Oral, ale moc.

Povrchovka. Asi delší radlice. Měřítko doplním zítra, až bude světlo a dodám lepší foto. Ty zoubky na zvířátko nevypadají. Au

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (1 názor) KNAKER: Přírodniny a fosílie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
Oral, ale moc.
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1952x,
komentářů:
32,
nálezce:
rrebel rrebel
vyfotografováno:
15. prosince 2020,
vloženo:
3. února 2021

Komentáře

Myslím tím oral, jako oral. Ne orál, jako orál. ;-) je mi jasno, že by diskuse k tomu směřovala :-D

Stejně tam bude směřovat... :-D :-D :-D

Keramika vypadá zajímavě a jestli to bylo pospolu. Jinak jasně že chápu,určitě orál :-D

Bylo to pospolu. Dle keramiky mladší bronz.

A když koukám na tu čelist, tak mi na orál nějak přechází chuť :-/

Jestli máš známého archo.,tak bych to rešil sním. Já to tak dělám, pošlu mu foto a vým načem sem.

Vím o:-) o:-)

Ví o tom ;-)

To je foceno doma v obýváku?

Tak to se těším jak se to vyvine dál.
Re:.Spendlik,lepší obejvák než aby to tam nechal.

Tak v terénu z té hroudy bláta asi moc nepoznám, o co přesně jde!

Označím, ohlasim a tím to pro mě vadne. Domu bych si to nenosil, to díky

Ono to mělo nějaký signál? Proč si tedy nosit domu hroudu blata?

Zaměřil jsem GPS, nafotil, zaslal archacovi, sebral povrchové zlomky, odebral vzorek vrchní vrstvy hlíny. Je to na frekventované pejskarske stezce. Životnost bez zásahu nepříliš valná.

Špendlík : začínám pochybovat o Vašem IQ. Uvedl jsem, že je to povrchový nález. Chodím na toto pole sbírat střepy již od dětství. O této kultuře toho vím poměrně hodně a znaky narušeného objektu poznám téměř jistě. Proč potom tahat hroudy hlíny domů, by pro Vás bylo asi velmi obtížné pochopit a pro mě by to byla ztráta času.

Zuby jdou podle fotky špatně poznat, ale vypadá to, že mají hřebenovou profilaci, což znamená býložravec typu tur, ovce/koza nebo jelenovití. Chtělo by to fotku zubů z více stran a měřítko.

Zítra doplním. Teď se léčím ve vaně. Tahal jsem půl dne na botách tak 20 kg hlíny.

Ano, z popisu nahoře jsem hned poznal, ze je to takhle. A přitom by stačilo místo blbych poznámek o orálu se trochu rozepsat. Tak hodně stesti v dalším hledání.

Je to REBEL :-D :-D

A protože noční plyne pomalu a do rána času dost, zkouknul jsem tento fenomenální nález ještě jednou a trochu se nad tím zamyslel. První otázka za 500.- zní: proč je tedy datum pořízení 15.12.20? Druhá je složitější za 1000.-: kterému lidskému zubu se nejvíc podobá zub druhý zprava prvního fota? Třetí otázka za 2000.-: ta skvrna na poli má jako evokovat tu postavu a narušený objekt? Čtvrtá otázka za 3000.-: když tedy víš tolik o té kultuře, proč třeba nenapsat o jakou se tedy jednalo. Pátá otázka a raději poslední za 4000.-: kolik si již učinil objevů podle narušených objektů? Podle tvých nálezů je vidět, že máš problém určit kdejakou prkotinu a jako archeolog koukám praxi ve vožení koleček hlíny. Jinak z tvých nálezů úplně čiší taková touha po obdivu za každou cenu. A pořád nic a nic, tak to doháníš jak to jen jde. No a další půlhodina je za mnou, to je fofr dneska...

A než půjdu spát zde jeste odkaz na podobně narušený objekt
http://katei-saien.me/%E3%81%BC%E3%81%8B%E3%81%97%E8%82%A5%E6%96%99%E3%81%A4%E3%81%8F%E3%82%8A

Tak já už nevím, nechápu proč by to někdo dělal? To je pěknej voprus,může se někomu věřit,dobrovolně podstupovat že budu za blba?před každým komentářem lustrovat? Máli Spendlik pravdu , tak je rrebel sprostý slovo!!! Nechápu stále důvod?pocit méně cenosti? Chci vysvětlení. 🤬 si připadám jak debil co se nechá tahat za fusekli. Možná už podle toho nadpisu, se mělo jednat opravdu jen o orál. Seruto!!!!!! A mě bylo divný že nejsou žadný reakce ,jen jaá blb. HROZNÝ!

Nějak jsem to nesledoval a už vůbec nechápal ten narušený objekt. Když něčemu nerozumím tak se do toho nepletu nebo se zeptám. Tak se tedy zeptám, to má být ten keramický střep a čelist z krávy??!
A nemyslím to nijak pejorativně.

Prý budou dneska lepší fotky i z měřítke. O čemž pochybuji.

Z 15.12. je fotka z terénu, kdy jsem na to narazil. Včera jsem byl ještě pole projít a odpoledne jsem teprve začal čistit sebrané vzorky. Zkoušel jsem dnes fotky ještě zprehazet, ale stále tam je datum 15.12. K druhé otázce. To není samostatný zub. Čelist na sebe navazuje, je to jen v půlce zlomená stolička. 3 dotaz: nee. Je to orbou roztazena vrstva hlíny z objektu, nejspíše odpadní jáma, podle různorodosti strepů. Žádný obrys postavy v tom nehledej. Další info dávat nebudu, nepotřebuji tu zástup kolegů. Fotky dodám do 30 min.

To je ale prdel.

Toto ale nejsou lidské zuby :-D. Při celkové šířce 3 stoliček max 30mm, šířce dalších zubů 0,5-0,6mm máš celkovou délku, pokud pomyslně narovnáš dolní čelist, max 60, 65mm. Tady máš jen rovnou část čelisti se zuby 90mm. Nejsem dentista, ale ani ty zuby nejsou lidské, podle mne... Takovou hubu neměl ani Zutro! :-O :-D. Anebo vo co tady vůbec má jít.... o:-)

To jsou zuby času. Připraví tě o čas a tebe i o ocas.Z čeho by to bylo snad ne z ufouna. :-) :-) :-) :-)

Ja chci ty tři tisíce.Odpoved je debilita.Kultura krav je dost známá tak hezky studuj a zase něco pošli.ja tě budu odebírat.Toliko jsem se dloooho napobavil.

Ok. Takže, jak bylo řečeno, člověk to určitě není. Škoda té hlíny na zubech, tak si nejsem 100% jistý v druhém určení zvířete. Ale díky fotkám z dalších úhlů je možné poupravit závěr, že se jedná spíše o všežravce, konkrétně prase. Hřebenová profilace v tomto případě znamená, že zuby nejsou obroušené a jedná se tedy pravděpodobně o čelist mladého jedince. Černá barva na kosti vypadá jako způsobená ohněm, ale z fotky těžko určit. Klidně to může být pouze vliv působení organických zbytků v místě uložení kosti.
Každopádně návštěvou místního archeologa člověk nic nezkazí.

Špendlík : tak i já jsem si udělal čas a prošel tvoje nálezy. Už chápu tvůj profesionální postoj. Všechna čest mistře. Dej tomu čas, třeba taky jednou najdeš něco kloudnýho. ;-)

Raest: vlastně jsem i rád, nedělala mi dobře představa, že mám doma kus mrtvoláka. Tuto variantu tedy pouštím z hlavy. Při výzkumech v roce 1892 se tu našlo pár lidských kosti, které nesly známky rituálního kanibalismu. Díky za vysvětlení.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru