SVATOSKA

Dnešni kop 12 gramů

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Jezuité (3 názory), Svátostky (3 názory), Panna Maria Svatohorská (Sacro Montana) (1 názor) somira: Jezuité, bublak: Svátostky, : Jezuité, Morrigna: Panna Maria Svatohorská (Sacro Montana), sock: Svátostky, Schonauer: Svátostky, Herry: Jezuité

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

SVATOSKA
SVATOSKA
SVATOSKA
SVATOSKA
SVATOSKA
SVATOSKA

Okolnosti nálezu

Lokalita:Královéhradecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:20 cm
Použitý detektor:Minelab safary
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
1274x,
komentářů:
10,
nálezce:
Werich Werich
vyfotografováno:
20. února 2015,
vloženo:
20. února 2015

Komentáře

Hezká. Jezuité na Svaté Hoře(Příbram), poč. 18. století.

Dikas.

Mohla by být i z 2. poloviny 17. století, nebo ne?

1622 - svatořečení obou světců na svátostce. 1722 - stoleté výročí svatořečení, kdy v tomto roce Jezuité "zaplavili" katol. Evropu podobnými kousky. 10 let poté(1732) byla na Sv. Hoře slavnostně korunována PM. Teď jde o to, jestli není právě i z tohoto roku(byť korunka vypadá ještě na "gotickou"), podle sochy, kterou Dienzenhofer právě vyrobil..... Spíš se ale přikláním k roku 1722.

...a nebo.... - že by ten r.1732?!? Když 2.1.1732 padlo v Římě rozhodnutí schválení korunovace PM, tak Jezutié nechali k připravované slavnosti vyrobit(taky v Římě) tyhle kousky?!?(proto ta gotic. korunka...). Bohužel nemám zrovna u sebe Přibila, tak nevím jestli on k této svátostce neuvádí něco bližšího(či jiného? ;-))

Aha, stoleté výročí, to mě nenapadlo. 1732 už určitě ne, korunky jsou ještě staré a korunovační medailky mají (předpokládám že když některé tak i ostatní) korunky uzavřené a v opisu zmíněný rok.
No já tu právě Přibila mám (na flash disku), k téhle konkrétní uvádí pouze, že se jedná o práci Alberta Hameraniho, soudě dle AH na podstavci sošky a rozdělovacích znamének ve formě trikelistu. Hamerani žil 1620 - 1677, ale nevím, jestli se tak i po jeho smrti nemohly značit kousky z jeho dílny, která pokračovala. No a pak je tu jiná medailka (se sv. Václavem), kterou Přibil podle znamének taky připisuje A.H. no a u té má poznámku, že byla nalezena v hrobě z roku 1694... takže minimálně některé byly i ze (sklonku) 17. století.

No právě, že jsou korunky "ještě staré" by to mohlo znamenat, že byla vyobrazena podoba sošky ještě z doby před tou korunovací(která proběhla tuším v létě 1732) - mezi tím lednem 1732 až do toho června(?). Těch dílen v Itálii bylo více a zrovna dílna Hamerani určitě používala zkratky AH i po jeho smrti. Nicméně značná část svátostek byla vydána k určité příležitosti(výročí, událost apod.).

Mám na mysli podobu sochy, která stojí na kamenném sloupu u Pražské brány přímo naproti soše korunované PM. Ta tam stojí od r.1661. Pravdou je, že arch. hrobní nález stejného kousku by hodně napověděl....

Ještě jedna poznámka: Sochy na portálu "Pražské brány" - Panna Maria, sv. Ignác a sv. Fr. Xaver jsou dílem J.O. Mayera z roku 1706. A roku 1723(rok po stoletém výročí svatořečení Ignáce a Fr. Xaverského) dostala milostná soška z darů poutníků zlatý a drahými kameny a perlami zdobený pancíř.

Jste dobry
diky všem.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru