Zlom si hnáty, hovado!!

Zcela výjimečně přeji lidem nějaké to neštěstí, ale u toho hovada, co rozebralo při hledání pokladů staleté cesty a terasy na políčkách u Jablonečku, nemohu jinak. Také vulgarity píšu výjimečně, a proto volím staletý, všeobecně známý výraz. Co mě k tomu vede?? To bylo tak….
Včera jsme si s Novotkynem vyrazili opět na sever, že ještě zkusím projít zbytek lesa, kde on našel stříbrný prsten a já zlatník. Nejdřív jsme zkusili pohledat hned u auta, druhým kopem mi pípla „stříbrná“ mince (o té napíšu něco na závěr). Pak jsme se přesunuli po cestě na konec kopce a začali s hledáním. Po pár minutách na mě přistála sprška sprostých slov a já koukám, jak ke mně kráčí značně rozčilený majitel lesa. Pán v letech důchodových, v pracovním oděvu. Spílal mi za ty metrové díry v cestách a terasách a mě se honily hlavou těžké myšlenky – tohle bude těžké, hodně těžké. Pán na mě vypálil těžký kalibr – volám policajty, ničíte mi les, mám zapsané číslo auta.
Klidným hlasem jsem se snažil vysvětlit stav věci – tedy že o dírách víme, už jsme si jich všimli minule, ale nepochází od nás. Pán byl dost neoblomný, nevypadalo to, že by páteční den proběhl v pohodě. Navíc byla policie hned dole v městečku, jeli jsme kol nich.
Spásnou myšlenkou byly dvě věci – vytáhl jsem lopatičku z kapsy (k vysvětlení, ne napadení pána) a také různé předávací protokoly z muzeí, které pro sichr tahám v batohu. Tím se situace značně zlepšila a podařilo se mi majitele lesa přesvědčit, že spílá nepravým. Malinko se to zdramatizovalo, protože přišel Novotkyn s rýčem, na který pán hned hbitě poukázal. Ale i to jsme zažehnali.
Ukázal jsem mu nalezený AB knoflíček, pohovořili o životě, o dějinách místa, o lidech….
Blahosklonně nás nakonec nechal kopat a zahrnovat díry, poté co jsme slíbili, že už k němu do lesa nepojedeme. Což mám v úmyslu já i Michal.
V jednu chvíli mi fakt bylo zle z pomyšlení, jak budeme policii dokazovat, že jsme žádné díry do cest a teras neudělali my.
Takže milí kolegové a kolegyně – dejte si velký pozor, až přijdete strávit příjemné chvíle na lokalitu, kterou před vámi rozkopalo a neuklidilo nějaké hovado lačnící po pokladech.
Lokalitu můžu upřesnit souřadnicemi, Michal má díry vyfocené (moje Nokia to moc nedala).

A k té mincičce. Stříbrný odlesk na hraně vypadal po vykopání dobře, ale ani několik hodin pobytu v sodě z mince nic čitelného neudělalo. Doma jsem zkusil na chvilku slabý citronový nálev a k mému velkému překvapení se ukázalo (zřejmě) falzum desetikrejcaru Františka Josefa.

Údaje o minci

Identifikovaná mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) František Josef I. (1848–1916) 10 Kreuzer (10 Krejcar)

Názory uživatelů

Průměr: 18,0 mm
Území ražby:
Panovník:
Rok ražby:
Nominál:
Materiál:
Č. mince: František Josef I. (1848–1916) – 10 Kreuzer (10 Krejcar) (č. 95) (1 názor) prospektor: 95

Přihlaste se a pomozte určit tuto minci.

Fotografie

Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!
Zlom si hnáty, hovado!!

Okolnosti nálezu

Stav půdy:Suchá
Hloubka nálezu:15 cm
Použitý detektor:eqx 008
5 hlasů
5 hlasů
zobrazeno:
1342x,
komentářů:
18,
nálezce:
prospektor prospektor
vyfotografováno:
1. července 2023,
vloženo:
1. července 2023

Komentáře

Kreténům, co vyhrabou díru klidně i uprostřed cesty a ještě ji po sobě ani nezahrabou, tak těm bych fakt zlámal obě ruce.

Já to nebyl.....🤷😂

Plně chápu tvoji rozezlenost,hledám cca 18 let a za tu dobu jsem několikrát strávil hledání tím,žě jsem zahrnoval díry po nějákem hovadu!!Nikdy jsem ,ale takto nikoho nechytl což bylo jeho štěstí,protože nasranost že místo relaxu a pohody uklízíš po debilovy byla obrovská!!Nutno ještě dodat že odměnou mi téměř vždy byla nějaká ta mince knofl atd.Snad nenastane situace tak jako v PL,SK diky pár vymaštěným tupcům.Přeji všem slušným hledačům ať se daří....

Pane kolego, já si dnes málem zlomil. :-D
Pole úplně na houno, jak bylo čerstvě podmítnuté, nebyly vidět skryté díry. Asi po půl hodině mi ruplo v kotníku a myslel sem, že to zabalím. :-)

V každém společenství lidi jsou ti neprizpusobivi, neco jako když do prostor okolo domu někdo vyhodí plast a ti slusni to prostě chteji po nich uklidit, protože se na to nemohou dívat....a policajtům nemusis dokazovat nevinu, oni ti musí prokazovat, že díry jsou od Tebe. Ale nejhorší na tom je, že tito asocialni hledači kazí pověst všem slušným hledacum....takže nás tohle jednání poškozuje všechny.

Jarynor - obávám se, že bych velmi těžko dokazoval, že díry nejsou mé dílo. Při vší úctě (i neúctě) k policii bych jejich očima taky viděl jasnou věc - hledač se detíkem v lese, opakovaná návštěva, svědek....
Měli by mě i Michala jak na talíři, snad jen ty fotky, které Michal dělal při první návštěvě lesa by mohly výrazně zvrátit stav věcí. Nebo taky ne a policie by je vyhodnotila jako důkaz, že jsme si fotili místo nálezu. Sám mám v Nokii ještě spoustu "nálezových" fotek.
Já jsem v tom lese taky našel solidní signály v hromadách kamení (ne v terasách nebo cestách) a musel jsem se podívat, co tam je. Ale taky jsem si ty díry po sobě uklidil, i když to nebylo nic jednoduchého.

o:-)jo,jeden dva blbci co prasej stačí na celej okres a pak nás takhle viděj všichni :,-(Mince falzum není,ona je falzum už z ražby,v té minci je stříbra jak v mořské vodě :-D :-D

Mirku - ona ta mince falzum bude, loupe se z toho stříbrná vrstva. Mám dost desetikrejcarů v různém stadiu smrti, ale žádná se takhle neloupe....

;-)občas jen foliovali měděnej plech ;-)

Zkus vyluštit rok, tohle bude nějaký atyp....

Ještě, že ten děda neměl anung jakou jámu dokážeš udělat tou tvoji polivkovou lžíci, ponivadz nepoužívás dohledavacku, to by ti jen tak nesežral :-D :-D.
Jinak je to smutný, vidět takhle rozm...nej les :-(

Že do takových míst jezdí hledat Michal se nedivím, že ty Jendo se divím. Mohli jste dopadnout i hůř!
A k minci - falzum to není, je to jenom desítka fjI, mám jednu úplně stejně zmrvenou že smrkového a stejně sem jí i dorazil citronkou :,-(

Mao - jezdím na různá místa, včetně severních. Že jsme mohli dopadnout hodně špatně, je jasné. Pokuta, zabavený detektor atd....
A k minci - pořád si myslím, že jde o falsum. V jádru mince není po stříbře ani památka. Billon je homogenní slitina kovů, která se při degradaci různě láme a drolí. To tady vidět není.... ;-)

;-)oni je válcovali plech na plech :-)bylo potřeba šetřit

Míro - ještě jsem se s tím nikdy nesetkal. Že by se vyrobilo měděné/mosazné jádro mince a následně plátovalo při ražbě stříbrem??? To mi přijde dost složité...

;-)v mincovně ne.tam tam sou zviklí a umíto :-D

Desítky, které platkuji (různě deformované) mám tři - jednu i tady na lovci, takhle zcernalou jednu i platkujici dvacítku sem našel. 8-)

Téměř všechny desetikrejcary, co mám, jsou z lesa. Žádný takhle nevypadá. Nedalo mi to a zkusil jsem si je pod detíkem, a jen tento má ID 14, ostatní mají 16-18. I zvuk je znatelně nižší.
Tak jsem stále přesvědčen, že tento kousek neprošel Vídeňskou mincovnou.... :-)

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru