Spirálová záušnice?

V rozkopaném lese od nějakého kolegy se vyloupla tahle kráska😉

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Šperky (3 názory), Záušnice (1 názor), Záušnice (1 názor) Mildes: Záušnice, Harryll: Šperky, KNAKER: Šperky, Kaparaso: Záušnice, Cilda: Šperky

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?
Spirálová záušnice?

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Mokrá
Hloubka nálezu:10 cm
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
823x,
komentářů:
10,
nálezce:
Svicak Svicak
vyfotografováno:
11. července 2021,
vloženo:
11. července 2021

Komentáře

Šrot.

Myslím že to je vlasová ozdoba ze starší doby železné, už jich tu několik je ;-)

Jo jo, taky bych to nenazýval šrotem😉

Tohle je jasná spirálová záušnice. Skytský typ. Mladší doba železná (Laténská)
https://www.researchgate.net/profile/Zdenek_Benes/publication/325470666_Objekty_ze_starsi_doby_zelezne_z_Chotyse_okr_Kolin_a_spiralovite_zausnice_skytskeho_puvodu_ve_stredni_a_vychodni_Evrope_-_Settlement_features_of_Early_Iron_Age_from_Chotys_Kolin_distr_and_a_spiral_sha/links/5b1adf04aca272021cf3527c/Objekty-ze-starsi-doby-zelezne-z-Chotyse-okr-Kolin-a-spiralovite-zausnice-skytskeho-puvodu-ve-stredni-a-vychodni-Evrope-Settlement-features-of-Early-Iron-Age-from-Chotys-Kolin-distr-and-a-spiral.pdf

Ano, zcela jasná spirálová záušnice - naprosto spolehlivě určitelná z nejasné fotky neočištěného předmětu, ohnout kus drátu totiž uměli jenom ve starší době železné, potom už ne. Odkaz je zajímavý, ale tam došlo k vyzvednutí záušnic z datované kulturní vrstvy, některé jsou zdobené, atd.Zde jde o ojedinělý, téměř povrchový nález z lokality , kde probíhala po staletí těžba dřeva, případně zemědělská činnost. Stejný problém jako s bronzovými kroužky - všechny nalezené musí být z doby bronzové, nejhůře Latén ....potom už se nejspíš nedělaly.

Nálezci doporučuji to vzít odborníkům. Já jsem tuhle záušnici už našel a byla v poli na povrchu v oranici. Předpoklám, že pan skeptik nařkne i tu mou a posílám mu vzkaz, že z takových drátů a šrotu mají archeologové radost. Z čeho radost nemají, jsou lidé co házejí záušnice do šrotu!

:-) :-) :-)

Naprostý souhlas KNAKER, at to určí odborník po podrobném zkoumání. Já jsem nenapsal, že to nemůže být záušnice, jenom mi vadí suverénní a rádoby neomylné určování dle nepříliš ostrých fotografií.

O.K. To beru a jsem rád, že jsme se nakonec shodli! ;-) :-)

Jasně , je to jenom o diskusi bez emocí, máme společný zájem - správně určit nález, zdravím C

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru