Radioaktivní minerál

... snad allemontit
(přejmenováno z Radioaktivní (laténská) keramika a ještě plná jedu)
Zdravím,
před časem se mi podařilo najít fragment laténského náramku. A jak to tak bývá, když se na poprvé nic nedohledá, vrací se nálezce na místo činu ve snaze tomu dát ještě jednu šanci. Pomalu chodím ve čtverci a vzdaluji se od místa nálezu. Asi ve vzdálenosti patnácti metrů si všimnu zlomku keramiky, ale jak mi vede ruka Žeryka, přejedu nad ní špičkou a ozve se signál ,,hele ono je to živé‘‘. Když ji zvednu a otočím, objevím na povrchu spoustu malých krystalků. Že by dno tyglíku? Ty mívají, ale spíše silnější stěnu tak jeden a půl centimetru a větší. Tohle bude spíše dno misky. Celá černá od příměsi tuhy? To by mohla být z laténu. (tuha – grafit snižuje teplotu potřebnou k vypálení a zabraňuje propustnosti nádoby) Každopádně je tam kov a to je výzva zjistit jaký. S velkým kouzelným slůvkem ,,abraka dabra‘‘ požádám o XRF analýzu a pak už jen čekáme na výsledky. Když přijdou, sesedneme se s Buninem a začínáme hodnotit. 52% železa. 25% arsenu. Nějak to nepřekvapí. Ještě nedávno se s jeho příměsí vyráběly knoflíky. S jeho použitím v hlubší historii jsem se poprvé setkal na přednášce o počátcích zpracování kovů pana Dobeše. Tam se o arsenu zmiňoval jako příměsi přidávané do mědi. Na otázku proč přišla odpověď. Z technických důvodů pro zlepšení vlastností slitiny a možná i estetických důvodů – zbarvení kovu. Není to tak dlouho, co byl v Benátkách objeven pět tisíc let starý meč z arzenické mědi. Sotva to dopovím, Ben povídá. Měď a olovo, ale co tam dělá šest a půl procenta stroncia? Co by tam dělalo, vyskytuje se tam. Jenže stroncium vzniká rozkladem uranu, nebo z jistého izotopu rubidia, a jestli tam opravdu je, bude to zářit a to hned zjistíme. (Tady nutno podotknou, že se Ben tak trochu více zajímá o ionizující záření). Zhodnotíme také výsledky rubu. Železo, arsen, měď, olovo, stroncium a k tomu ještě terbium. Tak to je taky dobré. Ben už se zvedá a odchází pro dozimetr. Zapnutí, kalibrace, odstínění pro detekci alfa záření a … je tam. Zastínění trubice pro detekci beta záření a … je tam. Černobyl hadr. Pro přehrání zvukového záznamu klikněte na tuto ikonu ⌂ - chr chr chr chr chr chr chr … . Každé to chr znamená rozpad jednoho atomu. Hlavně ať to nikdo neolizuje. To by v těle zapříčinilo pěknou paseku. V tom ve mně hrkne a vzpomenu si, co jsem provedl, když jsem to našel. Ještě, že jsem se držel etikety polibku ruky dámě, když se seznamujete či zdravíte. Dnes už se to moc nepraktikuje, ale ruka se nelíbá, jen se polibek nad rukou naznačí. No já jsem při jejím nálezu ústa špulil, tak dva centimetry od ní se slovy ,,to bude ještě zajímavý'‘ a taky že je. Samozřejmě jsem to hned zavolal kamarádovi, který mi přislíbil zkoušku gama spektrometrem. Když ho přivezl, tak jsme jeho funkčnost nejprve vyzkoušeli na hroudě smolince velikosti pěsti Old Shatterhanda, nalezené na haldách v Dolní Rožínce. To byl ale bigbít. Zkouška na keramice byla negativní.

No uvidíme co na to v muzeu. Když se tu k ní někdo vyjádří, předem děkuji. Pokud bude, opravdu laténského původu zcela určitě se dostane k panu Mangelovi keltologovi a specialistovi na laténskou keramiku.

S pozdravem Martin

PS: Ten meč je také zajímavý, tak přikládám odkaz
.
https://www.unive.it/pag/14024/?tx_news_pi1%5Bnews%5D=8706&cHash=4018b9896a53c76ac014a37682e0e388

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Minerály (1 názor) quo_vadis: Minerály

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál
Radioaktivní minerál

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
20 hlasů
20 hlasů
zobrazeno:
1934x,
komentářů:
28,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
5. října 2021,
vloženo:
27. listopadu 2021

Komentáře

S panem Tomášem jsem spolupracoval na jedné PDF. Velmi vstřícný a zapálený badatel.
Tak dej potom vědět. Zajímavý pohled na nález

Veľmi pekne ďakujem za super príspevok

Zajímavé! 👍

Tohle není keramika.

pro Azaz163: Mohl by to být čedič? Dala by se vyloučit keramika třeba ponořením do vody, kolik jí nasaje, taková zkouška nasákavosti. Dalo by se to s něčím porovnat. Provádí se na keramice něco takového?

Struska?

Zdravím.

Určitě to žádná keramika není.

Je to minerál.

Mohl by to být allemontit.
Případně psilomelan a nebo přímo smolinec.

Pěkný nález.

Třeba nová lokalita pro tyče do Temelína a Dukovan ;-)

pro Seven: Podle toho co nabízí Googl by to mohl být onen allemontit. Možná posazený na nějaké břidlici podle té rovné spodní plochy. Šutrologii se budu věnovat v druhé či třetím životě. Spojím to s vulkanologií a seismologií. Ty mě berou, ale v tomto životě je musím vynechat. :-) děkuji podruhé všem za vyslovený názor ;-)

pro Kvasak: Ano, vzpomněl jsem si i na tvůj nález a určení máš jisty, já už taky. Ty nemáš možnost někde nechat udělat XRF pro info co je to za materiál?
Mě to zařizuje kamarád na chemické střední zdarma. Nevím, jestli to dělají i za úplatu, ale jinde si účtují 200 až 300Kč za zkoušku.

;-)nevím o nikom kdo by to u nás dělal.můj předpoklad,ale je,že v nádobách byl síran měďnatý a sloužily k pokovování. :-)A kdyby byl zájem,klidně ti jeden střep pošlu. :-)

zájem je, pošli mi to na adresu martincejrov@post.cz ;-)

Zajímavý nález, jsem zvědav, co na to poví T.Mangel.

Quo_vadis ..... Google toho nabízí mnoho stačí si vybrat. Což o to ;-)

Ovšem já tento nález beru podle sebe protože minerály sbírám už od svých dvanácti let a učil mě je znát pan Mühlstein jestli Ti to jméno něco říká ..... lidem od šutrů myslím že ano ..... a allemontit mám v několika vzorcích ve své sbírce ;-)

pro Seven: Azaz163 je archeolog a podle tvých komentářů, hodnocení a tvrzení u zde na LP vložených minerálů jsem si učinil jistý obrázek o to, že se jim nějaký čas věnuješ. Samozřejmě to vezmu do muzea ukázat, ale už i s verzí, že se bude nejspíše jednat o nějaký tebou zmiňovaný minerál. M

Super a pěkně napsaný :-D ;-)

Quo_vadis ...... děkuji. Nejsem vševědoucí ;-)

Moc ráda si tu přečtu co Ti v muzeu řeknou.

Ano, podle áčka je to minerál a ne keramika. Dostal jsem i nasměrování na mineraloga. Tak až budu znát jeho názor, co to je, dám echo.

Fajn, takže to není vytvořené lidskou rukou. Tak ještě to vyjádření mineraloga, na to jsem také zvědavý.... :-)

Zdravím všechny co mají aktivní zvoneček. Přikládám info po zkoušce v NM. No a na další rozbor si budeme muset počkat. Ahoj M.

Analýza na práškové RTG difrakci ukázala, že váš minerál je amorfní ... takže nemá pravidelnou krystalickou strukturu. To znamená, že stále nevíme, co je to přesně za látku/minerál.
Další možností je zjistit chemismus na elektronové mikrosondě, to už by nám hodně napovědělo. Tato analýza je poněkud náročnější a vyžaduje ulomení kusu minerálu. Což by nebyl takový problém, ale bohužel již několik týdnů máme elektronovou mikrosondu nefunkční a může trvat několik týdnů i měsíců, než se ji podaří opravit.
Nicméně s kolegy jsme dost silně přesvědčeni, že váš minerál bude sekundární oxid manganu a železa. Napovídá tomu habitus minerálu a i relativní blízkost Železných hor, které byly bohaté na ložiska Fe,Mn rudy. Máme názor, že váš vzorek bude tedy oxid manganu + železa s nějakými stopovými prvky... sice to úplně nekoresponduje s vaší naměřenou chemií, ale zatím se to jeví nejvíc pravděpodobně.

Zajímavé :-O Tak ještě tu poslední zkoušku ;-)

Aoeky všem kteří vydrželi až do konce, záhada rozluštěna. Velké díky do NM mineralogicko-petrologického oddělení. Přiložil jsem pár obrázků a tabulku z měření. Ahoj M

Měřili jsme 6 bodů (viz příloha obrázku Hematit c,d)
Body 2 a 4, které zastupují chemismus převážné části vzorku reprezentují minerál hematit Fe2O3.
Tmavší části jsou potom jiné Fe bohaté minerály - jako ilmenit, spinel, magnezioferrit - tyto uzavřené minerály spíše poukazují na umělou výrobu, nežli přírodní materiál.

Zprvu nás velmi mátlo, že vzorek nedifraktuje na RTG a přitom v rudním mikroskopu bylo jasně viditelné krystalové prorůstání, které je vidět např. na obrázku Hem-50x-005 jpg. Avšak to, že vzorek nedifraktoval mohlo snadno způsobit, to, že kolegovi se povedlo odebrat do RTG zvětralé části vzorku, které se pod rudním mikroskopem jeví jak oranžová místa, které jsou pěkně vidět na přiložených obrázcích třeba Hematit a,b a další.

Takže ač se zprvu Váš vzorek (především naměřeným chemismem a nedifraktováním) jevil jako nějaký úlomek z vesmírného satelitu nebo z mimozemské lodi, jedná se s největší pravděpodobností o odpad z hutní průmyslové výroby. Je tu sice malá možnost, že hematit vznikl někde v kontaktní metamorfované oblasti železnohorského plutonu (spinel naznačuje metamorfní původ), ale tuto teorii dost potlačuje nález na poli... bohužel pole jsou všeobecně často nositelem všelijakého odpadu ...🙂

Naopak magnezioferrit je spíše často produktem umělým. I když také jsou výjimky.

Pěkné je to krystalové prorůstání, které vypadá jako Widmanstättenovi obrazce u železných meteoritů, dokud jsme neznali chemismus, tak nás to dost drželo v napětí 🤠. Nicméně zde se jedná o prorůstání ilmenitu s hematitem a místy spinelem. To opět spíše poukazuje na umělý původ vzorku.

Takže minerál je hematit, pravděpodobně odpad z hutní výroby.

Dobrý pátrání, s trošku smutným koncem ;-) Tak třeba příště budeš mít pod cívkou ten správný kousek :-D

;-)

Tomu se říká odhodlání. Odhadnul sem jako strusku víceméně správně. o:-)

TO JE TEDA ANALÝZA 8-) 8-) 8-)
fakt vyšší dívčí

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru