Svátostka

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: sv. Jan Nepomucký (5 názorů), Panna Maria Šaštínská (Slovensko) (3 názory), Panna Maria Zellská (Rakousko) (2 názory), Svátostky (1 názor), Novověk (1 názor) GATTO: sv. Jan Nepomucký, Mac: Panna Maria Zellská (Rakousko), IRONMAN: Panna Maria Zellská (Rakousko), Tygrklok: sv. Jan Nepomucký, Morrigna: Panna Maria Šaštínská (Slovensko), : sv. Jan Nepomucký, Tomas2222: sv. Jan Nepomucký, tomxp: Svátostky, Matyas_11: Novověk, Herry: sv. Jan Nepomucký, Willard: Panna Maria Šaštínská (Slovensko), Nebria: Panna Maria Šaštínská (Slovensko)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Svátostka
Svátostka
Svátostka
Svátostka

Okolnosti nálezu

Lokalita:Jihomoravský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:GM 4 PRO W + spider 9"
6 hlasů
6 hlasů
zobrazeno:
1812x,
komentářů:
18,
nálezce:
kyl76 kyl76 Facebook
vyfotografováno:
2. srpna 2015,
vloženo:
3. srpna 2015

Komentáře

sv.Kajetán,či P.M.Zelská?,ale tipuji na sv.Kajetán ;-)

Nebo Jan Nepomucký. :-)

Ten mě taky napadl,podle té čapky.

Také může být,tyhle se dost špatně určují,každá strana něco jiné,někdy v tom mám fakt hokej :-D ;-)

Jsem koukal a porovnával,a měla by to být P.M.Zelská,má přes sebe plášť. ;-)

Tak tak. :-)

To není sv.Jan Nepomucký,je to ošemetné :-D,ale P.M. drží Ježíše v náručí,a přes sebe plášťík.Dle mého názoru P.M.Zellská.Chtělo by to vyjádření Fiha či Morrigna.To jsou znalci.Třeba se pletu :-) ;-)

To asi by chtělo :-)

Tygrklok-máš recht,některé svátostky,jsou těžké na určení,ani nevím proč se těmto artefaktům říká svátostky,??vím,že to má jiné určení,ale člověk se učí pořád,a votooooom to je :-D,a veškeré diskuze,jsou směrodatné a mají přínos k určení na dané téma :-) ;-)

Herry tak to je určitě pravda co píšeš, taky mě pár věcí tady překvapuje ale je to o tom změnit hlasování a dobrat se nějakým způsobem k pravdě a nenechat to tak jak to je, třeba ve špatném zařazení a pak je v tom "bordel" :-) ;-)

Na první fotce je Pieta - Panna Maria drží na klíně tělo mrtvého Krista sundaného z kříže (je to dospělý muž, žádné miminko, na jedné straně mu visí na zem nohy, na druhé obvykle ruka). Může být zahalená pláštíkem, můžou okolo ní létat andílci, ale je to Pieta. Tady v katalogu máme Pietu dohromady s Pannou Marii Sedmibolestnou. Slavné a zázračné obrazy Piet jsou na mnoha místech - v Čechách například v Bohosudově (Panna Maria Bohosudovská - Mariaschein - Krupka), na Slovensku Panna Maria Šaštínská, patří tam i Panna Marie Třídubská( i když tam má Kristovo tělo více vzpřímenou polohu) a další. Která konkrétní je na této svátostce jde zjistit z nápisu, já ho ale z fotky nerozluštím.
Na druhé straně je klasický Jan Nepomucký, v ruce nakloněný krucifix, na hlavě biret, nad ním svatozář z hvězd, v pozadí most a na něm dokonce postavy biřiců. Výmluvný je i nápis S. IOAN. Kajetán má na klíně polostojícího Ježíška...
Harry - svátostky nebo také svátostniny jsou drobné předměty spojené s praktikováním víry, můžou být posvěcené. Patří mezi ně například svaté obrázky, křížky a medailky, u kterých se v detektorářských kruzích vžilo pojmenování svátostky.
Tygrklok - naprosto souhlas, chtělo by to, aby lidé opravovali svoje hlasování, pokud se ukáže, že se spletli. Může to dělat admin, ale je to pro něj práce navíc. Není nijak vyjímečné, že tady někdo napíše komentář ve kterém vysvětlí, proč je předmět zařazen špatně, přidá odkazy, lidi mu odpoví "jé no vidíš, tak díkes" ale hlasování už nepřekliknou. Tak vzniká zbytečný zmatek, jako by nestačilo, že jsou svátostku oboustranné a některé patří třeba do tří kategorií současně :-)

Morrigna vyčerpávající komentář super vysvětlení díky :-)

Doufám že si to přečte víc lidí a budou se podle toho alespoň trochu řídit :-)

Morrigna:dík za osvětu ;-),teď jsem došel domů a koukám kolik komentářů.Honem jsem se musel podívat,jestli se mi to tu nehádá. :-)

Jde o slovenský Šaštín na 100%. Pieta vyobrazená právě se sv. Janem Nepomuckým se vyskytuje docela často.

Také děkuji za vysvětlení.Fiha a Morrigna,jste doopravdy znalci,a moc si vás vážím,moc,ale nevím jestli se něco změní :-/Myslím si,že ohledně svátostek,se nikdy s určitostí,nedá přesně určit která je která,i když je daná,ale vždy se najde názor jedince,třeba i mě,který určitou svátostku špatně určí,tím,že praktikování víry je v určitým smyslu někdy docela nejasné ;-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru