Podporovatel SS

K 16011

----
Organizace Fördernde Mitglieder der SS (Podpůrná členská organizace SS) vznikla v roce 1926 a sdružovala členy, kteří chtěli být součástí Allgemeine-SS ale nebyly pro plně aktivní službu doporučení. Ve většině případů uchazečů to bylo ze zdravotních důvodů, vysokého věku, apod. Na místo aktivní, plně vojenské služby, jim bylo nabídnuto členství v podporující organizaci Fördernde Mitglieder der SS. Základní podmínkou byla samozřejmě "rasová čistota" a dále ochota platit pravidelné příspěvky do pokladnice SS. Minimální měsíční příspěvek byl na počátku založení 1 RM. V roce 1934 byl měsíční příspěvek zvýšen na 5 RM, vše nad tuto částku bylo dobrovolné a to bez dalších nároků. Z částečně dochovaného spisu vyplívá, že organizace měla v roce 1932 13.217 členů, v roce 1933 zaznamenala organizace nejvyšší nárůst podporujících členů na počet 167.272. Měsíční příspěvek se lišil v zemích kde byla organizačně Förderndes Mitglied der SS činná (Belgie, Nizozemsko, atd.) Členské sdružení Förderndes Mitglied der SS bylo organizačně podřízené ekonomickému a administrativnímu oddělení SS (SS-WVHA, SS-und Wirtschafts Verwaltungshauptamt), která pro své členy vydávala od dubna 1934 pravidelný měsíčník FM-Zeitschrift. Časopis nebyl volně prodejný, ani jinak dostupný a za dobu existence časopis nikdy nepřesáhl tištěný náklad 365.000 kusů. Takto vysoký náklad se tiskl pouze jen jednou a to v roce 1939.
Vždy jednou za měsíc probíhalo zasedání členů v sídle SS v dané oblasti a platil se pravidelný příspěvek. Potvrzením o zaplacení příspěvku byla známka, která se vlepovala do osobních dokladů FM – Mitgleidsbuch a provedením zápisu o zaplacení v knize poplatků organizace. Výhodou členství bylo, že pouhá příslušnost k SS, výrazně zvýšila vliv člena v civilním životě ve všech aspektech občanského života ale i možnost požádat v případě opodstatněných obav o majetek, vlastní život a život rodiny o pomoc a ochranu od SS (Schutz Staffel). SS byla povinná dotyčnému v nejkratším možném termínu pomoci, nikoliv však na úkor povinnosti vůči státním zájmům. Každý člen organizace měl také právo na identifikační klopový odznak, který si člen hradil sám ze svých vlastních finančních zdrojů při přijetí částkou 1,5 RM. Odznak byl stříbrný s černým smaltováním. Z druhé strany bylo vyraženo členské číslo, dále písmeno, které určovalo krajskou příslušnost a značení výrobce kterým byla firma Deschler v Mnichově.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Fördernde Mitglieder der SS (Podpůrná členská or (1 názor) MARTINEK1: Fördernde Mitglieder der SS (Podpůrná členská or

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Podporovatel SS
Podporovatel SS

Okolnosti nálezu

Lokalita:Karlovarský kraj
Použitý detektor:Nokta velox one
9 hlasů
9 hlasů
zobrazeno:
1470x,
komentářů:
3,
nálezce:
MARTINEK1 MARTINEK1 Facebook
vyfotografováno:
4. července 2016,
vloženo:
11. července 2016

Komentáře

Vidím prvně,pěkný ;-)

Díky =)

Super, taky vidim prvne.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru