Povolávací rozkaz pro rekruta z roku1864.

Je psán v češtině.Ale poměrně archaickou formou.Instruuje starostu co má mít rekrut sebou.A že má být střízlivý ,umytý a vybaven čistým prádlem.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Osobní doklady (2 názory), Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty (2 názory) : Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty, GATTO: Osobní doklady, frenkiecz: Osobní doklady, Schonauer: Pohledy, fotografie, spisy, dokumenty

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Povolávací rozkaz pro rekruta z roku1864.
Povolávací rozkaz pro rekruta z roku1864.
Povolávací rozkaz pro rekruta z roku1864.
9 hlasů
9 hlasů
zobrazeno:
1756x,
komentářů:
8,
nálezce:
Kvasak Kvasak
vyfotografováno:
5. července 2015,
vloženo:
5. července 2015

Komentáře

Nádhera, můj povolávák je o 120 let mladší.

Mazec, takových listin se už moc nenachází. Pěkný ! ;-)

Supr!!!!!!!!miluju starý seriál Sňatky z rozumu.tam to všechno je,škoda jen,že je natočili víc dílů.hned v prvním díle je vidět,jak se rakouský důstojníci chovali k českým vojákům.France Josefa ztvárnil Rudolf Hrušínský..vřele doporučuji.. je to vše na you tube :-)

Není asi dobré měřítko posuzovat chování lidí podle seriálu natočeného v době totalitního režimu i když se seriál začal točil v době uvolnění v roce 1968. Stačí se podívat na další trháky té doby( do r. 1989 ) a nikdy neodpovídali realitě. :-) ;-)

Atmosféru to nastíní,a to že se Rakušáci cítili povýšení,je pravda..a co se týče obsahu,opravdu nevím co jsi tím chtěl říct,.a že za Komančů? To j e přece fuk,o to v tom nejde.Šlo o tehdejší poměry a každej děda tehdejších obyvatel tu dobu pamatuje.

No dobře, je to už 150 let a to už si nepamatuje nikdo :-)

Neřekl bych, že se důstojníci RU armády chovali "povýšeně" jen vůči Čechům. Oni měli nařízeno ze škol, jak se mají k vojákům obecně chovat. Byl to dril, jehož metody se přenesly až do současnosti. Shazovat sebevědomí vojákům, srovnat je do latě, nastavit jim jasná pravidla, kdo je tady pánem, to nebyla povýšenost, ale metoda, jak zařídit poslušnost vojáka a loajalitu k ostatním členům v jednotce. Bylo totiž vcelku jedno, kdo byl z důstojníků Rakušan či Čech, oba se chovali k vojsku stejně vzorově - dle předpisů a nastavených metod. Jinak s Nadlacanem souhlasím v tom, že posuzovat poměry doby ze seriálu, který se natáčel samozřejmě tendenčně s ohledem na vlastní dobu, rozhodně objektivně nelze.

Každopádně to trochu odhaluje tehdejší poměry,Češi,Národní divadlo atd.F.l.Věk je taky super. I když zasazen do počátku18st.tudíž do doby ještě o víc jak sto let starší,herecké výkony a místa a doba naprosto krásně zpracovaný.,,,můj názor ;-) :-) ;-)s nikým se nehádám

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru