Sekané olovo s rytinou

Ahoj všem,
kdysi dávno o podzimním víkendu, jsme si s rodinou udělali vepř piknik nad jedním údolím, kde je smíšený les a ten je každoročně zbarven tak, že krása stíhá nádheru. Po třech hodinách špacírování a občerstvení, kdy jsme si dali řízek s řízkem, jsme se vraceli polní cestou k autu. Povídáme si a já si to šlapu po okraji pole. Alespoň malý povrcháček. Jak tak koukám, uvidím hroudu jako pěst velikou co má bílý pupek. Seberu ji, rozlomím a vypadne na mě olověný váleček, který nabrala radlice. Nevadí. Odmočíme v octu a bude do foroty na vánoční lití olova. Po příjezdu domů ho dám do misky na opláchnutí a více se mu nevěnuji. V týdnu venčím Žeryka a to klasické káemkáčko přihodím. Druhý den to jdu vše vyčistit a rovnou si připravím kádinku s octem, v kterém se krásně ona bílá patina, myslím uhličitanu olovnatého, krásně rozpouští. Jak tak ten váleček přejedu kartáčkem a chci jej vložit do kádinky, všimnu si poškrábané plošky. To jsem nemohl udělat kartáčkem. A hle. No tak to je krása.

Na plošce je vyrytá tzv. próra (příď lodě) s latinským křížem, plachta má také kříž, ale je latinský či řecký, řecký kříž (rovnoramenný kříž) byl vyobrazován na plachtách lodí a tento kříž se symbolem šíření křesťanství do všech světových stran. V horní části plachty je něco vyryto, nebo jsou to jen odřeniny? To ne, to bude nějaký nápis psaný zprava doleva. Když mi napíšete svůj názor, předem děkuji. Doposud jsou na to názory 1:1. Jinak tento obyčejný kus olova s rytinou od neznámého autora je spojován s třicetiletou válkou a tedy datován do první poloviny 17. století.

Ten kousek olova jsem porovnával s mojí největší kulkou ... slyším smích ha ha ha, tak já to zformuluji jinak. Ten kousek olova jsem porovnával s mým největším nalezeným sférickým projektilem, který ale není dokonale kulatý. Jsou na něm nepravidelné plošky, které možná vznikly formováním pomocí kladiva do kulatého tvaru po nasekání právě třeba z nějakého válečku, když zrovna neměli licí kleště. Prosím, neberte mě vážně, jen uvažuji, v tomto oboru se nevyznám.

Když jsem si četl publikaci, Bitva u Rakovníka 1620 zaujal mě tam graf znázorňující počty a velikost nedeformovaných projektilů nalezených v místě bitvy při detektorové prospekci. Největší četnost byla s průměrem kulky 16,1 a 16,3 mm, ale byl nalezen i exemplář o průměru 19,2 mm. To by korespondovalo s mým nálezem největší kulky a možná by se z prezentovaného nálezu dala zformátovat kulka podobné velikosti. Možná díky té o dva chlupy větší gramáži asi nejspíš o chlup s větším průměrem, tak čistých 20,00 mm. Tady bych rovnou poprosil Tiena, zda nemá nějaké to odborné nasměrování na používané muškety za třicetileté, jejich kalibry, přípravu munice atd.. Předem děkuji. Samozřejmě, když přidá kdokoliv, cokoliv, budu rád a znovu všem předem děkuji.

S pozdravem Martin

Literatura a obrazová příloha:
https://www.mozaweb.com/cs/Extra-3D_modely-Santa_Maria_15_stoleti-12045

PS.: Víte, že nejstarší nalezený artefakt z olova pochází z Malé Asie a je datovaný do období cca 3000 let B. C.?

PSS.: Jeden rovnoramenný křížek, také z olova jsem nalezl a prezentoval na LP a při procházení archívu nálezů v systému PAS jsem mu objevil bratříčka. Koukněte sem.

https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/oloveny-rovnoramenny-krizek-256879/

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Křížky (1 názor) Kurt94: Křížky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou
Sekané olovo s rytinou

Okolnosti nálezu

Lokalita:Pardubický kraj
Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:0 cm
8 hlasů
8 hlasů
zobrazeno:
940x,
komentářů:
2,
nálezce:
quo_vadis quo_vadis
vyfotografováno:
13. května 2023,
vloženo:
13. května 2023

Komentáře

https://www.engerisser.de/Bewaffnung/Kaliber.html
https://brandenburg.museum-digital.de/object/6737
https://www.noemuseen.at/dipkatalognoemuseen/objekt-detail/catalog/musketenkugeln-117819/
https://www.archaeologie-online.de/nachrichten/archaeologen-auf-den-spuren-des-dreissigjaehrigen-krieges-1746/
https://archaeo-projekt.de/funde/?fundid=9
https://www.pinterest.de/pin/567664728044060092/

Teda "blbej" kousek olova a udělal jsi z něho luxusní vzorovej příspěvek...👍👍👍😊
To rytí je tam hodně zajímavý...👍

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru