Nožovitý sekáč

Ahoj,
v mírném lesním svahu jsem nalezl dvoutřetinový fragment podkovy se zajímavým ozubem, jehož analogii jsem dohledal v depotu podkov nalezeného v Cvilínku u Černova s datací do 13. století. To mě narajcovalo a tak jsem se na ono místo vrátil. Mám odpolední, tak ranní rituál a v devět jsem v lese a začínám klasickou větou ,,Hledej Žeryčku, hledej‘‘. Po třech hodinách nic moc, spíše nic, moc je hodně se točím směrem k autu s vidinou ňamky a hlavně ochutnávkou nové kávy arabiky Skybury ze severního Queenslandu v Austrálii, na kterou jsem více jak půl roku čekal. Vtom se hlasitě ozval Žeryček, který jasně říkal velké železo v malé hloubce. Jen tak rukou začnu odhrabovat hrabanku a už na mě vykukuje část čepele nože.
,,Tak budeme si hrát a na košt kávy dneska zapomeň‘‘ Odložím si a začínám s odkryvem. Fotím, přemýšlím co, kdo, jak a proč, ale hlavně kdy? Nemá záštitový trn tak to bude spíše ke své váze (474g) nožovitý sekáč na porcování medvěda. U něj menší nůž svou polohou nenasvědčoval tomu, že by bylo toto duo ztraceno včetně pochvy, tak jak je to vyobrazeno na jednom díle od Pietra Bruegel z roku 1559. Nůž z obrazu Hieronymuse Bosche má jistou podobu. Koukněte prosím na to, a když napíšete svůj názor k dataci (raný novověk vs. pozdní středověk) předem děkuji.

S pozdravem Martin

PS.: Na tom druhém odkazu si můžete detailně prohlédnout nespočet obrazů autorů staršího data, ale můžete tu načerpat také inspiraci k dárku k narozeninám, výročí, Vánocům či si jen tak udělat radost a zkrášlit si svůj hrad. Samozřejmě myslím byt či dům – Můj dům můj hrad.

Literatura a obrazová příloha:
Bruegel – E.Michel, V.Charlesová
https://www.slavneobrazy.cz/vsechny-reprodukce/bosch-hieronymus

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Nože (3 názory) Sudeten_Objekt88: Nože, nastezce: Nože, Gorgo: Nože

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč
Nožovitý sekáč

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:7 cm
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
549x,
komentářů:
7,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
16. června 2022,
vloženo:
18. června 2022

Komentáře

Hezké fotky 8-)

Určitě ne středověk a je otázkou jestli to je vůbec i raný nověk. Plochý,na konci lehce zakulacený řap ,hlavně ty jednostranně zahloubené otvory pro 3 plné nýty s mosaznou podložkou atd. Doprovodný nůž rovněž nevykazuje nějaký markanty pro lepší nebo snad starší dataci. Nejvíc to připomíná starší provedení dranžírovacího nože.
Jediné zpresnění může přinést ještě jeho konzervace.

Nůž z obrazu H.Bosche je viditelně osazen obloučkovitým záštitným trnem a plochý řap se 4 nýty má ukončen plechovou stříškou kryjící organické střenky. Tedy se jedná o tesák.

No teda Tiene :-O ;-)

Sekáč asi ne, chybí mu potřebná hmotnost.
Ale strašně se mi líbí tvůj vědecký přístup, vyhledání potřebné fotodokumentace a hlavně tvůj zápal pro věc. Příspěvek za mě strašně fajn a to, že tomu dodal „kamaráčoft“ Tien potřebnou dávku erudice jen zvyšuje jeho kvalitu.

Pozn: Mohlo by se zdáti, že slovní spojení: kamaráčoft Tien bude nějaká moje provokace. Ó nikoliv... Jen kolega Tien a přítel lukegoss ví, co znamená kamaráčoft Tien. Tak to nechte být ;-)

Tak to jsem věru rád číst takovou neotřelou myšlenkovou katarzi.
Důležité zda přinesla kýženou úlevu..

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru