R-Ditmar Wien Lampy

Kolečko k regulací knotu olejových (petrolejových) lamp. A něco co jsem našel na internetu k tomuto v : Karl Rudolf Ditmar: narozen 3. května 1818, v Preslau ve státě Brandenburg, zemřel 22. března 1895, Znaim, Morava.
Rudolf a jeho bratr Friedrich se přestěhovali do Vídně v roce 1839, kde obchodovali s olejovými lampami. 5. srpna 1841 jako bratři Ditmarů otevřeli vlastní kovovýrobu na výrobu olejových lamp. V 50. letech 20. století Rudolf vyvinul „ vídeňský moderátor Lampe “, nastavitelný mechanismus zásobování olejem, který ovládl světové trhy. Díky změnám v módě se tělesa žárovek změnila na keramiku z kovu díky nekonečnému počtu dostupných konstrukčních možností. Proto v roce 1879 Rudolf otevřel v Znaimu uměleckou keramiku, která původně vyráběla tělesa lamp v kameniny, ale byl vidět i nějaký porcelán. Kolem roku 1890 začali také vyrábět řadu ocelí. Rudolf zemřel v roce 1895. V roce 1910 koupil spolek K. u. Společnost Rudolf Ditmar Erben (dědici) . K. privilegigierte Wilhelmsburger Steingut- und Porzellanfabrik a spojil se s bratry Urbachem z Teplitz-Turn (nyní Teplice-Trnovony, Česká republika). V roce 1913 byly společnosti koupeny společností Triptis AG, (Stejná společnost, která koupila Wicke-Werke ve 20. letech 20. století). Továrna Ditmar se však opět osamostatnila , když ji v roce 1919 nově zabavený stát Československo zabavil a působil jako Ditmar-Urbach pod svým předchozím majitelem Richardem Lichtensternem. V roce 1938 byla rakouskou vládou znovu zabavena jako součást Anschlussu , aby se stala Ostmark-Ceramics AG a následně znárodněna v roce 1945. V roce 1947 Richardův syn Kurt, který emigroval do USA a změnil jméno na Conrad H Lester, převzal společnost a změnil její název na ÖSPAG (Österreichische Sanitär-, Keramik- a Porzellan-Industrie AG). Toto bylo nakonec převzato v roce 1967 Keramik Holding Laufen, který je nyní součástí skupiny ROCA . Gebrüder Horn také skončil v tomto seskupení.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Regulační kolečko (1 názor), Petrolejové lampy (1 názor) haidrich: Petrolejové lampy, somira: Regulační kolečko

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

R-Ditmar Wien Lampy
R-Ditmar Wien Lampy
R-Ditmar Wien Lampy
R-Ditmar Wien Lampy
R-Ditmar Wien Lampy

Okolnosti nálezu

Lokalita:Moravskoslezský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:5 cm
Použitý detektor:Garrett Ace 150
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
2657x,
komentářů:
0,
nálezce:
haidrich haidrich
vyfotografováno:
25. srpna 2019,
vloženo:
26. srpna 2019

Komentáře

V chatu není žádný příspěvek.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru