TOLAR Ferdinand II

Ahoj všem slušným hledačům, již sem se včera zmínil v chatu, že neděle byla mým šťastným dnem a zadařilo se nalézt v lese Tolar Ferdinanda II 1622. Bojím se ho čistit, tak si nechám rád poradit. Jak už to tak bývá, tak nález se mi podařil na místě, kde bych to v životě nečekal, v části lesa, kde nevede žádná cesta a dle map to nic zajímavého nevěští. Vlastně sem tam šel jen proto, že sem v té části lesa nikdy nebyl a že se nachází v katastru mé rodné obce. Chodil sem tam asi 2 hodiny a padaly jen brokovky a knoflíky a celkově signálu bylo spíš méně než sem zvyklý a v tom přišel další signál... Kopu kopu, 10 cm hlíny venku a signál dál uprostřed díry ... kopu dál ... v hlavě vidím další olověný náboj a najednou se cosi velkého uvolnilo z hrany díry a já do ruky beru cosi velkého kulatého. V první chvíli sem byl přesvědčen, že sem našel 30ti krejcar 1806, s kterým se již měl zkušenost, ale po chvíli mi došlo, že se jedná o něco jiného, vidím, že mince není přesně kulatá, vidím poměrně dobře ražbu v hnědém povlaku a v tom čtu Ferdinand... a v té chvíli mi to začíná docházet... abych ale předešel předčasné radosti, slinami čistím hranu mince a v tom vidím stříbrnou barvu a ano, asi se fakt stalo, že v rukou držím pravej tolárek a ne nějaké falzum ... na místě sem seděl dál, asi půl hodiny a snažil sem se ještě trochu slinami minci očistit, ale nebyl sem příliš úspěšný. Doma sem minci nechal ve vodě asi den a pak sem to jemným kartáčkem zkoušel čistit, trochu se zadařilo, ale silné hnědé vrstvy stále zůstavají, tak si rád nechám poradit, rozhodně nechci nic uspěchat. Nálezová fotka bohužel jen mobilem, ale tím, jak na té minci byl ten silný povlak, tak to snad tak nevadí... Přeji všem hezké nálezy.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 150 Kipperkreuzer (150 Krejcar kiprový) (č. 3307) Ferdinand II. (1590–1637) 150 Kipperkreuzer (150 Krejcar kiprový)

Názory uživatelů

Průměr: 43,0 mm
Váha: 24,00 g
Území ražby: České území (3 názory), Čechy do roku 1637 (2 názory)
Panovník: Ferdinand II. (1590–1637) (10 názorů)
Rok ražby: 1622 (6 názorů)
Nominál: 1 Thaler (1 Tolar) (6 názorů), 150 Kipperkreuzer (150 Krejcar kiprový) (1 názor), 1/4 Thaler (1/4 Tolar) (1 názor)
Materiál: Stříbro (Ag) (8 názorů)
Č. mince: Ferdinand II. (1590–1637) – 1 Thaler (1 Tolar) (č. 2617) (3 názory), Ferdinand II. (1590–1637) – 150 Kipperkreuzer (150 Krejcar kiprový) (č. 3307) (2 názory)
: 3307, jarkan: 2617, Zden.B: 3307, Alisia: 2617, soma: 2617, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II
TOLAR Ferdinand II

Okolnosti nálezu

Hloubka nálezu:20 cm
115 hlasů
115 hlasů
zobrazeno:
5670x,
komentářů:
44,
nálezce:
kesybz kesybz
vyfotografováno:
2. července 2017,
vloženo:
4. července 2017

Komentáře

Nádhera!! :-O :-O :-) ;-)
Gratulace :)

Tak te je super, velká grtulace

Ještě zkus jedlou sodu, udělej takovou hustou pastu a jenom tři mezi prstama, já tak čistím všechno stříbro a jde to perfektně

Pěkný kolo gratulace :-) :-) :-)

Dej ho na pár minut do fixinely a bude jako nový!Je to dobré stříbro.Možná tu bude mít někdo keci,ale je to vyzkouseny. :-)

Že by tento - https://en.numista.com/catalogue/pieces79181.html

Gratulace! :-) Ač tomu stále nemůžu uvěřit, taky jsem měl to štěstí. :-) Přeju každému aspoň jeden.

cooooooo :-O :-O :-O tohle je jeden z mjich snů 8-) gratuluji k nádheře a věřim že bude luxusní

Mega kolo-super nález,moc gratuluji!!! :-) ;-) :-)

pěkný,taky už jsem měl tu čest s tolárkem :-) ;-)

Díky všem za gratulace. Chce to velkou trpělivost a určitě na každého čeká někde ten jeho poklad. Díky za rady, ohledně čištění. Jo, taky sem někde četl, že ta kvalita stříbra asi je nic moc no, tak na to budu brát ohled a zkusím třeba velice jemný roztok kyseliny citronové, no prostě si s tím pohraji. díky všem ještě jednou...

pěkny kolaček,gratulka ;-)

Gratuluji ;-)a kocour je fakt dobrej,klobouček dolů :-)

Skus destilovanou vodu jemnej zubní kartaček a tak měsíc pomalu odmáčetčistit a měnit destilku ona je hladová a snaží se zase obohatit minerálama ale není tak agresivní jak citron .já to čistím vodou s pár kapkama citronky ale jsem opatrný abych to nepřehnal ;-)

ntvl, tak to je nádherná omniovka. :-D Parádní nález.
S citronkou bych na to zatím nešel. To hnědé je naštěstí jenom hlína, kterou sice vodou neodmočíš, ale citronkou taky ne. Chce to na pár minut slabý roztok NaOH za průběžného hlídání a jemného pošimrání zubním kartáčkem pod vodou. Na závěr léčby dobře opláchnout a nechat ve vodě pár hodin odstát. Citronku budeš potřebovat až následně na odstranění toho měděnkového flíčku 1.foto - 4.hod. Tady bych to osobně vzal jenom lokálně - uchošťourem. Pak taky nechat aspoň pár hodin odsát ve vodě.
Tož čištění zdar a doufám, že ať zvolíš jakýkoliv způsob, výsledek snažení nám ukážeš. ;-)

To si neviem ani predstaviť držať ho na ruke.Parada agratulacia

Krasavec :-)

Fakt bomba grt :-)

Nevěřím svým očím, takový kolečko snový...je tohle možný jen tak v lese?... ;-) :-) :-)
Moc hezká prezentace, nikdo nepochybuje, že je opravdu kopanej. ;-) :-D
Gratuluju a hledej další jeho kámoše... :-)

Pěknej kopanec. Stříbro čistím tak že dam alobal do hrnečku vložim minci zaliju horkou vodou zasypu práškem do pečiva a po deseti minutách vyndám minci a flanelovým hadrem očistím. Jeli to málo postup opakuji. Zatim vše v pohodě žádné havárie jako tomu bylo např. u citronky a pod.

Gratulace :-) taky už jsem pocítil. Baví mě na nich ta surovost, jak je to jinak tlustý , prostě sražený kusanec stříbra. Užij si ho, jsem zvědav co z něj vyleze. Sodu vynech, brousí moc do lesku a u tohoto to určitě žádoucí nebude.

Moje posledni meta po valavovi2 je právě tolar supr gralulka :-P

Super gratulace nádhera 8-)

Parádní koláč. Taky bych někdy chtěla. Velká gratulace :-)

Jsi borec!

Člověk ráno otevře oči a kouká na tu krásu ve jiní nacházejí :-). Krásný kolo :-)

Nádhera, kolo na tři prsty :-) gratulace veliká ;-)

dost dobrý :-P

Na kiprovou minci vypada ze bude jeste pekna ale jak rika kocour ryzost je bidna. Takze chemii vubec!!!. Hod to do destilky, sem tam ji vymen a nech to tam koupat a mekym paratkem pod lupou muzes cistit ty usazeniny. Muze to trvat klidne tydny. Ale neprijdes o patinu ani ti to nezcervena nebo se nenarusi povrch, v podstate uz ji neznicis vic nez ji zasahl zub casu. Na citron, sodu a podobny nesmysli se vyprdni. Budes to mit rychli ale riskujes ze minci donicis. Jinak gratulace ,.)

Uff to je poradnej kolac a nadhernej . Gratulace ;-)

Opět děkuji všem za hezké komentáře a upřímné rady ohledně čištění. Začnu tou destilkou, budu si s ní hrát třeba několik týdnů a uvidím... :)

No peknej talir :-O ;-)
Citronku vubec,to je zbytecne
Sodu VUBEC,das dolu patinku a mince bude jak ocumlana,to same chelaton ee
A ani jine nesmysli
Kdyz uz bych pouzil nejaky roztok,tak na chvilenku do slabeho roztoku cpavkove vody
Patinka ti zustane,relief ti vyleze a zbytek zustane tmavsi...

Tak to je kolac jako kraaava! No ty kraaasno...to bych pral najit kazdymu koleckarovi, fakt jo. To je hustopes, krasnej nalez a velke gratulace nalezci! ;-)

myslím, ře sis to užil co ?

Je to určitě super pocit. Připadá mi, že mám z toho radost čím dál větší, že mi to dochází postupně. Nejlepší na tom je, jak super nález přijde zcela nečekaně, kdy člověk kope další brokovku a v tom tohle...
Nebyl to totiž můj oblíbený signál, bylo znát, že se sice jedná o hlouběji uložený předmět, ale na konci signálu bylo takový to zašustění, který mívám třeba u olověných nábojů. Tolárek v zemi ležel zřejmě trochu na hraně. Určitě to může posloužit i jako motivace pro ostatní hledače, kdy i zdánlivě neatraktivní lokalita může přinést super nález. Už přes týden ho mám v destilce a pomalu ale jistě se odlupuje. :)

Pak dej foto prosim dik

Normalne mi spadla brada :D takovej kolac :D obrovska gratulace !!
Az opatrne docistis,dej prosim fotky :)
Ja osobne mam zkusenost s roztokem na stribrny mince a vibracni cistickou,ale odbornici zde ti poradi urcite lepe ;)

Ano, je to 150 krejcar, po částečném vyčištění se mi tam hezky objevila 150. :)

Jojo, tak toto až jednou najdu, tak v ten moment to tam se mnou jebne o zem a bude po srandě.. Detektor odkazuju Hanzovi.. 8-)

Dodej foto po očistě, rad bych mrkl ;-)

Přidány fotky po měsíčním naložení v destilované vodě a čištění jemným kartáčkem. :)

No těpic, taková medaile... :-O

Parádní na to ze je kyprovni škoda že je nedělaly v ryzosti to už by na flaknuti stačilo grt .taky chcu :-P :-P

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru