Tak nevím ,je to sklo nebo šutr?

Nedokážu posoudit a tak vlkádám sem,zdejším borcům. Nalezeno na poli na povrchu při hledání detíkem.Váha viz foto ,rozměry cca 5X4X3,5cm.Zařazovat do přírodnin nechci abych případně nebyl za vokurkua nedělal bordel v katalogu :)

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Přírodniny a fosílie (2 názory) GATTO: Přírodniny a fosílie, jarkan: Přírodniny a fosílie

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Tak nevím ,je to sklo nebo šutr?
Tak nevím ,je to sklo nebo šutr?
Tak nevím ,je to sklo nebo šutr?
Tak nevím ,je to sklo nebo šutr?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:0 cm
Použitý detektor:oči
3 hlasy
3 hlasy
zobrazeno:
5256x,
komentářů:
18,
nálezce:
mirec13 mirec13
vyfotografováno:
20. srpna 2017,
vloženo:
20. srpna 2017

Komentáře

Klasika struska.

Tak jinak, nenalezeno detektorem. nevodivé a na lomu v prostředku světle hnědé.Strusku už jsem kopl a na detektor reagovala.

Ale struska (není struska jako struska) může mít velmi různorodé chemické a fyzikální vlastnosti! To, že ti jednou detektor "reagoval" na strusku, vůbec nic neznamená. Např. v některých struskách vzniklých při výrobě surového železa, můžeš najít malé (ale i větší až i velké - viditelné okem) částice surového železa. Nebo mohou dokonce obsahovat i kus železné houby (surového železa). U jiných strusek vzniklých při výrobě barevných kovů (např. mědi) se dají najít zase jiné částice kovů. To všechno detektor bere. Čemu se divíš!

Ok beru to ale je možné aby lom nebo prasklina na strusce melo prosvitný efekt skla?

A co třeba struska z tavení skla?

Přesně, jak říká lumberjack,u nás je to mraky, prostě odpad tavby ;-)

To, jestli bude ta hmota průsvitná nebo neprůsvitná, opět záleží na tom, jaké má chemické a fyzikální vlastnosti. Od toho se to přece vše odvíjí! Můžeš se setkat i se zcela neprůhlednými tmavými (nebo různě zbarvenými!) struskami. Jistě, některé průsvitné budou a jsou, jiné průsvitné nebudou. Některé ti detík brát bude a jiné ne a vubec si jich ani nevšimne. Např. ty, které vznikaly při vápenické činnosti (ty často vznikly uvnitř na stěnách pece z jejího stavebního materiálu, jenž byl tvořen kameny a jíly), by ti brát detík neměl. Ale nedá se na to úplně stoprocentně spolehnout! Při sklářský činnosti něco málo tavenin/strusek kdysi ve starých pecích vznikalo, ale opět je to ze samotného tělesa ze stavebního materiálu pecí. Jinak při výrobě skla, žádné strusky nevznikají, podstatou je přece vyrobit sklářský kmen (ten často lidi zaměňují za strusky; za strusky zaměňují také tzv. nístějové sklo) a z něho pak vyrábět výrobky (skleněný odpad se recykluje). Byla tam u vás kdysi nějaká činnost jako železářství nebo vápenictví?

Jestli se ptáš mne,tak u nás byli takový menší sklárny,které začátkem 20st.vyhořeli ,takže tenhle matroš je roztahanej všude po okolí :-)

Vím, že dneska archeologové výraz sklářská struska už nepoužívají, ale dříve se vyskytoval. Při vsázce do pece se přece přidával redukční materiál (potš, vápenec, někdy struska z výroby železa) a ten s materiálem z vnitřku pece tvoří odpad hodně podobný srusce z výroby železa.

Ta otázka samozřejmě směřovala na autora příspěvku. Ale je dobře, že i ty to komentuješ a že se tu vyjadřuješ. U nás byly v minulosti taktéž - asi všude po okolí - menší sklárny (Železnobrodsko, Tanvaldsko). Jak píšeš, na takovéto hmoty se dá narazit téměř všude a na různých místech. U nás se jich hodně hromadí v tocích (Kamenice, Jizera). Ale u nás bylo všude v okolí navíc rozšířené i to železářství (železárna Engentál/Jesenný a další) a vápenictví (téměř v každý druhý vsi). Při samotné výrobě skla takovéto hmoty nevznikají! Na výrobu skla potřebuješ velmi čisté suroviny. Mrkněte se na to, jak se vyrábí sklo dnes a co se "dává" do pece - https://www.youtube.com/watch?v=yQIN0iWz6nc

Tady jak se dělá surové železo, jak paket atd., strusky tam uvidíte taky. Tohle je můj nejoblíbenější železář (Thijs van de Manakker). Trochu si to nastudujte... http://www.thijsvandemanakker.com/index.php/videos

Právě že ne. Ani železárny ani vápenice nebo sklárny. Právě proto jsem to hodil na LP. Mě samotnému to právě připadá jako tav ze sklárny. Jinak dík za vyčerpávající odpověď.

Cobasico - já jsem hnedle od vedle :-D
Dík za odkaz, až přijdu domů, tak to zkouknu.

Taky díky Cobasico, rád se poučím ;-)

lumberjack: Od vedle, takže Jablonec n. Jizerou a okolí?

To mirec13: Někdy se ty strusky od toho místa, kde vznikly, dokáží dostat velice daleko! Samozřejmě ne svým přičiněním! Nakonec je to odpad a nikdo o něj nestojí, takže se s ním i různě manipuluje a převáží se a vyhazuje se po rygolech, mezích, polích, úvozech. Znám těch míst několik. Nakonec o tom, že tam takové činnosti u vás byly, nemusíš ani vědět. Já osobně jsem po okolí našel cca 12 vápenických objektů, o kterých nikdy nikdo v životě neslyšel a nikdo o nich nikdy nikde nepsal. Dva z nich byly archeologicky zkoumány a oba obsahovaly strusky. Několik sklářských hutí tu bylo taktéž v minulosti zkoumáno. Ale k tomu nic nenapíšu, protože lidi jsou dnes takový jaký jsou a nic jim není svatý. U místní železárny (Engentál/Jesenný) je taktéž X množství strusky. I ta se dostala různě po okolí.

Cobasico - Jablonec ne. Já jsem z města pohřeního ruchu. Spalovna, krematorium a dva hřbitovy :-D

lumberjack: Aha, tak tedy na druhou stranu. Dobrý...

Jinak, tady ještě pro vážné zájemce doporučuju jedno video. Je to tradiční výroba železa u "jednoho kmene v Africe". Video je trochu delší, ale stojí opravdu podívat se na něj a dokoukat až dokonce, protože to se u nás opravdu nevidí! ...

https://www.youtube.com/watch?v=RuCnZClWwpQ

Na pole se strusky dostaly i jako hnojivo.Jinak po tavběželezné rudy z vysokým obsahem křemene vznikne ve strusce sklo úplně běžně.U nás v okolí se železo doloženě těžilo od 12 století a sklo se tu nachází buď černé nebo modré.A v místně se najdou i strusková jádra.Z čistého železa.Vezl sem z pole kousky co měly i 50 kilo. :-)

Mineralogie koníček ,je to šutr i sklo.Lavové sklo obsidian😉

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru