Kloš jelení

(Lipoptena červi) lidově lojnice, nářečně jelenica.Kloš je druh dvoukřídlého hmyzu z čeledi klošovitých.Je to ektoparazit, který se živí krví zvířat, především savců a ptáků.Je-li přemnožený, dokáže hostitele neskutečně soužit.
Líhnou se zejména od začátku září do začátku prosince.Hned po vylíhnutí hledá dospělý okřídlený jedinec hostitele. V naprosté většině je to jelenovitá zvěř na které se živí sáním krve.
V bezpečí nejsou ani ptáci,psi a jiní kopytníci.Jedno sání může trvat až 25.min.
Kloš je pro člověka nepříjemný parazit, který na človeka náletuje především na podzim v lese. Velice obtížně se odstraňuje protože má na nožkách drápy. Nedá se setřást, smést a lze ho jen těžko rozmáčknout mezi prsty protože je pružný. Na člověka sedá spíše omylem a lidskou krev nesaje. Pokud by se už spletl a kousnul tak se udělá malý svědivý pupínek.
Kloš nemá vůbec nic společného s klíštětem.Rozdíl je v tom, že kloš má křídla a drsnější kusadla. A na rozdíl od klíštěte má šest nohou.Kdežto klíště osm.
Banská rada zní : Nechte vyluhovat třicet hřebíčku po dobu jednoho týdne ve 2 dcl francovky. Pak aplikujte na tepny kde proudí krev. Hlavně nezapomeňte na vlasy!!! Případně lze ošetřit srst psů nebo koní. Nikoliv na kůži.
Moje osobní zkušenost s klošem je taková, že skoro na 100% neexistuje repelent, který by je odradil. Minulý týden jsem byl dvakrát v lese. První akce jakžtakž protože foukalo i přesto mě obtěžovali. Druhá hledačka byla utrpení. Nehnul se ani lístek a kloši měli volné pole působnosti. Nebyl problém jich napočítat naráz až šest. Lezou ve vlasech do uší po rukou atd... Snad nejlepší by bylo mít triko s dlouhým rukávem a moskitieru přes hlavu.Jinak opravdu nevím. Ale jak říkám teplý říjen a takhle se navléct a chodit kopcovitý terén v lese kde je jak v sauně. To radši příště zůstanu doma. A to jsem zvyklý na ledacos. Ale tenhle prevít mě to tak znechutil, že až hrůza. Pořád zastavují - ošívám se. Nejde se bránit. V jedné ruce detík a v druhé rýček. Taky údajně není špatný šátek na hlavu. Kdyby kdokoliv měl radu či něco co aspoň trochu funguje tak dejte vědět.
Díky a mějte

v kategorii Komáři, klíšťata atd., založil killy_21 23.10.2023 12:29

Klíšťata pořeším repelentem a kontrolou, komáry odeženu nebo skousnu, ale tohle hovado mě během chvilky tak vydeprimuje svou vytrvalostí, množstvím a odolností, že zdrhám z lesa :-/


Zpět do chatu

Přidat příspěvek

Pro vložení příspěvku se musíte přihlásit. Pokud nemáte na tomto webu účet, zaregistrujte se.

↑ Nahoru + Zobrazit další nabídky

Nahoru