Válečný záslužný kříž

Podařilo se mi sehnat tento krásný kousek do sbírky.
Není kopaný, ani mnou nalezený, tak se předem omlouvám, snad to nebude vadit :)
Údajně patřil členovy SS, který bojoval u Stalingradu.

Materiál: postříbřený tombak
Váha: 27,3 gramu
Značení číslo: 15
Výrobce: Friedrich Orth (Wien)

Přikládám popisek záslužných křížů, který jste mohli vidět na různých stránkách, nebo knihách

Tzv. Řád Válečného záslužného kříže (Der Orden des Kriegsverdienstkreuzes) – dále jen VZK byl založen výnosem říšského kancléře A. Hitlera ze dne 18. 10. 1939. Účel jeho vzniku je nejlépe patrný z výňatku z tohoto výnosu: „Jako symbol uznání za zásluhy v nám vnucené válce, které nemohou být oceněny Železným křížem, zakládám Řád Válečného záslužného kříže.“ Svými třídami a barvami stuhy se opíralo toto vyznamenání o Železný kříž.

VZK byl založen ve dvou třídách s meči a bez mečů. Verze s meči byla udělována za vynikající zásluhy při nasazení ohroženém nepřátelskými zbraněmi nebo za vynikající zásluhy při vojenském vedení války (mohla jej tedy obdržet osoba, která přišla do styku s ozbrojeným nepřítelem v zázemí, tedy ne přímo při frontovém boji, např. za boj s partyzány či teroristickými jednotkami, výsadkáři apod. VZK s meči byli např. vyznamenáni všichni vojáci, kteří se osvědčili v boji s pachateli atentátu na R. Heydricha v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Praze). VZK s meči bylo proto také častým vyznamenáním příslušníků gestapa, zaměřených proti domácímu odboji. Verze bez mečů byla udělována za vynikající zásluhy při plnění jiných válečných úkolů, při němž dotyčný nepřišel do styku s nepřátelskými zbraněmi.

VZK s meči i bez mečů byl stejně jako Železný kříž založen ve dvou třídách, popsaných v dalším textu. Po smrti vyznamenaného nebyla povinnost VZK vracet, zůstal příbuzným v upomínku na jeho držitele.

Počátek udílení VZK byl Hitlerem stanoven na leden 1940. Od 20. 2. 1940 začaly být vyřizovány první návrhy na vyznamenání. Z ustanovení o udílení vyplývá, že udělení jednotlivých tříd VZK bylo závislé pouze na konkrétních zásluhách a nemělo vztah k příslušné služební hodnosti. Výjimečně mohl být udělen VZK 1. tř. bez předchozího vlastnictví VZK 2. tř. V těchto případech, podmíněných opravdu vynikajícími zásluhami, byly uděleny obě třídy najednou. Pokud byl nositel VZK bez mečů později vyznamenán VZK s meči, bylo mu povoleno nosit pouze verzi s meči. Držitel VZK s meči však již následně nemohl být vyznamenán VZK bez mečů. Pokud byl jediný člověk vyznamenán VZK i Železným křížem, nebyl povinen jedno z vyznamenání odložit a mohl nosit obě.

Pro udělení VZK připadal v úvahu každý příslušník Wehrmachtu a jeho přidružených složek, NSDAP a jejích přidružených složek, stejně jako příslušníci komunálních zásobovacích podniků, zemědělci, horníci atd. V dodatcích zakládajícího ustanovení je doslova uvedeno: „Pro udělení přicházejí v úvahu: všechny týlové jednotky pozemní armády, všechny služebny, které se nepodílí bezprostředně a rozhodně na vojenském velení stejně jako příslušníci záložních armád.“ Dále je zde zdůrazněno: „VZK je plnohodnotné vyznamenání a ne žádný masový upomínkový odznak, nejde rovněž o žádnou náhradu za chybějící Železné kříže.“

Smysluplně o tom vypovídají úzce pojaté předpoklady pro udělení obou těchto vyznamenání, jen je nutno předpoklad „statečnost v boji s nepřítelem“ (pro Železný kříž) nahradit pojmem „vynikající zásluhy pro vedení války“ (pro VZK).

Udělování VZK ženám nebylo původně plánováno, neboť pro ženské osoby je určena Válečná záslužná medaile (viz níže) případně Vyznamenání za péči o národ (Ehrenzeichen für Deutsche Volkspflege). Toto ustanovení bylo v únoru 1941 zmírněno. Od tohoto data mohly být ve zvláštních případech vyznamenávány VZK, avšak pouze bez mečů, také ženy. Na základě výnosu Vůdce ze dne 27. 7. 1943 mohly být ženy ve výjimečných případech dekorovány i VZK s meči.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Záslužný kříž I. třídy (2 názory), Padělky - kopie - fake (1 názor) Stygly: Záslužný kříž I. třídy, Hujer71: Padělky - kopie - fake, Willard: Záslužný kříž I. třídy

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
Válečný záslužný kříž
11 hlasů
11 hlasů
zobrazeno:
2630x,
komentářů:
18,
nálezce:
Stygly Stygly
vyfotografováno:
5. dubna 2018,
vloženo:
5. dubna 2018

Komentáře

Samotná tragedie u Stalingradu se SS bezprostředně netýkala neboť se právě formovaly v Německu, tudíž to že byl u SS a bojoval u Stalingradu , tomu se nechc moc věřit ;-)

Podle mého to originál nebude, hlavně kvůli uchycení té spony. Viz:
http://www.warcross.cz/wordpress/?paged=5

Článek dlouhý jak bible, třesoucí se ruce držící artefakt opravdového Nadčlověka z elitní božské organizace SS a ona to polská levá od vykuka.... :-) :-) :-D A my jsem ho měli nosit na rukou, jaké krásné nacistické vyznamenání
Tak to mě pobavilo! 8-)

Nenakupoval jsi náhodou z Aukra ? Tam i uschlé ho*no patří esesákovi :D

To ze to komu to patřilo sice být pravda nemusí, ale je to origo, a to je hlavní.
Přidal jsem dvě fotky tak se podívejte.
Ahoj, a hezky den :-)

A navíc, ten článek nenutil jsem vás to číst, když to číst nechceš, protože je to dlouhý tak se podívej jen na fotky.

hola, můžeš prosím tě vložit ještě pár fotek zadní strany? na foto 4 se mi to nějak nezdá...

Pokud je to originál, což já osobně nepoznám, pak se Styglymu omlouvám. Můj problém je ten, že tyhle věci nemusím, a to se odráží v mých komentářích.

Stav se vzejtra v Chuchly na mil.burze. Mužeš tam nabít kokos Polákum, protože žádnej není nevynej a šmelina je jejich národní sport. 8-) Jinak pěkné fake.

To že máš glejch od warcross vůbec nic neznamená a je k ničemu,pouze vyhozené peníze. .az budeš mít papír od weitze.com... tam můžeš machrovat :-P

Je to originál,melou tady ko..t.ny.

Určitě se nechci přít, jen se mi prostě zdá, že na stránkách Warcross to uchycení jehly(což má být hlavní znak originálu)vypadá jinak, pod tím "pan těm je zřetelná oválná vyvýšenina... Nic víc, ani méně.

..."pantem"...


přátelé, totok ide mimo mě, bo temu nehovím, tak nemůžu posuzovat.....
- ale to lejstro psal člověk, který to měl v ruce - mezi tímto se artiklem čtvrt století pohybuje, dělá posudky pouze na německé odznaky a vyznamenání /takže asi žádnej trouba, kerej vám napíše - originál - i na to německý hovno..../
- a dokonce tento "neználek" napsal i knihu, tak se mi tak nějak nechce věřit, že by tento odborník nepoznal nějaký polský jednoduchý fake, když tady ho levou zadní odhalí každej druhej borec

opr. - ...- mezi tímto artiklem se čtvrt století pohybuje, ....

Chlape knihu dokáže napsat každej trouba. Některé jsou opravdu veselé. Třeba gravity knife od věhlasného autora kterej dal do knížky všechny fejky co jsou a všechno vydává za originál. Ale jak je to jednou v knížce tak je to pravda. Zrovna dneska jsem se na burze smál až jsem se za břicho popadal. 8-)

tojo, ale mi neříkej, že by takhle někdo normálně dával certifikáty, kdyby nerozeznal základní kopie, to by už na něj dávno někdo vlítnul, bo napsat knihu s hovadinama je jedna věc a balamutit lidi fejkovýma lejstrama a vlastně je podvádět je věc druhá a docela závažná, bo z teho vzniká docela velká finanční újma kupujících

To lukegoss.
Máš pravdu, ale jsk jsem psal výše, tentýž člověk, který vydal posudek na stránkách uvádí oválnou vyvýšeninu pod pantem jehly jako hlavní znak, včetně fotografie. Nic nerozporuji, jen konstatuji.

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru