Prosím o radu

Včera odpoledne jsem kopnul tuhle minci. Vypadala dobře (tmavá černá patina šla vidět). Tak jsem jí doma omyl vodou a nechal jí v ní pár hodin močit. Pak šel na řadu kartaček. Hlína šla dolů ale zelený fleky (krusta) zůstaly. Materiál by to měl být bronz (popřípadě měď nebo měď a nikl), takže by neměl být problém se špenátem, tak jsem jí tam hodil, ale už po jediným dnu to udělalo tohle. Ty oranžový skrvnky (prostě jí to žere) a já netuším proč. Tak se chci zeptat jestli byste věděli proč to udělalo. Popřípadě jak ji zkusit čistit, jestli to vůbec ještě jde. Kopnuto na poli.
Mince: 10 Centesimi
Panovník: asi Viktor Emanuel II (podle hvězdy)
Docela mě to mrzí, že se začala takhle ničit (to už na to byla líp před špenátem). Tak mě zajímá důvod. Ve špenátu už pak byly jen měděné krejcary a RU 1 halíře (taktéž měď myslím s niklem a tyto sežralo komplet, jsou oranžový jak merunka, po jednom dni :D). Po tom to může admin klidně smazat, zajímá mě Váš názor na to a odborné rady ;-)

Tak nakonec po týdnu v oleji se nestalo skoro nic a mosazný kartáček aspoň pomohl ukázat něco. Bohužel ty oranžový skvrnky po přejetí kartáčkem nezmizely, ale zesvětlaly. Nevím jestli je na tom hůř nebo líp, těžko říct, ale aspoň jde vidět Umberto I, rok 1893 a mincovna.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Umberto I. (1878–1900) – 10 Centesimi (č. 2671) Umberto I.  (1878–1900) 10 Centesimi

Názory uživatelů

Území ražby: Itálie (3 názory)
Panovník: Umberto I. (1878–1900) (4 názory), Vittorio Emanuele II. (1861–1878) (2 názory)
Rok ražby: 1893 (1 názor)
Nominál: 10 Centesimi (4 názory)
Materiál: Bronz (Cu+Sn) (3 názory)
Č. mince: Umberto I. (1878–1900) – 10 Centesimi (č. 2671) (4 názory), Vittorio Emanuele II. (1861–1878) – 10 Centesimi (č. 2636) (2 názory)
: 2671, az: 2636, cobasico: 2636, Tovarnik: 2671, soma: 2671, kary: 2671, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu
Prosím o radu

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Go Find 60
0 hlasů
0 hlasů
zobrazeno:
1164x,
komentářů:
10,
nálezce:
kary kary
vyfotografováno:
25. května 2017,
vloženo:
25. května 2017

Komentáře

Materiál je bronz.... :-/ dost nekvalitní...taky se mi to stalo... ;-)

zkus tu modelářskou frézku s mosaznym kotoučkem..... o:-)

Se špenátem zkušenosti nemám, ale jestli byl se solí, tak to může být celý problém. Já čistím v oliváči ;-)

TAK JE TO Viktor Emanuel II. 1862-67 10 CENTESIM ;-)

TAKY JSEM ČISTIL A PŘESNĚ TAK DOPADLA :-( NĚKDY NEČISTIT JE LÉPE

Děkuji za rady. Takže to bude nejspíš tím nekvalitním matrošem. Protože jinak by neměl být se špenátem problém u mědi a její slitiny(bronz, mosaz), nebo se pletu? Jinak bylo to na poli, tak kdo ví s čím vším tam přišla do styku :-D Tak zkusím asi prvně ten oliváč, uvidím co to s tím udělá a pak už asi zbývá jen ten mosazaný kartáček. Koukal jsem právě že, kopyto ji nedávno kopnul a celkem ji tím kartáčkem "vyčistil" (i jiný mince, co už asi nešlo víc zničit a teď celkem prokoukly). Tak ještě jednou díky za informace i potvrzení určení ;-)

Píšeš, že ti ten špenát sežral i jiné měďáky, tak to bude asi nějaká agresivní srágora. Jinak oliváčem odmočíš jen hlínu a nějaké ty nánosy, ale tu měděnku olej moc nezvládá. Každopádně oliváčem nic nepokazíš, ať se daří ;-)

Já osobně mám zkušenost takovou, že třebas bronzové hellerky do špenátu jednoduše nepatří. Místo vyčištění to na nich nadělá právě takový oranžový fleky a mince pak vypadá ještě hůř, než před čištěním. Zajímavé ale je, že to neplatí pro všechny bronzové předměty. Třebas před časem jsem špenátoval bronzovou pamětní medaili a ta dopadla docela dobře. Ono asi záleží na složení toho kterého bronzu.

Umberto I. ;-)

Kefalin, právě že to je cerstvej špenát ze zahrádky a čistě měděný mince čistí parádně bez problémů ;-) ty 1 hellery nejsou čistá měď ale slitiny, takže jak píše emersonskej asi to záleží na kvalitě toho matrose. Ale dneska jsem si půjčil modelářskou brusku s mosazným kotoučem a trénoval jsem na těch zoranzovelych hellerech a kupodivu je to vcelku "šetrně" opravilo na to jak vypadali před tím 8-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru