První berná pětadvacítka

I zadařilo se mi po šesti letech mrcasení prvně kopnout pětadvacetník z třiatřicátého. Na to, že je z intenzivně obhospodařovaného pole není ten stav úplně k zahození.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: ČSR (1918–1939) – 25 h (25 Haléř) (č. 1156) ČSR (1918–1939) 25 h (25 Haléř)

Názory uživatelů

Průměr: 21,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby: 1933 (1 názor)
Nominál: 25 h (25 Haléř) (1 názor)
Materiál:
Č. mince: ČSR (1918–1939) – 25 h (25 Haléř) (č. 1156) (1 názor) Markoman: 1156

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

První berná pětadvacítka
První berná pětadvacítka
První berná pětadvacítka
První berná pětadvacítka
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
546x,
komentářů:
16,
nálezce:
Markoman Markoman
vyfotografováno:
10. února,
vloženo:
11. února

Komentáře

Je jich jako šafránu :-)

Scarmasax - přitom náklad ražby pro rok 1933, - pokud se dá věřit údajům, co jsem dohledal - nebyl zrovna malý. Ale v terénu se jich asi fakt povaluje nemnoho. Taky už šla rovnou do alba :-D

Parádní 👍

Pěkný je, taky mám jeden ;-) Po šesti letech to musí být modla snad jak Pražák :-D

Scarmasax jsou určitě místa kde jich je možno nalést více. Vyhledal jsem historii a od roku 2008 bylo
na portál vloženo 23 příspěvků, tak,že nic moc.
Jinak pětadvacetník pěkný gratuluji, (také nemám )

Nebelix - no, přesnější by bylo po pěti, protože rok po rozchodu a rozstěhování s poslední přítelkyní jsem v podstatě nehledal, to jsem měl jiné starosti. Ale i tak je to docela dlouhá doba, no :-D Ale to máš u mě to samý, jako např. s desetníkem 1915, ten se mi prvně podařil až loni. Některý kolečka ke mě prostě nechtěj.

Tohle nevypadá na Špaňelovu práci, ale asi se pletu :) ta první republika se mi strašně líbí

Promptnik - jo, tak to nemám tucha, o jiném tvůrci ražby tohohle kusu, než Otakaru Španielovi nevím. Četl jsem sice, že tenhle nominál s rokem ražby 33 se pak podle potřeby razil až do roku 1939, ale tam by snad žádná odchylka ve vzhledu být neměla. No a kousku z dvaatřicátého si můžeme všichni nechat asi jen zdát, pokud by nešlo o novější falzum :-D i když, to by byl teprve úlovek.

Promptnik - a jinak souhlasím, do devětatřicátého jsme měli hodně pěkných kousků různých nominálů. S komárama to pak šlo pomalu do kopru, jak se říká. A ty dnešní, darmo mluvit a to i ohledně trvanlivosti. Našel jsem nedávno pětku asi deset let starou a napůl sežranou na stav krejcárků z 18. stol.

Jj pro jistotu jsem taky kouknul a fakt ji navrhl. Mě přijde strašně odflaknutá, šitá horkou jehlou, oproti jeho jiným mistrným kusům, ale to je jen můj laický názor nevalné hodnoty :)

Promptnik - no, ono je fakt, že např. ta strana s hodnotou mince je hodně nestandardní vzhledem k ostatním kusům té doby. Ale o to víc se mě osobně zase líbí. Je to prostě takový exot, co potěší :-D

Gratuluju k nálezu opravdu pěkné mince. Nejsou moc vidět, mám jen jednu ročník 1933. Vzpomínám si jak sme se synem minulý rok skákali radostí na poli někde uPelhřimova a měli sme z ní velkou radost 8-)

Myslím že jich mám do deseti kusů...
Mrknu ;-)

Já mám tři, všechny nalezeny za posledni dva mesice z různých míst v lese, takze jsou moc pekne. Krásná mince :-)

Neee nemám ani jednu, je škaredá zlá mince :))))

BNaS - jo, tak té radosti věřím :-)

SirMaik - provokatére :-D ale věřím, že se mi taky ještě natrefí. Asi budu muset častějc do terénu, loni jsem byl tak do patnácti výprav, což není moc.

Jawa634 - zřejmě plodný les :-D za První republiky se tam patrně hodně kalilo, či randilo a penízky trousilo. Já mám taky nejhezčí mince z lesa, s vyjímkou jednoho jehličnatého, kde chodím už hlavně na želízka, protože je tam tak kyselá půda, že mince jdou rychle do háje a téměř žádnou jsem nezachránil. I to 19. stol. odtamtud za moc nestojí.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru