Pro Janek67

Starší nález, vkládám pro Janek67 na porovnání. K popisu: materiál Cu nebo bronzový plech, horní strana zvlněná, pod krustou bylo vidět zdobení - důlky - něco jako u náprstků. Brousek jsem se nesnažil vyndat, mohl bych to poničit. Fotky nejsou nejlepší, foceno starým telefonem.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Pouzdro na brousek (1 názor) Tom78: Pouzdro na brousek

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Pro Janek67
Pro Janek67
Pro Janek67

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:GM4 PRO
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
779x,
komentářů:
6,
nálezce:
ahjk ahjk
vyfotografováno:
27. ledna 2021,
vloženo:
1. února 2022

Komentáře

Zajímavý nález ;-). Co dodat, je to taky trochu podobný. Na tom mém kousku nejsou ty dírky, pouze jedna s nýtkem, který drží pohromadě ten zatočený plech :-)

Jj, podobný to je. Možná, že tady to pouzdro na brousek je ze slabšího plechu, než to, co jsi našel ty. Třeba to někdy někomu pomůže se rozhodnout, kam nález zařadit. Díky tomu, že tady je to i s brouskem, tak pochyby odpadají ;-)

;-)primárně to mohlo být na tužku a brousek do toho někdo dal,ale u těchhle věcí těžko říct :-)

Z pochvy na dýku/nůž/meč?

Taky si myslím, že si to někdo upravil na nošení brousku.

No, já si myslím, že stojí za zvážení, jestli podobné nálezy nemohly mít i takovéto využití, jako je pouzdro na brousek. Asi se trochu rozepíšu.
Nemyslím si, že pouzdra na brousky (tak, jak je známe dnes) je vynález až novověku. Podle mě už od časů začátku používání kovových nástrojů je bylo občas nutné naostřit. Určitě pak lidi nelítali po poli/lese a nehledali nějakej vhodnej šutr, na kterém by se to dalo udělat. Viděl jsem repliku laténského brousku, ale ten byl provrtaný, aby se dal na něco zavěsit.
Pustím se trochu do teoretizování. Lidi mohli ty brousky na pole nosit v nějakým báglu, ale pro každé nabroušení by ten bágl museli sundat, vyhrabat brousek, po použití si zase bágl hodit na záda. To by strašně zdržovalo, srpy nebo kosy se musí brousit dost často. Ale mohli ten brousek mít i na opasku v nějakém váčku, nebo právě v nějakém kovovém pouzdře.
Tady u toho nálezu se samozřejmě může jednat i o druhotné využití, je možné, že původní účel byl jiný, to už teď těžko zjistíme. Klidně může prvotně jít o špičku z hole, nebo pouzdro na tužku atd. Když ale vezmeme v úvahu, kolikrát za ty tisíciletí lidi vyrazili sklízet pole, nebo se sekerou na celý den do lesa, proti ostatním možnostem jako třeba výletníci (špička z hole), malíři přírody (štětec, pouzdro na tužku), tak mi to spíš vychází ve prospěch toho brousku.
Trochu proti tomu určení jako pouzdro na brousek jde to, že kdyby to bylo primárně určeno jako pouzdro, tak by pak i ty brousky musely být trochu standartizované, aby se do těch pouzder aspoň vešly. Což by znamenalo, že se nejedná zas o tak starou záležitost, a nebo ten, kdy vyráběl ty pouzdra, to pak prodával už komplet i s brouskem. Konkrétně tady u toho nálezu (jak je v popisu) bylo vidět zdobení podobné jako u náprstků, takže by se to časově mohlo s těmi náprstky shodovat. I to výrobní provedení je podle mě podobné, akorát na rozdíl od náprstku je tohle pouzdro delší.
Svůj náhled na věc jsem popsal, je možné, že se pletu. Ale za popřemýšlení to stojí. Díky za názory ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru