Odznáček SNB

policajta jsem tam nenašel

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Policie (5 názorů), Upomínkové odznaky (1 názor), Četnictvo (1 názor), Uniformované složky (1 názor), Spolkové a civilní odznaky (1 názor) bohus: Policie, kamenozrout: Uniformované složky, Lasky36: Upomínkové odznaky, Ladik: Četnictvo, Vladi: Policie, nadlacan: Policie, : Spolkové a civilní odznaky, sock: Policie, cybork: Policie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Odznáček SNB
Odznáček SNB
Odznáček SNB

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:ZERO 30
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1218x,
komentářů:
2,
nálezce:
bohus bohus
vyfotografováno:
23. února 2016,
vloženo:
23. února 2016

Komentáře

SNB - Sbor národní bezpečnosti - dnes policie ;-)

Čestný odznak SNB

Odznak byl zřízen v r. 1970 ministrem vnitra ČSSR k ocenění vzorné služby příslušníků Sboru národní bezpečnosti, kteří se zasloužili o budování a upevňování socialistického bezpečnostního aparátu.

„Čestný odznak SNB“ bylo možné udělit příslušníkovi Sboru národní bezpečnosti, který vzorně vykonával službu a prokazoval oddanost učení marxismu-leninismu a věci socialismu.

Odznak udělovali v oboru své působnosti ministr vnitra ČSSR a ministři vnitra ČSR a SSR. Předávali jej uvedení ministři nebo jimi pověření funkcionáři.
Současně s odznakem se odevzdávala listina o jeho udělení.
Odznak nebylo možné udělit opětovně.


V r. 1973 došlo ke změně v udělování, kdy “Čestný odznak SNB“ bylo možné udělit příslušníku, jehož služební poměr ke Sboru národní bezpečnosti trval alespoň 25 let, a který vzorně vykonával službu a prokazoval oddanost učení marxismu-leninismu a proletářskému internacionalismu.
V případech hodných zvláštního zřetele mohli funkcionáři oprávnění udělovat odznak na návrh příslušného služebního funkcionáře /náčelníka/ s kádrovou pravomocí prominout podmínku 25 let trvání služebního poměru.
Novinkou byla možnost odznak udělit též příslušníkům Lidových milicí, vojákům vojsk ministerstva vnitra a vojákům Československé lidové armády k ocenění spolupráce nebo součinnosti se Sborem národní bezpečnosti.

V r. 1977 došlo k opětovné změně v udělování, kdy bylo stanoveno, že v případech hodných zvláštního zřetele je možné odznak udělit i příslušníku, který vzhledem k dosaženému věku nemohl splnit podmínku 25 let trvání služebního poměru.

V r. 1983 pak bylo stanoveno, že odznak se zpravidla uděluje u příležitosti Dne Sboru národní bezpečnosti.
Popis odznaku

Známy jsou dva typy těchto odznaků.

I. typ - Odznak je připínací, zlatavé barvy, vejčitého tvaru 38x44 mm, postaven na špici. Přes něj je umístěna po levé i pravé straně přesahující rudě smaltovaná pěticípá hvězda o průměru 42 mm. Nahoře do oblouku nápis ČESTNÝ ODZNAK, který je rozdělen špicí hvězdy. Dole mezi cípy hvězdy nápis SNB. Pole kolem hvězdy vyplněno lipovými ratolestmi.

II. typ - Čestný odznak SNB je pěticípá rudá hvězda o průměru 35 mm položená na ozubeném kole o průměru 40 mm. Po stranách je zdobená obilnými klasy a mezi dolními cípy hvězdy je rozvinutá státní vlajka Československé socialistické republiky. V horní části ozubeného kola je na bílém podkladě nápis Čestný odznak. Odznak je zavěšen na kovovém závěsu obdélníkového tvaru položeném na lipových ratolestech. Uvnitř obdélníku je na rudém podkladě nápis SNB. Závěs má rozměry 24 x 10 mm.
U tohoto typu dále rozlišujeme tzv. těžkou a lehkou verzi.Pro „těžkou“ verzi je charakteristické to, že pěticípá hvězda je na ozubené kolo přichycena vlastními úchyty, které jsou z rubu patrné. „Lehká“ verze je v provedení tombak bez úchytu hvězdy.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru