Probus

Zdravím všechny. Vkládám sem svou jubilejní stou minci, tentokrát ze šuplíku. Poměrně zachovalý Říman z bronzu císaře Marca Aurelia Probuse. Tento císař vládnul jen 6 let (276-282 našeho letopočtu). Moderní historiografie ho pokládá za jednoho z nejschopnějších římských panovníků ve 3. století, ať už ve vojenském, či správním ohledu. Po své smrti byl dokonce prohlášen za Boha (Divus Probus).

Další vloženou mincí už bude opět mince kopaná, dočišťuji mírně okousaného a podřeného Pyskounka ze sobotní hledačky...

Ať se daří:-)

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Marcus Aurelius PROBUS (276–282) – Antoninianus (č. 4322) Marcus Aurelius PROBUS (276–282) Antoninianus

Názory uživatelů

Průměr: 21,0 mm
Váha: 3,20 g
Území ražby: Řím (1 názor)
Panovník: Marcus Aurelius PROBUS (276–282) (1 názor)
Rok ražby:
Nominál: Antoninianus (1 názor)
Materiál: Bronz (Cu+Sn) (1 názor)
Č. mince: Marcus Aurelius PROBUS (276–282) – Antoninianus (č. 4322) (1 názor) Zlatokop777: 4322

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Probus
Probus
Probus
Probus
Probus
Probus
Probus
Probus
Probus
21 hlasů
21 hlasů
zobrazeno:
1560x,
komentářů:
24,
nálezce:
Zlatokop777 Zlatokop777
vyfotografováno:
26. června 2015,
vloženo:
17. ledna 2022

Komentáře

Tak ten je bombastický gratuluji, gratuluji, gratuluji 👍 také bych chtěl 😁😁😀😀😀

Pánové díky :-) Myslím, že kdybych takového Římana kopnul, tak by mě kleplo...

To každému

Tvl můj sen, raději Římana než zlato..

Já už jsem jednoho Římana kopnul, ale v o dost horším stavu. V první moment jsem na to kolečko nevěřícně zíral jako co dělá v mé ruce. Krátce před tím jsem kousek od něho našel prvorepublikový desetník, tak mi tak nějak nešel k němu moc dohromady :-)

nojo, je pěkný, taky můj sen ;-)

Když si vezmeš, že je to 1740 roků co jí někdo ztratil mi hlava nebere.. Zas neusnu, je skoro úplněk, jedu na pole bláto neblato :-)

Vidle777: není nad zdravou motivaci. Byl jsem jednou v létě s kolegou na hledačce a on našel krásný stříbrný Maruščin dvacetikrejcar což je fakt pěkný koleso a...že už jede domů. Já jsem měl tenkrát v kapse dva ušmudlané hladké knoflíky. Řekl jsem mu: "tak jeď, ale já tady zůstanu do tý doby, než něco kloudnýho nenajdu." Dřel jsem jako mezek, pot se země jen lil a nakonec jsem byl rád i za měděný františkův čtvrťák :-)

Majorzeman: zdravím majore díky :-)

Moc hezkej Říman. O tomhle mívám divoký sny. Už aby bylo jaro a teplo a sucho a bezvětří a louka plná Římanů a kuřat. Sakra!😎🌞🌞🌞 Za mincičku určitě 👍

Teda na nález v zemi luxusní stav aversu, ten je prakticky sbírkový. Gratuluji, až nebudu v autobusu, tak k němu doplním komplet údaje, jestli chcete. :-)

A teď jsem si dočetla úvodní povídání, tak v zemi byl, ale někdy kdysi. Tak to jo, to je pěkný. 😁

Macamica: určitě doplňte, díky moc. Třeba ten revers není až tak moc vidět. Díky :-)

kocka1963: díky:-) Ono se dá hledat i teď, zmrzlý je většinou jen vršek země - kterým rýček projede jak nůž máslem. Ale opatrně, v prosinci jsem takto jeden rýček odrovnal, protože na některých stinných místech byla půda zamrzlá docela dost:-)

Zlatokop
Ale to já vím že kopat se dá,letos jsem byl asi pětkrát,ale mrznout mi moje starý kosti a to mi vadí. Pak si musím dát tak 3-4 grogy a to se zas nelíbí mímu doktorovy přes játra. Tak radši léto.🌞🌞🌞🏜️🏜️🏜️🏖️ Ať se ti daří😺

No ty bláho... já se těšila, že to bude brnkačka, ale ...
Avers: opis IMP C M AVR PROBVS AVG, někdy se to C a M uvádí dohromady
busta císaře s paprsčitou korunou hledící vpravo
Revers: tady bych uvítala nakonec nějakou lepší fotku, na té první je mince mokrá a na druhé tmavá a mírně rozostřená, ale jako podstatné věci tam jsou a ty mě matou. Čtu tam CONCORDIA a něco a stojí tam postava se dvěma standardami. Probus razil revers s postavou se dvěma standardami, ale s legendou FIDES MILITVM nebo P M TR P COS P P. Existují reversy s legendou CONCORD MILIT, kde je postava, která drží dvě standardy nebo něco podobného, ale takové mince mají úplně jiný avers.
Revers CONCORDIA MILITVM nebo AVG Probus taky razil, ale tam bývají 2 postavy, co si potřásají rukou.
Takže tohle může být nějaký atyp.... ještě se na to někoho zeptám, abych získala další názor. :-)
je to něco na tento způsob, ale není to přesně ono:
https://www.wildwinds.com/coins/ric/probus/RIC_0079.jpg

Macamica: tedy klobouk dolů. Já na tom reversu nechápu nic. Musím Vám moc a moc poděkovat. To se jen tak nevidí. Dííííík :-)

kyl76: já nechodím dlouho, víceméně až období Covidu mě přivedlo k této volnočasové aktivitě. Ta doba plných polí a luk bude ale nejspíš už pryč. Teď mi přijde divné, když jedu do práce a na žádném okolním poli nespatřím nějakého hledajícího kolegu ;-)

Dřív jsem dojel na pole a skoro pokaždé tam už někdo byl. Poslední dva roky je spíš zázrak tam někoho potkat. Už je to fuč a s tím dosahem co mají detektory dnes, ani orba nepomůže. Taky už pomalu končím. Nechám si jeden detektor(měl jsem jich pět) abych ještě občas na pole zašel.

kyl76: člověk i dnes pokaždé něco najde. Povrch naší Zemičky je obrovský, holt se musí jezdit dál od baráku a hledat tam, kde by to jiné nenapadlo. A i když nenajdu zrovna nic světoborného, tak mám aspoň dobrý pocit, že jsem udělal něco pro své zdraví. Bez hledání by ten můj pupík byl rozhodně ještě větší :-)

Zdravím - poradila jsem se a už mám určení (velké díky znalému kolegovi).
- na reversu je opis CONCORDIA EXERCI(T) a je to málo běžný typ reversu, mincovna VITI (pod nohami postavy pod čarou, Ticinium), RIC V 313, raženo mezi lety 276-82 (což je ale doba vlády Proba)
https://img.colleconline.com/artefactimg/c3bd4081e4794391a3113b4d4a5b1a26/df271017f914435eac79ddd5441f39c9.jpg

Macamica: ještě jednou díííky moc za Vaše úsilí. Foto z Vašeho odkazu jsem si dovolil přiřadit k ostatním fotkám této mince.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru