Okousaný Ferdinand

První červencovou neděli roku 2021 jsem se vydal na hledačku už půl šesté ráno. Ne že bych miloval tak brzké vstávání ale v červenci je přes den obvykle docela horko a po ránu se to ještě dá vydržet. Další výhodou je fakt, že takhle brzy a ještě k tomu v neděli zpravidla člověk nikde na nikoho nenarazí.

Po několika knoflících a pěkné svátostce mám znovu nadějný signál 74. Vyhodím lopatku hlíny na zem a už vidím se kutálet jakési malé a ke všemu zjevně poškozené kolečko. Ha, okousaný zaprclík a tenoučký – to by mohl být malinký stříbrňáček. Grešlička? Setřu z mincičky hlínu a u hlavy na líci vidím nápis „Ferd II“ (Ferdinand II.)

Známý rekatolizátor Ferdinand II. je v českých dějinách i kvůli nelítostné popravě 27 českých pánů v roce 1621 chápán spíše negativně. Vláda Ferdinanda II znamenala bezohlednou rekatolizaci Čech a Moravy spojenou s ohromnými konfiskacemi a rozkrádáním majetku velké části české šlechty a měst, jakož i masovou emigrací protestantských šlechticů a měšťanů do ciziny.

Českému státu byly za vlády Ferdinanda II. způsobeny ohromné škody a tuhými centralizačními opatřeními vážně podkopána jeho suverenita i soudržnost jednotlivých korunních zemí. Česká kultura byla zatlačena do druhořadého postavení. V té době v důsledku tvrdé protireformační politiky musela zemi opustit velká část české inteligence, která odmítla přestoupit na katolickou víru (např. Jan Amos Komenský, Pavel Stránský, Pavel Skála ze Zhoře, Václav Hollar aj.). To v praxi znamenalo postupný kulturní a jazykový úpadek českého národa.

Ale což, mincičku kvůli tomu přece nevyhodím. Je po těch bezmála 400 letech celkově křehká a s olámanými okraji. Ale radost určitě udělala.

Tak ať to pípá…

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) Ferdinand II. (1590–1637) 1 Kreuzer (1 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 16,0 mm
Váha: 0,80 g
Území ražby: České území (1 názor)
Panovník: Ferdinand II. (1590–1637) (1 názor)
Rok ražby: 1624 (1 názor)
Nominál: 1 Kreuzer (1 Krejcar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (1 názor)
Č. mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Kreuzer (1 Krejcar) (č. 2547) (1 názor) Zlatokop777: 2547

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand
Okousaný Ferdinand

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM One
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
861x,
komentářů:
5,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
4. července 2021,
vloženo:
5. července 2021

Komentáře

Na dřevorytu vypadá spíše na dobráka. :-D

No...to on vlastně byl. Jenže kolem dobráků se často stahují povedení rádcové a ti se snaží vše řídit :-)

Zvláště velký vliv měli jeho rádce Jan Oldřich z Eggenberku (přezdívaný „neomezený pán císařovy vůle“) a zpovědník, jezuitský páter Lamormain. Oba s ním přišli do Vídně ze Štýrska. Z císařovy hlavy údajně nebyla ani drastická opatření po potlačení českého stavovského povstání. Před tím, než potvrdil trest smrti pro 27 českých pánů, údajně celou noc nespal a radil se se svým zpovědníkem. Rozsudky nakonec podepsal až poté, co se zavázal vykonat kajícnou pouť k zázračnému obrazu Panny Marie do Mariazellu.

Francouzský historik Ernest Denis o něm napsal, že „měl všecky vlastnosti výborného venkovského faráře, byl veselý, dobré mysli, omezeného vědění, bázlivý a úzkostlivý. Tento panovník, jehož vláda je jednou z nejkrvavějších v dějinách, neměl ani kapku žluči … Jsa povahy mírné, ctnostný bez boje, vedl život jednotvárný a pokojný uprostřed svých dětí. Byl velmi něžný, laskavý ke svým sluhům, jimž rád odpouštěl jejich poklesky. Okolo sebe rád viděl tváře spokojené, byl štědrý, ba až marnotratný …“

Moc pěkný gratulace a palec 👍

Díky pánové :-)

Gratulace super kop :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru