Zákopový prsten (torzo)

Nález z okraje starého rybníka.
Bohužel stav je takový, ale i tak radost.
Přidávám pár úryvků z článku https://www.vhu.cz/prstenek-v-upominku-na-svetovou-valku/
...

Zákopové prsteny a jejich původ

Typické zákopové prsteny, jsou podle rozšířené legendy dílem zručných vojáků, kteří si jejich výrobou krátili dlouhou chvíli v zákopech. Dnešní výzkum ukazuje, že zdaleka ne všechny prsteny musí pocházet od vojáků. Jejich produkcí si zřejmě přivydělávali i civilisté, žijící poblíž frontové linie, a to ještě dlouhá desetiletí po skončení války, kdy se bojiště proměnilo v turistickou atrakci. Dále je mezi výrobce třeba zahrnout válečné zajatce, raněné vojáky v lazaretech, rekonvalescenty a samozřejmě i novodobé padělatele. Zvyk vyrábět prsteny byl rozšířený u vojáků obou bojujících stran a na všech frontách první světové války. Pozoruhodná je i vzájemná podobnost mnoha prstenů, na kterých by mnohdy bez vyrytých nápisů bylo jen obtížně rozeznatelné, zda vznikly ve Francii, Itálii či v Rusku. První zmínky o výrobě zákopových prstenů najdeme v českém prostředí symbolicky v souvislosti s legionáři Roty Nazdar.
...
Výroba prstenů

Zákopové prsteny byly vyráběny z materiálu nalezeného na bojišti. Vzhledem k omezeným možnostem obrábění se preferovaly měkké a snadno roztavitelné kovy. Zdaleka nejpopulárnější byl hliník, který se získával z časovačů dělostřelecké munice, ale nadšení řemeslníci dokázali zužitkovat prakticky libovolný kousek kovu. Karel Poláček ve svém románu Podzemní město popisuje zálibu vojáků v hledání surovin na výrobu prstýnků prostřednictvím postavy protřelého šmelináře Maštalíře takto: „Někde vybuchl šrapnel. Nejdříve spatřil bílý obláček a po chvíli se ozvala temná rána. Malinký pěšák litoval, že střela nevybuchla blíže. Hned by hledal pouzdro a vršek střely, vykládané mědí a aluminiem. Nyní je velká sháňka po těchto kovech a jediné obchody s prstýnkářem poskytují naději na zisk."
...
Krásná sbírka Lovce s aliasem Hering zde
https://www.lovecpokladu.cz/artefakty/nalez/dalsi-214468/

Kategorie artefaktu

Identifikovaná kategorie:
Názory uživatelů: Prsteny-patriotika, zákopové, vojenské (1 názor) Nebelix: Prsteny-patriotika, zákopové, vojenské

Přihlaste se a pomozte určit tento nález.

Fotografie

Zákopový prsten (torzo)
Zákopový prsten (torzo)
Zákopový prsten (torzo)
Zákopový prsten (torzo)

Okolnosti nálezu

Lokalita:Plzeňský kraj
Stav půdy:Suchá
Použitý detektor:X-Terra Pro
4 hlasy
4 hlasy
zobrazeno:
343x,
komentářů:
3,
nálezce:
Nebelix Nebelix
vyfotografováno:
12. dubna 2023,
vloženo:
16. dubna 2023

Komentáře

Když už jsi v těch výňatcich z knih doporučuji Vaňkovo pokračování Švejka. Jedna kapitola celá je tam o výrobě a prodeji těchto prstenů. Taky to jak kvůli materiálu ničili nový letadla co šli na frontu ;-)

Výňatek je z článku, ale i tak dík za tip👍🏻

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru