhnutím jsi spustil třecí rozbušku a hodils to jako granát. Ale už to je mraky let a možná se mejlím. Mám k těm věcem někde na disku mraky origo výrobních výkresů.

Vím co to je . Mohla to být tvoje poslední chvilka. 8-) :-O

Gewehr Sprenggranate 30



GRANÁT

Gewehr Sprenggranate.30 existoval ve čtyřech typech a několika výrobních variantách lišících se materiálem.

První typ měl nárazový zapalovač a autodestrukci, navíc třecí zapalovač pro házení rukou. Zjednodušený už pak neměl autodestrukci no a nakonec odstranili i třecí zapalovač a zůstala pouze možnost vystřelení z granátometu.Poslední byl cvičný.

Tuto munici je tedy možno využít nejen k vystřelení puškou, ale v případě nouze je možno ji házet jako ruční granát.

Granát sestává z dutiny s pentritovou náložkou, rozbuškou a zápalkou. Vepředu je nárazový zapalovač se zápalkou. Na spodním díle je drážkovaný šroubovací tubus se zpožďovačem autodestrukce (11s) a s odjišt'ovací šňůrou třecího zapalovače. Těleso je z tažené oceli válcovitého tvaru. Pro identifikaci je opatřeno žlutým nátěrem, sloužícím současně jako ochrana proti korozi.

Zapalovač, odjišťovaný jako ruční granát vytržením šňůry, má zpožďovač, zajišťující iniciaci zhruba 4,5 sekundy pro odhození. Je to obdoba systému použitého u vejčitého ručního obranného granátu. K normální iniciaci při vystřelení tříštivého puškového granátu má náboj vysoce citlivý nárazový zapalovač, který je ovšem zcela bezpečný při transportu i manipulaci.

Na spodním díle válcového těla granátu je našroubován díl s drážkami, které zapadají do drážek výmetné hlavně. Právě pod tímto dílem se skrývá jednak šňůra pro ruční odjištění, jednak zapalovač se zpožďovacím zařízením. Ten se uvádí do chodu v okamžiku výstřelu z hlavně a slouží především k tomu, aby byla zaručena exploze i tehdy, pokud by granát nedopadl úderníkem na cíl. V takovém případě dojde k explozi zhruba 11 vteřin od výstřelu.

Váha granátu je 288 g



https://www.lexpev.nl/grenades/europe/germany/gewehrsprenggranate30.html

Děkuji všem. Ano, přežil jsem to. 5kusů jsem vykopal, volal 158, přijela Policie a pak pyrotechnik.
Díky hlavně Remington44, díky taky waffen a dalším...

Ahoj můžeš se mi ozvat na email.rainer123@seznam.cz

Ale kdo?

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru