STAUDINGER DAMPF MÜHLE

STAUDINGER dampf mühle : parní mlýn .Nalezená 24.3.2020 na oblíbeném poli kde už jsem našel X krejcaru a jiných zajímavosti. Na poli bylo asi docela rušno krom plomb a krejcaru jsem našel i jiné mince a artefakty z různých dob, tak jsem zvědavy čím ještě překvapí;-)

Pokud se jedna o parní mlýn ze Studenky : Blücherův parní mlýn ve Studénce. Býval to jeden z prvních parních mlýnů v ČR - již v roce 1854 zde byl parní stroj. Mlýn se nacházel v na dolním konci původního intravilánu, v části zvané Šplíchov. Historická budova mlýna po zabrání a hospodaření JZD zchátrala a byla zbourána v roce 2001. """Na dolním konci vsi na Oderské stoce, zvané u nás Mlýnská příkopa, býval od pradávna soukromý mlýn, původně dřevěný. Z 18. století známe mlynáře Václava Pavezku (+1747 ve 40 letech), který zakoupil r. 1741 do dřevěného kostela první varhany.
Druhý známý a poslední soukromý mlynář byl Florian Petr. Tomu v r. 1801 dřevěný mlýn i s kůlnou vyhořel. Následujícího roku vystavěl mlýn zděný, ale celý na dluh. Zemřel r. 1804 na TBC ve věku 50 let. V r. 1846 prodal tento mlýn jeho syn Vincenc Petr [knížeti] Blücherovi za 12 tisíc zlatých, když nestačil pracovat na splátky. Nový majitel na tomtéž místě vystavěl mlýn parní, který patřil tehdy k největším v kraji.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Mlýnská (3 názory) Scarmasax: Mlýnská, GATTO: Mlýnská, Wladyslav: Mlýnská

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

STAUDINGER DAMPF MÜHLE
STAUDINGER DAMPF MÜHLE
STAUDINGER DAMPF MÜHLE
STAUDINGER DAMPF MÜHLE

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Garrett Ace 150
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
740x,
komentářů:
4,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
24. března 2020,
vloženo:
26. března 2020

Komentáře

Myslím, že - STAUDINGER DAMPF MÜHLE - Blücherův parní mlýn ve Studénce. Viz - http://vodnimlyny.cz/mlyny/objekty/detail/3255-blucheruv-parni-mlyn-ve-studence

A tak to jsem asi zpackal ...ten začátek jsem doplnil asi blbě :-D ale začátek je nedoraženy tak jsem doplnil :Gödinger a ty píšeš STAUDINGER to DINGER je jisté
Není možné to i to vzhledem k tomu že vše bylo propojené železniční drahou ? :-( Jako Studenka je určitě blíž než Hodonín to jo . Nebo nemá někdo plombu stejnou ? třeba nedoraženou z druhé strany ;-)

No jsi profík ;-) Přesvědčil jsi mně a je to pravděpodobnější tak upravím popisek ....dík ;-) Sice ji teď ani náhodou neodhadnu jak je stará ale zase to býval jeden z prvních parních mlýnů v ČR. :-) :-D ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru