Robotní, nebo textilní...????

Dnes jsem našel tenhle plíšek, rozměry cca 27 x27 mm, je z písku, takže skvěle zachovalý. Předpokládal jsem, že se jedná o robotní známku, ale... Podle jiných názorů podobně vypadaly barvířské známky - a teď babo raď. Gůglil jsem ostošest a stejně vím prd. A tak bych prosil ty, kteří by to určili jako známku textilní, aby to nějak doložili. Já jsem našel jenom článek na Wikipedii v němčině, ale ten se prý vztahuje k nálezům ze severního Německa a navíc mám o Wiki své mínění... Stejnou relevanci má např. tohle: http://www.lovecpokladu.cz/home/robotni-znamky-z-jezerovy-sbirky-2222?style=print , podle kterého se jedná o známku robotní. Pokud by se jednalo o známku barvířskou, tak by ty čísla a písmena měly nějaký význam a taky by mě zajímalo, CO přesně tyhle známky byly a JAK přesně se používaly ( byly umístěné na balíku látky..???). A určitě by měl existoval nějaký materiál v češtině, popř. v odborné literatuře, těch nálezů je celkem dost a odborníci by o nich měli vědět :-).
Pokud by se jednalo o známku robotní, horní písmena by mohly být iniciály robotníka, spodní písmeno označuje panství ( což skutečně odpovídá místu nálezu), co znamená číslo netuším... ( počet dní roboty - např. sedlák, který měl povinný určitý počet dní roboty s potahem...???). Dík za každý rozumný názor :-)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Textilní (barvící) známky (4 názory) sock: Textilní (barvící) známky, Ladik: Textilní (barvící) známky, GATTO: Textilní (barvící) známky, Kex: Textilní (barvící) známky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Robotní, nebo textilní...????
Robotní, nebo textilní...????
Robotní, nebo textilní...????
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1139x,
komentářů:
8,
nálezce:
neznámý
vyfotografováno:
8. srpna 2016,
vloženo:
8. srpna 2016

Komentáře

já bych řekl že textil...

Je krásná ať je jaká je,.(taky čekám na info)ale google toho tam má celkem dost ;-)

je to jen můj názor...

https://de.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rbermarke

No kkdyž budeme vycházet z logiky.Tak ty dvě dírky by měly sloužit k přišití na štůček plátna které majitel ,respektive ten kdo plátno utkal poslal do barvírny látek Tak si je označil svou značkou,to by byly ty iniciály.A barvy byly vedeny pod číslem.Takže požadované obarvení.Třeba u nás na Šternbersku se tkalo v každé domácnosti.A do města se buď plátno přímo vykupovalo nebo si je po obarvení prodal výrobce sám.Dnes přemýšlím jestli robotní známky vůbec eksistovaly.Taky by některé mohly označovat ráz dřeva které někdo natěžil nebo toho kdo si ho chce koupit.Nikde jsem na hradech nenarazil na to že by někdo otevřel šuple a řekl a tady máme původní robotní známky.Takže kdo ví?. ;-) :-) 8-)

http://www.sbirani.cz/viewtopic.php?f=79&t=1460&start=10 (doporučuji celé přečíst)
Artefakt na okraji zájmu(byť je občas zachycen v nálezových souborech) a jeho několik sběratelů nesnese krom své interpretace jakoukoli diskuzi.
Na netu je ze zahraničí toho více než ona wiky,chce to hledat.U nás bych rozluštění a definitivní pravdu tedy nehledal (jako i v jiných případech).Ale je očividný fakt,že té roboty tam mnoho nebude.

U nás pávě byly i ty barvírny látek.Dokonce jedna ulice je do dnes Barvířská.A minimálně každá barva musela i tehdy mít svůj kód.A nemluvíme ani tak o lnu ale o vlně a později o bavlně. ;-)

Jó dokud se v nějakém muzeu nenajde štůček ještě z cejchem tak je to opravdu jen dohad.Až budu v Olmiku tak se skusím stavit tam.Mají tam k textilnímu průmyslu dost artefaktů.Třeba se něco najde. ;-)

Tak na těch písmenech a číslech je jasně vidět Modrá barva,takže..? ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru