Známka barvířská

Materiál as bronz .

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Textilní (barvící) známky (3 názory) nastezce: Textilní (barvící) známky, Harryll: Textilní (barvící) známky, shrekkk: Textilní (barvící) známky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Známka barvířská
Známka barvířská
Známka barvířská

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:8 cm
7 hlasů
7 hlasů
zobrazeno:
756x,
komentářů:
11,
nálezce:
shrekkk shrekkk
vyfotografováno:
10. května 2022,
vloženo:
10. května 2022

Komentáře

Tzv. Babišovka na 24 vodpracovanejch směn. :-D ;-) ...

Tak to 24 jsou směny ? Já myslel že letopočet, protože čtverec značí den,trojuhelník pul den,a ten kvádřík tipuji čtvrt den.

Vidíš, já nevím, nechám se poddat. ...

Tady dával odkaz lukegoss http://www.muzeumpd.sk/buxus/docs/Robotne_znaky.pdf

Byli u vás v Komáří dolině nějací textiláci? Ty dvě dírky značí, že to bylo k něčemu napevno přichycený. K robotníkovi asi ne. Já bych spíš typoval tu látku. Oni jsou ty robotní známky dost velkej mýtus a valná většina těhle plíšků žádná robotní známka není, bo kdyby se robota zaznamenávala tímhle způsobem, tak to šlechta zabalila už v 17. století a nečekala až na devatenáctý.

https://de.wikipedia.org/wiki/F%C3%A4rbermarke

Množí se ovšem teorie,že to bylo rovnou přichycený na fasovanej pracovní oděv/montérky robotníka. Mundůry spravoval dráb a jejich vydávání při nástupu do roboty ještě kontroloval písař.

ano a praní těch montérek měl na starosti šafář a jejich žehlení obstarával pokloasný. Věru dobře to měla ta zdegenerovaná šlechta zařízeno. Bohudík na vychytralý český národ si tito slouhové cizácké šlechty nepřišli. Od 18. století zde bujel černý trh s falešnými robotními známkami a dokonce i s falešnými montérkami. Ano prach obyčejná černota a někteří historici se nám ještě dnes pro toto konání snaží vnutit pojem buržoazní revoluce.

Krásně a logicky to do sebe zapadá,čímž je nyní vysvětlená látka i robota (2v1).
A zároveň i problematika údajné negramotnosti poddaných,která je dnes už pouhým mýtem.
Doplním,že za odhalení falešných robotních známek byly ovšem drakonické tresty.
Nespokojenost většiny robotujících s tímto systémem evidence,kdy min.30% lidí neoprávněně/na černo vykonávalo robotu aniž by jí vůbec byli povinnováni (např.měšťané,řemeslníci) a tak zabírali pracovní místa opravdu potřebným robotníkům, vyústila do velkého selského povstání 1775.

Ano, přesně a to jasně dokládá, že šlechta patří na smetiště dějin, protože tak nějak politicky nepochopila hlavní zásadu moderní společnosti a tou je kvalitní administrativa. Stačilo totiž zřídit na všech panství robotní knihy a tam jak robotní povinnost, tak i odpracovanou robotu zaznamenávat. Jak prosté, ale komu není shůry dáno u Josefa II., ani Ferdinanda Dobrotivého prostě nekoupí.

Tak děkuji Harryll a TienYtong ! Takže barvířská známka ! ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru