Pazourek ?

Nalezeno na poli po hluboké orbě.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Jádra (3 názory) GATTO: Jádra, jatamitoda: Jádra, srsnak: Jádra

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Pazourek ?
Pazourek ?
Pazourek ?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:0 cm
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
1706x,
komentářů:
24,
nálezce:
Tesoros Tesoros
vyfotografováno:
16. ledna 2022,
vloženo:
16. ledna 2022

Komentáře

Vidím kamen? Nebo ne?

Tvrdíku drž už hubu. Pazourek je taky druh horniny ( kamene ). Když vim hovno, tak se nevyjadřuju. Na tvoje debilní komenty je zvědavejch jen pár dedilních členů LP. Ušetři nás prosim.

Heribriz : držet hubu nebudu protože mi ji drží brada ale vpoho
Ale to spodní je kámen?

Krásný kousky, taky bych si jednou přál. Tvrdíku, v dějepise jste pravěk neprobírali a něco jako pazourek, nebo štípaná industrie ti nic neříká? Ta otázka je opravdu hloupá 🙄

Pazourek jsem dokonce držel v ruce ale to spodní je co?

Že by pazourek z rohovce ;-)

To větší?

Oba jsou jádro , a když se mi v nedávné době zaseklo CD tak jsem byl nasranej Tvrdikja :-/

Ano to větší i to větší i menší je nejspíš rohovec. Vygoogli si ;-)

*menší

Proč ? A Za co

Díky je za vysvětlení i když to není moje

Tvrdíku. Brada je část spodní čelisti, která společně s horní čelistí tvoří hubu. Di se vysrat do kouta jak už sem ti jednou psal

:-D :-D :-D

Pánové, obojí evidentně pazourek, mají různé barvy. Obvykle šedá - černá - hnědá, ale navíc mívají patinu, někdy bělavou, někdy hnědou až "červenou. Obecně, bez bližšího určení, se tyto materiály dají nazvat "silicit", a silicity (pazourek / rohovec / a jiné) se podle fotek rozpoznat moc dobře nedají. Ale v tomto případě si myslím, že 99% pazourek. Zdravím

Silicit je všeobecné označenie rôznorodej skupiny hornín, ktoré sú v prevažnej miere zložené z modifikácií oxidu kremičitého. Ide o tvrdé horniny s nepravidlenou štiepateľnosťou, ktoré vznikajú vyzrážavaním kremičitanov z vodných roztokov.

To velký vypadá jako ztracenej polotovar. Je to dobrej odštěpek, ze kterýho by se dál mělo něco vyrobit.

Dom ... a nebo mně to připomnělo pěstní klín s uraženou špicí... Záleží na celkové velikosti a tvaru.

Štípaná industrie. To větší je škrabadlo, to menší těžko říct. Možná škrabadlo (to je terminus technicus pro určitou úpravu artefaktu, nemusí to mít nutně funkční význam), možná jenom úštěp. Jádro nevidím nikde. Surovina - to menší - silicit glacigenních sedimentů (SGS), to větší - nevím, SGS to určitě není, patrně nějaký druh rohovce.

Pojem "pazourek" se dříve používal právě pro SGS, ale pak se of toho upustilo. Také to může být nepřesné obecné označení pro štípanou indutrii.

kvalt píše: "to větší - nevím, SGS to určitě není, patrně nějaký druh rohovce"

To druhé je podle mně právě SGS s hnědou patinou. Podle mého názoru typický. U nás (MsK) jsou všude.


8-)

Pak by to byla velice silná patina a byl by to paleolit. Ale ta nažloutlá barva se mi nezdá. Ale mpže to zkreslovat foťák.

kvalt,
ano, máš pravdu, může být,
ale opravdu je to jen povrchové zbarvení, koroze, patina, uvnitř bude jiný, možná taky hnědý, ale jiný odstín, pro mně naprosto běžná věc, u nás na severu (MsK) je spousta pazourků, chvíli jsem se o ně i zajímal... pískovny, ...pole, ...souvky. Kdybych se byl býval více učil, zapamatoval bych si dokonce jak se liší různé pazourky z různých geologických dob. Není pazourek jen to černé z Rujány (!!), je jich více druhů, nejen černé, šedé, i hnědé, žlutavé, a chytají patinu, někdy až červenou, jiné zbělají... složité. V Bolaticích na Opavsku je skupina nadšenců, která se zabývá pazourky a obecně souvkama (šutry, co přitáhl a zanechal zde ledovec). Hodně se souvky zabývají němci - "gešibe"stein nebo tak nějak. Doporučuji vyhledat cokoli od autora Dr. Gába, působil v muzeu v Jeseníku, zabýval se dlouho souvky (pazourky, hrance, fosílie v souvcích, apod.), nebo Dr. Aleš Uhlíř, sběratel a badatel v tomto oboru - dá se najít na internetu.

Jeden z mnoha odkazů:
https://www.osel.cz/7659-pazourek-nejstarsi-kulturni-nerost.html?typ=odpoved&id_prispevku=128094
8-)

Cairngorm: Díky, štípané industrie mi rukama prošlo dost, ale zkušenost s přirozeným výskytem nemám (možná naštěstí, tenhle kámen má svoji krásu). Díky za rozšíření obzorů. Ale ten větší artefakt je nepochybně dílem lidských rukou, takže pokud je to patina, pak je to hodně, ale opravdu hodně staré. Nebo to není SGS.

to kvalt: přesně
Tay si rád rozšířím obzor, nehledám, nesbírám, nepípám, ale respektuji a rád se přiučím 8-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru