Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)

Poslední dobou jsem na detektor neměl nějak čas. Ale štěstí se na mě na první letošní hledačce fakt usmálo. Navštívil jsem políčko, kde jsem měl docela v minulosti úspěchy a opět nezklamalo. Po krasném signalu jsem kopnul a nestačil se divit co na mě vykouklo. Ten pocit, že koukam a pak držím v ruce něco, co měl naposledy v ruce člověk dlouho před začátkem vůbec našeho letopočtu. No koukněte sami.

Popis z predavajícího protokolu Archeologického ústavu AV ČR Praha, kam byly nalezy odevzdány.

Nález č. 1: kompletní bronzová sekera s bočními lištami a širokým vějířovitým ostřím, datování – starší doba bronzová, únětická kultura, cca 2000–1650 let př. Kr. Rozměry -délka cca 102 mm, šířka břitu: cca 45 mm.

Nález č. 2: torzo bronzové sekery s bočními lištami, dochována břitová část s širokým vějířovitým ostřím, datování – starší doba bronzová, únětická kultura, cca 2000–1650 let př. Kr. Rozměry – neúplná délka: cca 62 mm, šířka břitu: cca 38 mm.

Za předání významných archeologických nálezů spolu s jejich nálezovými okolnostmi tímto jejich nálezci srdečně děkujeme.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: S postranními lištami (1 názor) Seimon: S postranními lištami

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)
Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)
Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)
Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)
Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)
Sekerky starší doba bronzová (unětická kultůra)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Středočeský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:Zero II
Odevzdáno do: Archeologický ústav AV ČR Praha
22 hlasů
22 hlasů
zobrazeno:
1028x,
komentářů:
31,
nálezce:
Seimon Seimon
vyfotografováno:
15. března,
vloženo:
4. dubna

Komentáře

Krásný nález....

pěkná z pole

Paráda :-D

Super, gratulace :-O :-) :-)

Super nález :-)

Parada že se to válí i na poli...mám šanci!!👍💪😁

Pěkný 👍

Krásná zeleninka!👌 Na něco podobnýho budu čekat, dokud neskliděj kukuřici. Bych brečel... :,-( Gratulace! ;-)

gratulka + 👍

Dobrý nález 👍👍👍

Krasawtze😎👍.
Výdrž Hansi, až bude mít dva metry, vlitnem tam mezi stvoly, jak ten Polák na Jutubu🤷😁😁

Mooc pěkné nálezy, gratulka ;-)

👍👍👍🍀

Tyhle dvě sekery pohromadě - to nebude žádná náhoda... Pořádně a systematicky bych to prošel a kopal i sebemenší hraniční signál. To by ještě mohlo být zajímavé.

Šupisko 👌👍

Děkuji všem za gratulace a rovněž preji plno krásných nálezů.

Kvalte - jak to myslíš, že bys to tam systematicky prošel a kopal i sebemenší hraniční signál?
Jako to píšeš o sobě nebo tady nálezce navádíš k provádění archeologického výzkumu, což podle zákona se nesmí, že jo? Zrovna ty, který volá automaticky policajty na hledače, kteří ti přijedou do rajónu z jiného kraje, jak jsi minule tady zmínil. To je celkem zvláštní postup.

Postup a přístup.

Marky, nepletes si Kvalt a Kalt? Ani jednomu nechci krivdit ... Jednoho z nich znám a nedává mi to smysl..🤷

Kvalta si určitě nepletu ;-)

VendelinDindung: Nález je evidentně odevzdaný. Takže po domluvě s územně příslušnými archeology na navrženém postupu nevidím problém. Tak nějak automaticky (zdá se, že na rozdíl od jiných) předpokládám, že vše bude odevzdané a zdokumentované.
Pokud někdo v mém rajónu rabuje archeologii a chodí po archeolokalitách, opravdu se mu velmi lehce může stát, že se seznámí s policií. Ať už z mého popudu, častěji ale z popudu místních - jim totiž docela hodně vadí, když jim někdo vykrádá historii. Ale slušní lidé s tímto přístupem kupodivu problém nemají. Tobě to vadí?

Kvalte - a to se podívejme, není snad zákonem jasně stanoveno, kdo může provádět archeologický výzkum? Chceš tady snad ohýbat zákon? To si archáči (teda někteří jako ty) vykládají zákon podle svého nebo jak je to?
A když automaticky předpokládáš, že to bude odevzdané a zdokumentované, tak proč to nepředpokládáš v tvém rajónu, že automaticky voláš policii na hledače? Protože tady se taky jedná o archeolokalitu. Není to trochu schizofrenní pohled?

Vendelin... Nějak nechápu tvůj postoj,většinou jsi spíše na straně hledačů,a najednou takové pruzeni...
Kvalt... a jak se pozná takový rabujici hledač na poli...párkrát jsem už viděl na poli za domem nějaké hledače,tak nevím,kteří to zrovna jsou...jestli ti dobří,nebo zlí...
no...a s tou moji frekvenci,párkrát za rok se asi nemusím bát, že bych na tebe narazil,ale pro jistotu kde máš rajon,aby na mě někdo zbytečně nevolal flojdy...🤔😱🤔
A ještě to nějak nechápu,jestli to teda byla archeolokalita,nebo nebyla...a bylo to hledání s požehnanim muzea,nebo koho...tam by to bylo jasne...čert aby se v tom vyznal...to asi bude vědět jedině Seimon

Liboraku, můj postoj je po celou dobu stejný. Jen narážím na tzv. Památkový zákon, který je účelově ohýbán podle toho, jak se to úředníkům/archáčům hodí. Jednou tak, podruhé jinak. Viz tendence, které z hledání detektorem kovů dělají archeologický výzkum, přestože donedávna byly detektory zuřivě odmítány vědeckými kruhy jako destrukční metodu výzkumu, pak docházelo ke komickým situacím, kdy jedni archáči naháněli druhé archáče na Mušově, kteří používali detektor kovů. Prostě ohýbání zákona. Doufám jen, že tyto tendence budou brzy stopnuty a hlava, která to vymyslela, tak bude strčena do úlu :-D

A protože Kvalt není hledač, ale archáč, který posílá automaticky policajty na hledače z Ostravy, jak se tady sám dříve chlubil, tak je samozřejmostí na takového výlupka upozornit. Protože jsme na hledačském webu a ne na webu archeologického ústavu, kde se přirozeně může tímto chlubit, jaký je "kabrňák".

VendelinDindung: Vidím, další odborník na památkový zákon. S kýmsi jsem se tu kdysi o tom dohadoval, OK, tak si to připomeneme, i když mám osobně pocit, že o to ti až zas tak nejde. Ale proč ne.

Detektorový výzkum je metodou archeologického výzkumu, souhlas. "Provádět archeologický výzkum" neznamená, že tam budu já osobně vyhazovat každou hroudu hlíny, to ani není technicky možné. Určuju, jak bude výzkum probíhat a nesu za něj plnou odpovědnost, popř. provádím dokumentaci. To ale neznamená, že musím na místě čučet od 7:00 do konce pracovní doby. Běžnou praxí je, že výzkum vedou zkušení terénní technici, protože výzkumů někdy jede více najednou. Tedy, když někdo najde rozoraný depot, není problém, pokud panuje obapolná důvěra, domluvit se ním, aby provedl dohledávku. Nálezce o to obvykle velmi stojí. Pokud jsou artefakty vytržené orbou z původního kontextu, stačí nález zaměřit, což můžu udělat já i nálezce, dle domluvy. Pokud odhalí nenarušené jádro depotu, je situace úplně jiná a nastupují špachtličky, štětečky etc.

A jen tak mimochodem, detektor sám aktivně používám skoro 20 let, s jakým úspěchem, to ať posoudí jiní. A jak to mám s hledači, to nechám taky na jiných.

Na otázku "proč to nepředpokládám ve svém rajónu" je asi zbytečné odpovídat. Já tu reagoval na někoho, kdo něco našel a ZJEVNĚ TO ODEVZDAL.

Nicméně mám neodbytný pocit, že je snaha o diskuzi zbytečná - je ti naprosto jasné, že volám benga automaticky, nejsem hledač, ohýbám zákony, chlubím se tu a jsem "kabrňák" a jistě o mě víš další spoustu zajímavých informací, která já sám netuším. Ale třeba se pletu, v tom případě se omlouvám.

liborak: Často se to poznat nedá. Když je čas a prostor, tak za nima vyrazím a pokecáme. Pokud jsou na archeolokalitě, tak je na to upozorním. Většinou se omluví a vypadnou. Někdo se chce hádat, ohání se domnělými právy a zapomíná na povinnosti a zodpovědnost. Ale to je naštěstí málokdy. Volání Policie ČR je naprosto krajní řešení.

Tak panove, ja tech nalezu a vyprav fakt moc nemam a necekal jsem, ze se zde strhne takova diskuze.
Tak zkusim strucne. Jsem v podste totalni amater v detektoringu. Ale za tu chvili jsem zjistil, ze jakekoliv cilene hledani s detekotrem s cilem nalezu historickeho predmetu je dle zakonu v ČR min. prestupek. Lze ale navazat, jak jsem to udelal ja, spolupraci s mistne prislusnym archelogickym pracovnikem mistne prislusneho muzea. Mimo to se mi podarilo i s archeology ustavu AV ČR. V pripade nalezu, vec zdokumentuji, zaznamenam pozici a co nejdrive vyrozumim zminovaneho archeologa. Spoluprace s nim i pripadnymi kolegy je na obou stranach vitana a suprova. Nildy bych nehledal na archeologicky vyznamne, a jiz oznacene lokalite, bez jejich vedomi. Tento nalez byl nahodny na beznem miste/poli. Tak asi tak

To je mi ale situace :-D

Kvalte - ale donedávna používání detektoru kovu bylo archeology kategoricky odmítáno, jako destrukční metoda výzkumu, že ano? A teď je naopak použití detektoru bráno automaticky jako metoda archeologického výzkumu viz známý článek na stránkách Policie JMK. Na to poukazuji. Prostě jak se to hodí a hlavně najít nějaký bič na hledače, přestože zákon nic takového nestanoví. Prostě chucpe postup.

Tak naprosto chápu, že provádět archeologický výzkum neznamená, že si to vykopeš všechno sám, ale, pokud u toho nejsi osobně přítomen, jak můžeš zaručit, že metoda výzkumu bude správně provedena?
Píšeš o terénních technicích, a mají teda podle zákona o pámátkové péči odbornou kvalifikaci, jež se prokazuje splněním dosažené kvalifikace, jíž je vysokoškolské vzdělání získané studiem v akreditovaném magisterském studijním programu v oblasti společenských věd se zaměřením na archeologii a 2 roky odbornou praxi? Mají to nebo ne?

A jak píšeš, pokud jsou artefakty vytržené orbou z původního kontextu, že stačí nález zaměřit? No jo a je to pak archeologický výzkum nebo už pouhý sběr na který tu odbornou kvalifikaci nepotřebuješ?

Píšeš liborákovi, že volání Policie je jen krajní řešení, no to se divím, když si nedlouho tomu tady psal, že voláš Policii automaticky a najednou píšeš o krajním řešení. Člověče, ano, vím o tobě spoustu informací a taky ti klidně tady nějaké sdělím.
V hledačských kruzích o tobě koluje informace, jak jsi benga na hledače poslal, aniž bys je jakkoli upozornil, jak tady uvádíš, a to ani nebyli na nějaké archeolokalitě, jen prostě nebyli místní, takže si nevymýšlej.
Další zajímavá informace je o tom, jak sis přisvojil nalezení hradiště Kladky, přitom je dávno před tím tvým objevem objevil místní učitel, který tam chodil sbírat střepy nádob. Stačilo si přečíst místní vlastivědný sborník a tam bys to zjistil.

Seimon: Já to taky tak chápu. A díky ti za to. Takových lidí, jako ty, znám tady u nás v regionu víc. Skvělý lidi, pro poznání naší minulosti toho udělali hodně, hodně jsme toho už spolu zažili a doufám, že ještě hodně zažijeme. Domluv se s archeology a zkuste tam dohledávku - vypadá to na rozoraný depot starší doby bronzové. Bylo by ho škoda.

VendelinDindung: Tebou uváděné vzdělání je požadované na pozici archeologa, na pozici terénního technika nikoliv. Jen tak mimochodem, povrchový sběr je také metodou archeologického výzkumu. Nicméně do dalšího vysvětlování se zde pouštět nebudu, je to zcela zbytečné. Ty přece všechno víš, všechno znáš a od všeho máš klíče.
V současné době probíhá X archeologických výzkumů v režimu, o kterém jsem psal. A protože to jsou všechno zločinci, kteří si samovolně vykládají zákony, které ty naprosto přesně znáš, jistě z toho vyvodíš důsledky a o nelegálním postupu budeš informovat příslušné orgány. Nebo, jako vždy v těchto případech, zůstane jen u tlachání z anonymního davu?

Co se rabovačů a policie týká - volal mi přímo nešťastný majitel, že mu tam nějací týpci rozkopávají archeolokalitu na jeho pozemku, jestli má volat policii. Tak jsem ji volal já jako archeolog. A jako že bych v tomto případě ještě extra dojel a pány upozornil, že jsou |(zcela nečekaně) na cizím pozemku? Další detaily si s dovolením nechám pro sebe, stejně by to bylo ztráta času.

Kladky etc. - dalo by se napsat mnoho, ale proč, ty už přece všechno víš. Co si o mě vykládají rabovači, mi je fakt úplně egál.
Ale klidně si někde v hospodě můžeme povykládat, co kdo pro poznání naší historie udělal. Já budu mít o čem povídat, něco se povedlo, něco ne, ale každopádně budu mít o čem mluvit a za sebou budu mít desítky spolupracovníků s detektory. A ty? Zatím jeden jouda z anonymity davu huláká, co kdo dělá špatně. Ó, jaké hrdinství.
No nic, přeji klid v duši, evidentně ho nutně potřebuješ. David Vích (já se za dav schovávat nepotřebuji).

Seimon: Přijmi ode mne omluvu, že jsem se u tvého skvělého nálezu nechal strhnout k tématu, které s tvým nálezem nesouvisí. Já byl optimista a myslel si, že to je diskuze. Ale na tu jsou potřeba minimálně dva, což nebyl tento případ. Už tu nebudu otravovat, bude-li příležitost, rád se s tebou někdy potkám. Ještě jednou se omlouvám. David

Kvalte - a ten terénní technik teda provádí nebo neprovádí archeologický výzkum? Abychom si to ujasnili.
Abychom si ujasnili to, jak je zákon definován a jaká je tedy praxe, jestli v souladu se zákonem nebo nikoliv. Abychom si ujasnili to, že zákon platí pro všechny a pak se budeme dále bavit, co dál.
Abychom si ujasnili to, jestli si archáči, teda někteří, abych samozřejmě nekřivdil všem, nevykládají zákon po svém a neohýbají si jej, tak jak jim se to zrovna hodí.

A stále jsi mi neodpověděl na otázku, a to, jestli odbornou kvalifikaci potřebuješ na poli, když podle tebe stačí na poli pouze zaměřit orbou vytažené artefakty? Potřebuješ teda podle tebe tu odbornou kvalifikaci na to, tak jak ji definuje zákon ano nebo ne? Stačí napsat jednoslovnou odpověď ano/ne.

Je celkem zvláštní, že zrovna tobě volal nějaký majitel pozemku, jestli má volat policii nebo ne. To je zajímavá konstrukce a zajímavé také je, že to byli podle tebe rabovači, když jsi je ani neviděl. Takže ani nevíš, co tam hledali, ale určitě víš, že to byli rabovači :-D :-D :-D Že by přání otcem myšlenky?

Nějak se do toho stále více zamotáváš. Nedávno tomu píšeš, že automaticky voláš policajty na hledače, kteří nejsou z tvého regionu, a tomu bych i věřil, pak přijdeš s tím, že si nejdříve s hledači promluvíš a domlouváš jim, případně pak, když si nedají říct, voláš policii, teď to házíš na majitele pozemku, že majitel pozemku volal tobě a ty jsi se za něj obětoval a policii domlouval sám.
Myslím si, že pěkně kecáš, ono většinou majitel pozemku přijde a řekne, že to je jeho pozemek a nevolá hned policii a určitě nevolá policii přes prostředníka, navíc archáče. A hlavně se majitel pozemku nejdříve zajímá, co tam ten dotyčný hledá.

Víš, představovat se mi nemusíš, logicky, když znám tu tvou publikaci, kde poutavě vyprávíš, jak jsi objevil to hradiště :-D A zásluhy za objevení sis za to přisoudil, přestože dávno se už vědělo, že to hradiště tam je. A ten jouda, který z anonymity davu huláká, jak mi píšeš, tak ten jouda aspoň neparazituje na cizích objevech jako ty. Prostě jsi objevitel objeveného a je úplně jedno, jestli si o tom vykládají rabovači nebo tví kolegové. Takže pak je logicky odvoditelné, když máš potřebu si přisvojovat cizí zásluhy poznání naší historie, zda ten tvůj přínos poznání naší historie je vůbec nějaký, když máš potřebu si cizí objevy přisvojovat.

Já se za dav neschovávám, píšu sám za sebe, nevím co máš s tím davem pořád, zřejmě ten klid v duši potřebuješ o dost více než já, tak ho měj.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru