Výkonostňák HJ

O TÉTO USTUPOVCE BYCH RÁD NAPSAL ČLÁNEK :) nalezený výkonnostní odznak Hitlerjugend , společně s ním na ústupovce byla ještě stará máselnice, munice, a další věci ...:) navíc jsem spokojený s očistou, na to jak vypadal se z něj vyklubal krasavec

Jde o výkonnostní odznak Hitlerjugend (HJ Leistungsabzeichen), který zavedl vůdce HJ Reichsjugendführer Baldur von Schirach v červnu 1934. Na odznaku je nápis „Für Leistungen in der H.J.“ (Za výkony v Hitlerjugend) a protíná ho šipka - runa Tyr, která byla symbolem vůdcovství.

Odznak existoval v několika variantách (železná (černá), bronzová, stříbrná, zlatá), které se udělovaly podle věku a dosažených úspěchů (v 15, 16 a 17 letech). Bronzové provedení je možné vidět zde a zlaté ve dvou velikostech zde. Odznak se uděloval za splněné úkoly a úspěchy v oblasti sportu a v různých branných cvičeních (střelba, orientace podle mapy, pochody, maskování atd.). Ve 30. letech byly testovány i politické znalosti. Nošen měl být vpravo na prsou, ale nosil se často i vlevo (foto zde - třetí shora). Kromě odznaku nositel dostal i nášivku na stejnokroj. Do konce roku 1943 mělo být uděleno asi 350 tisíc těchto odznaků.

Pro nejmladší děti ve věku 10-14 let, které byly v rámci Hitlerjugend organizovány v Deutsches Jungvolk, existoval podobný odznak s runou Sig a nápisem „Für Leistungen im D.J.“.

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Hitlerjugend (1 názor)
Greeny97: Hitlerjugend, Hlas admina (?)

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ
Výkonostňák HJ

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Vlhká
Hloubka nálezu:10 cm
Použitý detektor:BH Pro
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1541x,
komentářů:
4,
nálezce:
Greeny97 Greeny97
vyfotografováno:
30. dubna 2020,
vloženo:
4. května 2020

Komentáře

Ten tedy prokouk ;-)

Pěkně vyčistěno
Koukám že udělovací číslo je dobově zaškrtané...

Včera jsem ho taky kopl, rád bych se zeptat čím jste vyčistil. Děkuji

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru