První Ag prsten doufam že né se sklem 😁

Zdar, tak sem dneska po delší době vyrazil s kolegou na čmuch na lokalitu, kterou zatim oťukáváme. Nejdřív sme museli trošku změnit plán, protože polní cesta byla po deštích rozbahněná a muj závodně stíhací passat rv. 2003 neni vyloženě offroad, i když snese trošku horší povrch než asfalt ☝🏻. Když sme vymysleli novou strategii a vydali se na pole, tak se mi po pár dírach s bordelem pejsina rozhodla, že tam nebude zevlovat a radši bude pronásledovat srnku. Super, tak že za psem, vítr jako kráva v bočnim směru za dráhou psa, tak že volání a pískání marný. Za 10 min. přiběhla, jazyk na vestě a hubu od krve. Tvl.... ve mě hrklo, a když přišla, tak měla naštěstí jenom rozdrbanej čumák od ostružin a z toho byla ta krev. Sem si oddych, dali sme brčko a začli plánovat na novo, protože sme sešli z původního směru. Deme si, držim se tak nějak směru, čokla na vodítku, zaháklího za batoh a pic, krásnej čistej signál ID 28, no a byl tam tenhle fešák. Tak že to hledání je fakt krásnej koníček, ovlivňovanej spoustou náhod. Poprosil bych o pomoc s puncem, je tam řek bych 5ka v trojůhelníku ( prostřední ), 800 je jasný a na tom v levo se mi zdá, že vidim J a to druhý nevim. Připadá mi to jako obrácený N. Nejde mi to vyfotit. No a na konec bych si dovolil požádat o radu sklo / kamen. Díky moc a ať se daří Všem dobrým lidem.

Prsten váží 3,87 g
Vnější průměr 21 mm
Vnitřní průměr 20 mm

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: 2. Prsteny stříbrné (3 názory) petroff: 2. Prsteny stříbrné, GATTO: 2. Prsteny stříbrné, Hehous: 2. Prsteny stříbrné

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁
První Ag prsten doufam že né se sklem 😁

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Nox 600
13 hlasů
13 hlasů
zobrazeno:
1384x,
komentářů:
33,
nálezce:
HerrBriz HerrBriz
vyfotografováno:
3. srpna 2023,
vloženo:
3. srpna 2023

Komentáře

protektorát 1942-49
- glasssss
- a ten iniciál jest mistr

Tak to je krása, blahopřání

Díky díky pánové. Taky sem už dohledal tu 5ku v trojúhelníku, a našel škrábance na " kamínku ". Každopádně radost udělal velikou.

Jo paráda gratuluji

Pěknej 👍 i když jenom skleněnej 🙂

👍

Sklo bohužel.. ;-)

Je to fakt fešák 👍👍 gratulace veliká 👍☘️

Podle barvy syntetickej rubín, podle škrábanců z největší pravděpodobností je to sklo. Zkus s ním udělat rejhu do skla. Pokud ji udělá snadno tak jde o kámen, pokud ji neudělá tak sklo.
Jinak gratulka k pěknému prstenu

Blahopřeju...👍👍👍

Jak piše luckyluky ;-)

Jak piše luckyluky ;-)

Luku, jdu na to. Skleněnej konferenční stolek už je poškrábanej dost 😁

Škrábance sem úspěšně rozmnožil. Díky za radu a pomoc. Teď se trochu stydim, že mě to taky nenapadlo 🤦‍♂️

Může to být vážně Rubín, nižší kvality. Skleněná bižuterie se nevyrábí takto méně průhledná, kdo by se brousil s nedokonale čirým sklem. Barva odpovídá několika mým sbírkovým kouskům. Nějaké to škrábání po nábytku je neprůkazné🙂 a "spřátelený" klenotník neexistuje, nabídne Vám zdánlivě pěknou cenu a jen kámen může mít pětinásobnou hodnotu. Takže zjistit hustotu ( má být cca 4 g/cm3), testerem nebo výpočtem z objemu a hmotnosti. Rubín se dává typicky do zlata, ale cca před sto lety se dával i do stříbra, šperk zlatý + šutr už byl pro hodně bohaté 🙂🙂🙂

ještě poznámka, když čumím jen na fotku nemůžu mít patent na rozum, ale vážně jak kdyby vypadl z oka asi dvěma mým rubínům, ta barva a zakaleni je typická pro levnější rubíny na prsteny, tak cca do 10 karátů..

Hynek1 díky, za přínosný komentář, pokusim se zjistit výpočet hustoty. Dost mě to zajímá.

Ahoj, možná nějaký známý má klenotnický tester, i se dá vyguglit si ho koupit, leč je to docela drahé. Možná by stačilo bez vyndávání kamenu dojít k výsledku pomocí výpočtu a odhadu... Zkusil bych celý prsten zvážit ( tu digitální váhu doporučuji pořídit, je velice praktická na ledacos, u nalezených mincí to může být vodítko k určování o co jde, zvlášť když je ražba již bez jasných kontur) a změřit objem .Hustota je hmotnost dělená objemem. Mince 1 troyská unce (1 Oz) z čistého stříbra je 31,1 gramu a je to poměrně velký kus čistého materiálu, potěžkáním a prohlídkou se získá představa....tipnul bych dle fotky, že celý prsten bude tak max 15 gramů a z toho většina hmotnosti jde za šutrem 🙂.takže bych na objem stříbrného kroužku a lůžka prstenu vzhledem k velikosti kamene udělal odhad asi takhle: podle fotky bych na objem kamene dal 2/3 celkového objemu prstenu zjištěného potápěním ve vodě. Samozřejmě vyndat kámen znamená jít skoro na superpřesnost, eliminovat to stříbro. Ale chce to nářadíčko na jemnou práci. Takže i ten odhad orientačně něco řekne. Když to shrnu:

tak vemu prsten a celý ho zvážím. Pak si seženu něco kde uvidím mililitry (1 ml = 1 cm3), člověk nemusí mít doma zrovna laboratorní objemný válec, něco, třeba plastová stříkačka nebo sklenička na malý či velký panák se najde, takže pomocí improvizovaných pomůcek se dá zjistit o kolik ml=cm3 stoupne počáteční hladina po potopení prstenu do nádoby. Čím přesněji si troufnu odhadnout tím relevantnejsí výsledek a určení kamene. z celkového objemu prstenu bych zkusil vzít ty dvě třetiny. To by byl objem. S hmotností bude hůř...kroužek stříbra i lůžko je co do hmotnosti nula nula prd, ač to tak na první pohled nevypadá...tipnul bych pro začátek třeba 1/5 celkové hmotnosti prstenu, zbytek by připadl na kámen...takže to trochu zkoušet a počítat: odhadnutá hmotnost kamene, dělená odhadnutým objemem kamene...Když vyjde podil mezi 3,5 jsme na cestě k rubínu. Tabulkové údaje si snadno vyguglíte ...

ještě malý doplněk k tomu rýpání do skla. Křemen a jeho varianty = oxid křemičitý SiO2 má hustotu cca 2.65 g/cm3 , přičemž jeho vzácnější varianty ( třeba Ametyst, Citrín atd.) se počítají mezi drahokamy ( dříve se jim říkalo polodrahokamy a jako drahokamy se označovala pouze " královská čtyřka", tj. diamant, safír, smaragd a rubín), takže mají tyto varianty ( Ametyst, Citron atd.) stejnou hustotu. No a kouzlo je v tom, že SKLO, je taky SiO2, ovšem s primíchaným vápencem, sodikem či draslíkem, kteréžto příměsi ho činí měkčím a tím má mírně hustotu menší = cca 2,5. Takže rejhu do skla uděláme i křemenem co na něj šlapeme na polní cestě....a ten křemen může být obyčejný "špinavý" ale i může být třeba vzácný citrin...a přitom je to téměř stejná látka...

a ještě malá prosba: o nezávazné doporučení který detektor si koupit...moc díky!

Teda, klobouk dolů pane. Informací víc než dost. Váhu mam, prsten váží 3,87 g, je to napsaný pod úvodní omáčkou 😉. S detektorem je to těžký, záleží na finančních možnostech, ale poměr cena výkon, je nejlepší asi ten Vanquish. Mrkni tady v menu, jsou tam rady a návody a spousta testovanejch detíků a různý srovnávání. Já mam teď Equinox 600 od Minelabu a sem s nim spokojenej, ale pořád se snim učim. Před tim sem měl starší Tesoro Cortés, kterej byl ve své době špička, ale to už dávno neplatí. Chce to trošku nastudovat než něco koupíš a hlavně musíš vědět, co a kde by si chtěl hledat aby si nekupoval zbytečně drahý vodotěsný stroje. Ať se daří přeju brzký pěkný nálezy.

Hynek klobouk dolů 👍 moc pěkný čtení.👍👍☝️☘️

Děkuji moc pánové , brzy budu začínat...Hynek 🙂

Tak to já zas podle posledních hledacek nejspíš začínám končit 🤷 o:-).

Nebo i ta nová minelab X Terra pro říkají že je dobrá cenově dostupná jde i to kolik do toho chceš investovat nebo nebo ten equinox 600 já teď chodím s equinoxem a chvíli mi trvalo než jsem se s ním sžil ale už jsem našel hezký věci tak ať se ti pak daří

Děkuji pánové za tipy na mašinky! Ať se daří! Hynek

Hynek1, máš pravdu že rýhování do skla je neprůkazný, ale zas je průkazný že nejde o sklo. Jinak krom hustoty lze taky jednoduše posvítit uv lampou, rubín je fluroscentní, takže by měl pod uv svítit. Jinak te synteťák beru zpět, ten by byl čirejší. Pokud je to rubín, tak přírodní.

Díky, tahle vlastnost mi unikla! Lampu mám, hned si je s čím hrát 😃!

Tak on i první leaser r. 1960 byl vyrobenej díky fluerestenci rubínu 8-)

Jen tedy nevim pod jakou vlnovou délkou. Neni uv jako uv. Jsem línej to hledat, ale stačí to zadat do googlu nebo na youtube a je tam i plno příkladů. Jinak je taky možnost, že se nemusí nutně jednat o rubín, ale třeba o opomíjený rubelit. viz. odkaz https://www.vvdiamonds.cz/drahokamy-a-polodrahokamy/o-rubelitu.html

Rubelit taky nevypadá zle ;-). Ve středu jdu s panímámou ke zlatníkovi obědnat snubní prsteny 😱, tak ho vemu ssebou a řeknu že je po babičce, jen mě zajímá o co jde, ze prodávat nebudu, tim pádem by nemusel mít potřebu mi lhát a nějak mě ojebávat.

Zapoměl sem informovat, že zlatník si nasadil lupobrejli, vzal nějakej jemnej pilníček, přejel s nim přez roh tam a zpět a řek, že to rubín neni.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru