Ruská šavle

Moc se mi nelíbí,když sem někdo dává různé věci, které jen dostal nebo sebral na půdě. Ale tuhle šavli jsem opravdu v domě po dědovi našel skovanou pod trámy. Umřel v roce 1975 a já věděl, že tam někde je, ale našel jsem jí asi tak před 15 lety. Bohužel si toho moc nepamatuji co mi tenkrát o WWI děda povídal. Byl jsem malý a ani mě to moc tenkrát nezajímalo. Škoda. Vím jen, že byl legionář a snad přeběhl k rusům. A pak z Vladivostoku jeli po válce lodí až do Evropy.
Za druhé svět. války se děda toho také nebál. Tu šavli měl skovanou kvůli Němcům. Byl u železnice jako vlakvedoucí a povídal jak v noci za jízdy poškozoval německá letadla na vagonech. Také nosil Rusovi utečenému ze zajetí do lesa jídlo a věci na holení. Zda se mu podařilo přežít,tak to se nedozvěděl.
Tohle tenkrát Němci vědět, tak vám to sem dnes nepíšu. Jo a na té fotce je děda i s touto šavlí.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Chladné zbraně (2 názory) koji: Chladné zbraně, KubaJ: Chladné zbraně

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Ruská šavle
Ruská šavle
Ruská šavle
Ruská šavle
Ruská šavle
Ruská šavle

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
24 hlasů
24 hlasů
zobrazeno:
3634x,
komentářů:
17,
nálezce:
koji koji
vyfotografováno:
6. prosince 2016,
vloženo:
6. prosince 2016

Komentáře

Pěkný. Mám tu samou, ale bez portepé. Můj děda k ní přišel méně dobrodružným způsobem - v 50. letech ji někdo vyhodil před dům na hromadu s odpadky... a od té doby ji máme my. Škoda, že si toho každý neváží tak jako ty. Taky by mě příběh mého kousku zajímal, ale tam už je to bez šance. Tak buď rád, že to máš i s příběhem. ;-)

Nádherná záležitost s příběhem. :-O

Moc hezký příběh, děda fešák a určitě činil velké skutky ;-)
šavle je v moc pěkném stavu, určitě bych si ji vážil jako toho nejcennějšího z památek po předcích. :-)

Tak to je supr:)sice krátký ale supr čtení:) je fajn když víš co máš doma a co víc..víš tak nějak co si to zažilo...PALEC!!

Tak trochu to sem opravdu patří, hezky napsané. Děda opravdu fešák. S a z se mi taky plete, nic ve zlým. ;-)

Nojo už to vidím. Omlouvám se za překlepy. :,-(

Originál věci po svých předcích - to vidím rád. Navíc příběh k tomu - dávám palec! Horší to je, když někdo koupí vojenskou přezku/ či jinou militarii někde na burze,či v aukci - a pak zde ověřuje pravost! (Dnes se už vyrábí i zdařilá falza R-U přezek, z fotek k nerozeznání!)

Krásná a pěkná památka. Souhlas s wiky, že koupené věci sem asi nepatří. Jo škoda, že člověk více své prarodiče neposlouchal a nebo oni také tolik říct nechtěli. Poté, co jsem na prvním stupni začal roztrušovat, že část území osvobodili Amíci a že máme doma schovaný talíře s Masarykem a Benešem, už mi toho děda tolik radši neřekl. Údajně zahodil i nějaký metál za odboj, ale ze západu. A tak mám prd. Čest všem statečným dědům.

Moc pěkný.Takhle se mi to líbí.Věc z historií.Paráda. ;-) :-)

krása.....

Díky všem. Jirko pěkně jsi to napsal.

Na poslední fotce je vidět Foto Zelenka Kolín. Nějaká větší spojitost s Kolínem nebo je to náhoda? Jsem z Kolína tak mě to zajímá :-)

Nevim proč Kolín,ale děda byl z Úval..

Jestli tam třeba nepůsobil:
http://www.vets.estranky.cz/clanky/vojenske-prostory---stredocesky/Armada-v-Koline.html

pro wiky - tak to bohužel nevím

Dobré by bylo najít starou korespondenci. Ale půdy už nejsou, co bývaly..... :,-(

Taky mne mrzí, že jsem si nenahrál dědovo vyprávění o WW II, byl partizánský sniper a setsakra rád bych si s ním dneska popovídal. Jenže jako kluka v té době mne tak akorát štvalo, že furt střílí líp než já! :-D :-D :-D

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru