Úlomek hřivny?

Dnešní rychlá podvečerní hledačka na poli, nedaleko chalupy.
Minulý rok, ještě v létě, jsem zde nenašel nic, krom pár kulek a stejné to bylo i další roky zpět.

Začnu hned po příchodu, na kraji pole, od kterého je to už jen metr a půl k cestě.
Raději jdu dál, protože právě zde je nejvíce odpadu.
Během mého chaotického brouzdání se po poli jsem usoudil, že udělám oblouk kolem sloupu elektrického vedení a půjdu k cestě, kde těch posledních pár minut ještě zkusím využít k ozkoušení prostoru u cesty, výměnou za časté kopání odpadu.
Když přijdu a procházím kolem malého stromku, pod docela vysokým signálem vykopu, pravděpodobně, buben revolveru, ale má celkem 12 míst pro projektily a to poměrně malé, tudíž usuzuji, že byl na zajíce či nějaké ptactvo.
Po dvou metrech pěkný signál, kopnu a následně nalézám tento předmět a první, co mne napadlo je to, že to nebude jen tak ledajaký drát.

Popis:
rozměry: 4×58mm
materiál: měď

Předem děkuji za určení.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Úlomek měděné hřivny (4 názory), Hřivny (1 názor) GATTO: Úlomek měděné hřivny, nastezce: Úlomek měděné hřivny, Karinn: Úlomek měděné hřivny, : Úlomek měděné hřivny, Kaparaso: Hřivny

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Úlomek hřivny?
Úlomek hřivny?
Úlomek hřivny?
Úlomek hřivny?
Úlomek hřivny?
Úlomek hřivny?

Okolnosti nálezu

Lokalita:Liberecký kraj
Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:4 cm
Použitý detektor:Equinox 600
2 hlasy
2 hlasy
zobrazeno:
1048x,
komentářů:
8,
nálezce:
peetea peetea
vyfotografováno:
26. července 2021,
vloženo:
26. července 2021

Komentáře

Díky za určení :-)

no, tak zrovna na hřivny tu jsou opravdu kadeti, pokud to někdo takto pozná, ať přeháže ten bordel v hřivnách, kde je plno nehřiven
- pokud chceš mít jistotu, zajdi si někam, kde tomu opravdu rozumí

no, hlavně se nedá pořádně poznat, jestli to jsou kusy bronzu, mosazi, nebo mědi, jak se najde něco prohlýho, tak je to hned hřivna, neříkám, že je to jednoduché to z fotek rozpoznat, ale tu se vždy najde někdo, kdo s tím nemá absolutně žádný problém

Co jiného by to tedy mohlo být, když ne hřivna?
Někdo si hrál s drátama, nebo jen kus nějakého novověkého šrotu?

cokoli.....

Přesně jak píše kolega Luke. Každý tlustý, prohnutý a správně tvarovaný kus kovu, bez ohledu na to, jestli se jedná o měď, bronz nebo mosaz, se tu určuje jako zlomek měděné hřivny. Naprostou většinu hřiven a jejich zlomků ve zdejším katalogu tvoří právě takovéhle nečitelné kusy, které by i s nálezovými okolnostmi šli zařadit obtížně.
Netvrdím tu, že zlomky hřiven neexistují, ale řadit mezi ně jakýkoli kus prohnuté slitiny mědi, je trochu hloupé. Ale pokud k tomu archeolog pravěkář řekl své, pak mlčím.
K tomu co by to mohlo být ? Drtivá většina bude přetržený postrojový kroužek, nebo podobné haraburdí, menší část pak například přetržená přezka (viz. : https://finds.org.uk/database/artefacts/record/id/865463) a úplně nejmenší část budou tvořit zlomky hřiven.

lukegoss, Brumla: Amen. Není co dodat, naprostý souhlas.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru