Prsten

Olověný prsten IHS..

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: 9. Prsteny náboženské a amuletové (3 názory), Církev a užité umění Novověku (1 názor) Master2: 9. Prsteny náboženské a amuletové, : Církev a užité umění Novověku, GATTO: 9. Prsteny náboženské a amuletové, Vrky_cz: 9. Prsteny náboženské a amuletové

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Prsten
Prsten
Prsten

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:Minelab
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1193x,
komentářů:
4,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
5. února 2019,
vloženo:
5. února 2019

Komentáře

Ahoj, Iesus Hominum Salvator, řekl bych spíše Prsteny náboženské, moc pěkný s vyobrazením tří hřebů, pro přibití Ježíše... ;-)

Ahoj, ZDROJ LUKEGOSS: Četné jsou (vlastně nepůvodní a tedy nesprávné) výklady, co IHS má jako zkratka znamenat: Jesus hominum salvator (Ježíš, Spasitel lidí), Jesus homo sanctus (Ježíš, svatý člověk), Jesus hostia sanctissima (Ježíš, nejsvětější oběť), In hoc salus (V tomto spása), In hoc signo (doplň "vinces"; V tomto znamení zvítězíš; jsou to známá slova zjevení, které měl římský císař Konstantin Veliký před památnou bitvou u Mulviova mostu r. 312), Jesus Heiland der Sünder (Ježíš, Spasitel hříšníků), Jesus, Heiland, Seligmacher (Ježíš, Vykupitel, Spasitel), Ježíš hříšných Spasitel.
V Tovaryšstvu Ježíšově bylo IHS interpretováno jako Jesum habemus socium (Ježíše máme za druha) nebo jako Jesu humilis societas (Ježíšova pokorná družina).

Vše > Církev a užité umění Novověku > Šperky a hodinky > Šperky > Prsteny > 9. Prsteny náboženské a amuletové

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru